Четвъртък, 04 Юни 2020

Четвъртък, 09 Април 2020 21:09

Радев: Не приемам Борисов да гради образа на спасител върху страха от трупове и морги

Не приемам премиерът да гради образа на спасител върху страха, който той сам раздухва с трупове, морги, масови гробове и ад, който слиза тук. Нека да мислим за психическото състояние и имунитета на хората. В същото време, ако нещо се обърка, ще има виновен – Радев.

Това каза държавният глава Румен Радев в специалното студио на bTV „Питай президента“.

„Важно е хората да усетят, че има държава, която мисли за тях. Това влияе на психическия климат вътре в семействата, които са затворени. Имунитетът е много важен. Когато си под психическо напрежение, той се срива много бързо, а това е важно условие, за да можем да се държим в тази криза с много малка заболеваемост“, на мнение е Радев.

Той обясни, че е дарил цялата си заплата още март месец на възрастните хора във Видин.

„Не приемам моралния призив на хора, които превърнаха дарителството, което е свято нещо и индивидуален акт, в политически фарс, който се разиграва в Народното събрание. Не е това начинът – по команда. Опорочи се и то в българския парламент“, заяви държавният глава.

По думите му задължително трябва да има помощи за най-бедните.

„Когато говорим за социални и икономически мерки има три условия – да бъдат навременни, достъпни и безвъзмездни. В момента все още нямаме никакви безвъзмездни мерки. Закъсняхме“, смята президентът.

Според него има опасност гладът да победи страха: „Гладният човек излиза на улицата и помита всякакви ограничения и мерки. Това ли трябва да се случи“, попита президентът.

Румен Радев е на мнение, че спешно трябва да се преразгледат финансовите и инвестиционни приоритети.

„Има резерв, който интересно защо правителството не обсъжда. Това е много важно, защото определя и лимита на заема, който ще теглим. Дали ще стигнем до 10 милиарда и ще го изплащат поколения, или ще преразгледаме вътрешните резерви, а такива има“, обясни държавният глава.

„Хаосът при излизането от тези строги мерки може да бъде много по-вреден от хаоса, който се създаде при въвеждането на извънредното положение. Аз не казвам да излизаме сега. Излизане не като дата, а какви критерии трябва да се спазват“, каза още Румен Радев.

Той апелира за това ограниченията да се управляват разумно. По думите му не трябва да се допуска това, което се случи в Англия. С оправянето на времето хората да излязат навън в парковете и полицията да не може да се справи. Президентът даде пример и с някои държави в Западна Европа, където парковете са освободени за индивидуален спорт.

„По-добре с ясни правила да се каже - излизате в парка, но по един или с дете. Да може да се ходи на Витоша. Да не би там вирусите да са повече, отколкото в градския транспорт? Трябва да стане обаче управляемо. Да не стане така, че хората в един момент да омаловажат мерките – това е много по-опасно“, на мнение е Радев.

 

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 09 Април 2020 21:09
  Борисов: Сменяме КЕВР! Не може да говорят глупости за повишаване с 20% цената на парното!

  Още днес ще се опровергае прогнозата за 20% увеличение на парното. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти по време на инспекция на завършения обходен път на Габрово, водещ към бъдещия тунел под Шипка, става ясно от видео в профила на министър-председателя в социалната мрежа Фейсбук.

 • Четвъртък, 09 Април 2020 21:09
  Нагъл Мутафчийски за “Яко ще измрат”: Стига махленски истории!

  Журналисти се скараха на последния брифинг на Националния щаб за борба с коронавируса.

 • Четвъртък, 09 Април 2020 21:09
  След 100 дни: Спират ежедневните брифинги на Националния оперативен щаб

  Това обяви премиерът Бойко Борисов и подчерта, че Щабът си е свършил перфектно работата

  Спират ежедневните брифинги на Националния оперативен щаб. Това обяви премиерът Бойко Борисов. Щабът ще продължи да функционира до 31 декември, а данните за заразените ще бъдат обявявани на информационния сайт, предаде Нова телевизия.

  "Това непрестанно включване на Щаба създава безпокойство. Вирусът не е утихнал, но ние психологически искаме да се върнем към нормалния начин на живот. Това е добре за финансите, икономиката, но и за психичното здраве на хората", добави Борисов.

  "Днес стават 100 дни, откакто издадох заповедта за откриването на Национален оперативен щаб", припомни премиерът и благодари на всички българи, че са спазвали мерките на Щаба.

Оставете коментар