Неделя, 27 Септември 2020

Вторник, 14 Април 2020 08:45

Ваксина срещу коронавирус създадоха италианци и англичани

В края на април във Великобритания започва тестването върху 550 доброволци

Италианци и англичани успяха да разработят след месец денонощна работа ефикасна ваксина срещу коронавируса – гръмнаха медиите на Апенините. Желаният от цял свят медикамент е съвместно дело на научно-изследователските екипи на сециализираната фармацевтична лаборатория  “Advent-Irbm” от  намиращия се южно от Рим град Помеция и на медицинския “Jenner Instiute”  към Университета в Оксфорд, Великобритания. Според запознали се с изобретението учени, то е уникално и наистина може да отпрати в миналото безмилостната зараза.

Може би именно тази оценка е накарала партньорите от известната в медицинските среди италианска лаборатория и прочутия английски институт да преминат към ускореното тестване на ваксината върху хора още в края на април. То ще бъде осъществено във Великобритания върху 550 пациенти – доброволци, които вече били привлечени за благородната кауза. Според управителя на научно-изследователската лаборатория в Помеция - Пиеро Ди Лоренцо, ако всичко върви гладко, масовото използване на ваксината ще може да започне още през септември. За начало тя ще бъде инжектирана в двете страни най-напред на медицинския персонал и на служителите на силите на реда, които сега са на челната фронтова линия във войната срещу „Ковид-19“.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Ди Лоренцо заяви още пред репортери, че е оптимист за скорошното потвърждение на качествата  на ваксината и за нейното индустриално производство, просто защото редица правителства и управи на мощни фармацевтични компании са изразили желание да подкрепят финансово проекта с нужните за целта средства.

СПРАВКА

В световен мащаб се разработват около 70 коронавирусни ваксини, като при три от тях вече има тестови изпитания върху хора, съобщи Световната здравна организация, предаде агенция Блумбърг.

Най-отдавнашна в клиничния процес се намира експериментална ваксина, разработена от листваната на борсата в Хонконг компания CanSino Biologics Inc. и Пекинския институт по биотехнология, като тя вече навлезе във "Втора фаза" на клинични изпитания. Другите две тествани върху хора ваксини са разработвани по отделно от американските фармацевтични производители Moderna Inc и Inovio Pharmaceuticals Inc., съгласно документ на СЗО.

Наблюдава се напредък с безпрецедентна скорост при разработването на ваксини, тъй като изглежда малко вероятно, че силно заразният инфекциозен патоген ще бъде унищожен само чрез строги ограничителни мерки. Лекарствената индустрия по цял свят се надява да компресира времето, необходимо за получаване на ваксина на пазара, което обикновено отнема около 10 до 15 години, до следващата година.

Редица големи и малки фармацевтични компании се впуснаха да разработват ваксина срещу Covid-19, тъй като това би бил най-ефективният начин за овладяване на коронаврусната епидемия. Фармацевтичните гиганти като Pfizer Inc. и Sanofi също имат кандидати за ваксина в предклинични етапи, показва документът на СЗО, цитиран т Блумбърг.

Компанията CanSino Biologics Inc. заяви през март, че е получила китайско регулаторно одобрение за започване на изпитания на хора на нейната ваксина.

Базираната в Масачузетс компания Moderna също получи през март регулаторно одобрение в САЩ за бързо преминаване към изпитвания върху хора, прескачайки по този начин години на тествания върху животни. През миналата седмица и компанията Inovio също започна изпитания на своя експериментална ваксина върху доброволци.

Източник: Монитор

 

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 14 Април 2020 08:45
  169 са новозаразените с Covid-19 в България

  169 са новите случаи на коронавирус през изминалото денонощие, показват данните на Единния информационен портал.

 • Вторник, 14 Април 2020 08:45
  Красимир Вълчев: Под карантина са 0.4% от паралелките в страната

  По-думите му вече няма да има грипна ваканция, а ще се учи дистанционно

  Общото правило в страната в момента е, че маските на закрити места са задължителни. Ние имахме множество варианти за това как да направим по-безопасна средата в училище, – хибридно обучение, и да няма взаимодействие между паралелките, за да не караме децата да стоят цял ден с маски.

  Избрахме втория вариант. Това съобщи пред Нова телевизия министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

  В момента карантинираните паралелки са 0.4%, дори и да стигнат 4%, ще има максимум деца в стаите, това е по-добър вариант.

  „Сбъдват се по-скоро негативните сценарии с коронавируса. В началото очаквахме той да остане в Китай, след това да остане в Италия, да бъде кратък, лятото да изчезне. Нищо от това не се случи. Далеч по-трудно може би ще бъде следващите месеци, когато ще застудее времето и ще има и грипни вируси”, коментира министърът на образованието Красимир Вълчев пред Диана Найденова в „Карай Направо”.

  По думите му засега стойностите на заразените с COVID-19 са нормални. В момента в училищата няма свръх стойности спрямо общия брой заразени. „Ако имаме бум на заразени в област или община, ще се минава изцяло на обучение в електронна среда. Надяваме се, че тези прагови стойности няма да бъдат достигнати”, заяви Вълчев.

  По-думите му вече няма да има грипна ваканция, а ще се учи дистанционно.

  Що се отнася до носенето на маски в училище той припомни, че общото правило в момента е, че те са задължителни на закритите места.

  „Имахме множество варианти да изберем. Основните бяха два – или паралелките да се разредят, или този, който избрахме – да има невзаимодействие на паралелките. Не можем да накараме децата да стоят целодневно в час с маските. Затова избрахме моделът на невзаимодействие на паралелките. Когато има заразено дете, се карантинира цялата паралелка”, каза образователният министър.

  На въпрос дали правителството ще изкара пълния си мандат или ще приключи преди “втория срок”, Вълчев допълни: “Ако изборите са редовни, ще са март. Ако сега се подаде оставка, те ще са през януари. Тоест разликата е два месеца, но цената е съставяне на служебно правителство, а това значи, че държавата ще остане без приет Бюджет за догодина. Това значи още, че януари месец някои от дейностите няма да стартират”, допълни министърът на образованието.

 • Вторник, 14 Април 2020 08:45
  Д-р Александър Симидчиев: Тепърва училищата ще са място за разпространение на COVID-19

  „Повишението на фини прахови частици ще увеличи и вероятността за зараза с коронавирус“, съобщи пулмологът

  Имаме повече заразени последните два дни. Ръстът на случаите на коронавирус е очакван. Това заяви пред БНТ пулмологът д-р Александър Симидчиев.

  „700 000 ученика бяха върнати в училище – нормално е когато си общуват, заразата да се разпространява. Тепърва училищата ще са място за разпространение на коронавируса. Не предвиждам проблеми с учениците, защото няма да боледуват тежко, но ще са разпространители на COVID-19“, разкри още експертът.

  „Ще наблюдаваме пик на заразата когато хората започнат да си общуват повече без предпазни средства. Когато се събират гражданите на затворени места, на протест или в училище ще виждаме ръст на случаите на коронавирус. Всичко се опира до общественото поведение“, разкри д-р Симидчиев.

  „Повишението на фини прахови частици ще увеличи и вероятността за зараза с коронавирус“, съобщи пулмологът.

  „Да се каляваме с редуване на топъл и студен душ“, препоръча д-р Александър Симидчиев.

  Експертът заяви, че с масово ваксиниране срещу грип ще се намалят заразите с подобни на COVID симптоми. Д-р Симидчиев препоръча носенето на маски и спазването на мерките срещу вируса.

Оставете коментар