Събота, 04 Юли 2020

Събота, 11 Април 2020 10:16

Борисов: Навън само с маска или шал! Трудното предстои! Призовавам да извикаме "Христос воскресе" от терасата

"Това, което ме притеснява, е, че ниската смъртност адски успокоява хората, усещането е, че това е едва ли не шега", коментира премиерът

 

„Ще говоря с Ананиев от полунощ да направим задължително носенето на маски навън. В цял свят е така. Всеки от вас е убеден, че маска или шал, биха свършили работа. Поръчали сме още един милион маски, отделно всеки може да си ушие, ако иска.“ Това заяви по време на брифинг в Министерски съвет премиерът Бойко Борисов. 

„Трудното предстои! Да извикаме "Христос воскресе" от терасата, от двора, не в храма“, призова той и поясни, че коронавирусът носи непознати неща: „Действаме на сляпо, стреляме по невидим противник“.

"Ще говоря с Ананиев, да го пуснем от полунощ, утре – за Цветница, които така или иначе ще тръгнат да излизат, да го направим като задължително, като мярка. Ние една седмица дадохме гратисен период, да го наречем. Мисля, че всеки от вас е убеден, че маска или шал би свършила работа, добави Борисов.

„Ако няма маска, може да си сложи шал. Надали има човек, който да няма шал. Щом се налага да излезе, ще си сложи някакъв вид предпазен шал, ако при тези милиони маски, които се произведоха, някой каже че няма. Отделно сме поръчали и още 1 милион маски, плюс и от Комисията толкова, плюс фабриките произвеждат непрекъснато, плюс и всеки може да си ушие, ако иска. В края на краищата може да си сложи един шал през носа, ако толкова пък няма“, обясни премиерът.

По думите на Борисов, трябва максимално бързо да се въвежда всяка една от мерките. Вчера сме платили 30 000 PCR-а на Южна Корея, посочи той и подчерта, всичко, което сме направили, го правят и в другите държави. Борисов повтори, че се работи по възстановяването на възможността България да произвежда тестове.

"Това, което ме притеснява, е, че ниската смъртност адски успокоява хората, усещането е, че това е едва ли не шега", посочи Бойко Борисов.

„Ние, насмогнем ли на маски, финансовият министър Владислав Горанов има готовност да платим за тези, които нямат никакви възможности и да раздадем безплатни. Мисля, че и много от дарителите вече даряват маски“, каза премиерът.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Борисов посочи, че всяка мярка се обсъжда с медиите и на брифингите за тези, които ги гледат или слушат, „защото най-трудното ни предстои“.

„Под 1% се движим в момента. В тъгата си мога да кажа, че добрата новина, е че тези починали, Бог да ги прости, хора са все с много тежки заболявания. А ние имаме много такива хора в страната. Рисковата група е много голяма. И ако я изпуснем, да влязат всичките в болница за кратък период от време, тогава ще понесем катастрофална щета“, предупреди премиерът.

Той напомни, че ако има по-строги мерки, ще се стигне до ужасяващи сценарии.

"Сега всеки, който може да излезе, си излиза. Думата акции, тормоз не вършат никаква работа", възмути се Борисов по повод акциите в ромските махали и напомни как се е действало по време на социализма.

По темата за кандидатстването ни в еврозоната, Борисов обяви, че няма никакво смекчаване на критериите. Той напомни, че единственото, което е спирало преди страната, е нуждата от обяснение на българите какъв принос ще донесе еврото за България.

"Единственият правилен ход за излизане на държавата от кризата след коронавируса е еврозоната", каза премиерът.

"Нека сме хора още няколко седмици. В Банкя казват: Мразим да умрем, умрем да мразим. Светът вече е толкова глобален, всичко се знае", заключи Бойко Борисов.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар