Четвъртък, 01 Октомври 2020

Вторник, 12 Май 2020 15:32

Всеки заразен с Covid-19 ще подлежи на задължителна изолация или болнично лечение

Крум Зарков: Няма как едновременно да отмените извънредното положение, но и да го оставите в действие

 

Извънредна епидемична обстановка за определен период от време ще се обявява с решение на Министерски съвет по предложение на министъра на здравеопазването и въз основа на извършена от главния държавен здравен инспектор оценка на съществуващия епидемичен риск. Всеки, който се е заразил с Covid-19, ще подлежи на задължителна изолация или болнично лечение. Това реши окончателно парламентът, като одобри текстове от Закона за изменение и допълнение на Закона за здравето. За тази разпоредба гласуваха 89 народни представители, против бяха 39, а осем се въздържаха.

Председателят на здравната парламентарна комисия  Даниела Дариткова обясни защо Covid-19 налага домашна карантина: „Преценихме, че трябва изрично да запишем така вече обществено известното и популяризирано заболяване Covid-19, което се предизвиква от нов щам коронавируси, за да може да очертаем мерките, които гарантират справянето на България с това ново епидемично разпространение на вирус, който досега наистина не е предизвиквал заболяване у човека“.

Депутатите приеха министърът на здравеопазването по предложение на главния здравен инспектор да разпорежда задължителна изолация.

„В новия Закон за здравето, има три въпроса, които трябва да се решат: кой обявява извънредната епидемиологична обстановка, кога и какво следва от това. За това кой обявява извънредната епидемиологична обстановка, вие приехте нашето предложение. Това е правилна крачка, правителството трябва да поеме отговорност“,  заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков.

Депутатът подчерта, че относно това как се взима такова решение- представителите на БСП и ДПС са обяснили, че дефиницията не е ясна.

„Най-важното е какво следва от обявяването – във вашия текст е записано, че със заповед министърът на здравеопазването ще може да ограничава определени права на българските граждани, което е противоконституционно“, каза още той.

„Няма как хем да отмените извънредното положение, хем да го оставите в действие“, категоричен е Зарков. 

Той припомни, че от левицата са предложили Министерският съвет да стане отговорен орган, да подлежи на парламентарен и съдебен контрол, да останат текстове, които парламентарните групи са написали заедно преди 20 дни.

„Да се гарантира конституционното място на българския парламент в тази ситуация“, заяви още Зарков.

„Останалото води до всякакви публични полемики, които вредят на ефективността на мерките. Вслушахте се в първата част на предложението ни, не е късно да се слушате и във втората. Страната или е в извънредно положение, или не  е. Това, което се предлага до момента, е заблуда. Затова няма да го подкрепим“, категоричен бе Зарков.  

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Народните представители обсъждат още предложението на ГЕРБ за наполовина по-ниски цени на плажните принадлежности спрямо миналата година, а от коалиционните партньори ВМРО и НФСБ предлагат по-ниски концесионни такси, ваучери за почивки и чартъри, като част от антикризисните мерки в туризма.

БСП внесоха свои предложения за 9% ДДС за храни и лекарства и 725 лева еднократна помощ за безработни или за самонаети.

Промените предвиждат противоепидемичните и някои социални и икономически мерки да действат два месеца след края на извънредното положение, т.е. до 13 юли, като мярката 60/40 да важи до 30 юни.

Очаква се да бъдат подкрепени предложенията 60 дни неплатен отпуск да се зачита за трудов стаж, както и учебната година да завърши дистанционно, без външно оценяване за 4 и за 10 клас.

Депутатите ще решават дали да има и нови правила за данъчните складове.

Дебатите в пленарна зала продължават.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар