Сряда, 03 Юни 2020

Четвъртък, 07 Май 2020 10:32

Борисов провери запасите от хлорохин: Стига за лекуването на 20 000 пациенти

Още днес пращат медикамента на болничните аптеки

 

Министър-председателят Бойко Борисов и шефът на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса проф. Венцислав Мутафчийски отново посетиха Националния център по заразни и паразитни болести, оглавяван от проф. Тодор Кантарджиев. Заедно с тях бе и проф. Асен Балтов, директор на "Пирогов". 

От Центъра по паразитни болести показаха запасите от хлорохин. На Борисов му бе показана партида, която може да стигне за лечението на 2500 човека. Една опаковака била от 100 грама и стигала за лечение на 10 болни. Но от центъра увериха, че с лекарствата на склад и в запас могат да се лекуват повече от 20 000 пациенти, като в това се включват както тези на "Булбил", така и дарените. От центъра увериха, че ще бъдат разнесени още днес до болничните аптеки. И благодариха на премиера за предоставени лекарствени продукти за борба с COVID-19.

Борисов заръча на шефа на "Бул Био" още днес наличностите от препарата да бъдат разнесени в болниците в цялата страна.

Проф. Кантарджиев коментира, че фирмата "Бул Био" имат възможност за дистрибуция и лекарството още днес ще бъде разнесено, като изтъкна, че така ще се повиши и самочувствието на лекарите, че има с какво да помогнат допълнително на хората.

Борисов попита и дали лекарите имат инструкция как да се работи  с това лекарство.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Мутафчийски обяви, че има ясно разписани протоколи как трябва да се използва този препарат в битката срещу коронавируса, като инструкцията е разработена от дружеството на инфекционистите. Това по думите му станало по молба на щаба и то още в първите дни на епидемията у нас. Там е дадена точната дозировка и какви са противопоказанията, какви са опасностите. Мутафчийски поясни, че няма яснота кога ще приключи тази пандемия, но лекарствата, защитните облекла ни дават определена самостоятелност. По думите му въпреки противоречивите мнения , това си остава лекарственият продукт, на който се разчита в момента. Ще се ползва в болнична среда, за да може да се контролира с кардиограми състоянието на пациентите.

"Това е един безспорен успех. И поради това, че не се вижда ясен хоризонт на приключване на тази епидемия, това ни дава възможност за още по-голяма самостоятелност на страната за справяне на този проблем", каза той, цитиран от "Монитор".

"Всеки доктор в страната знае колко от този препарат да дозира точно", заключи и премиерът.

Шефът на "Пирогов" пък поясни, че имат машина, с която могат да преценяват дали няма предозиране или свръх консумация. Така, по думите му, се дава възможност всички леки и средни случаи да се лекуват по тази схема.

Медия

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 07 Май 2020 10:32
  И ГЕРБ-Плевен се разбунтуваха - пишат на Борисов срещу областния си координатор

  В отворено писмо до Бойко Борисов от общинското ръководство на ГЕРБ споделят тежки проблеми, породени от Мирослав Петров

   

 • Четвъртък, 07 Май 2020 10:32
  Борисов: След 15 юни остават само социалните мерки

  Министър-председателят се обърна към министрите да спазват заповедта за носене на маски. "Ако донесем по една чиния с ядене, може да сте без маски, ако е ресторант, може да сте без маски, а сега трябва да сте с маски", каза премиерът.

  Започна първо присъствено заседание на МС след пандемията.

  След 15 юни остават само социалните мерки. Това каза в началото на редовното правителствено заседание премиерът Бойко Борисов, предаде  Агенция „Фокус“.

  Министър-председателят се обърна към министрите да спазват заповедта за носене на маски.

  „Недомислието на заповедта как ни се отрази и на нас. Ако донесем по една чиния с ядене, може да сте без маски, ако е ресторант, може да сте без маски, а сега трябва да сте с маски. Представете си как изглежда това. Сега сме се маскирали. Ако донесат ядене, може да сме без маски. Честит рожден ден на Емил Караниколов. Ако приемем бонбоните за ястие, може да свалим маските.

 • Четвъртък, 07 Май 2020 10:32
  Шойгу покани американския военен министър да присъства на Парада на победата

  Руският министър на отбраната Сергей Шойгу е поканил американския си колега Марк Еспер да присъства на Парада на победата, който тази година заради епидемията от коронавирус ще се проведе на 24 юни в Москва.

Оставете коментар