Неделя, 27 Септември 2020

Сряда, 13 Май 2020 08:13

Извънредното положение пада, но част от мерките остават

Запазват се глобите за нарушения

 

Официално пада извънредното положение в цялата страна. Остават обаче в сила част от мерките срещу разпространението на коронавируса. Запазват се и глобите за нарушения, стана ясно, след като вчера депутатите приеха промените в Закона за здравето.

Какви мерки остават:

Глобата за нарушаване на карантината е от 300 до 1000 лева, а при повторно нарушение от 1000 до 2000 лева. Глобата за болни, които отказват да бъдат поставени в изолация, е 5000 лева.
 
Същият размер на санкцията е и за лице, което е било контактно с болен и отказва да бъде поставено под карантина, както и за пристигнали в България от чужбина, които също не искат да бъдат изолирани за 14 дни.
 
Задължително остава носенето на предпазни маски в градския транспорт, магазини и др. закрити обекти.

Остава 14-дневната карантина при връщане в страната. 
 
Остават мерките за защита на длъжници още два месеца за хората, които са загубили работа и не могат да обслужат кредитите си. Те няма да бъдат заплашени от предсрочна изискуемост на тези кредити и от наказателни лихви.

За два месеца се запазва и социалната мярка 60:40

Учебната година продължава и ще завърши онлайн. Изпитите за външно оценяване след IV и X клас няма да се проведат.

Какви забрани отпадат:

От днес отварят хотелите в България, но при определени изисквания и ограничения. 
 
Заведенията работят на открито, пак по определени правила - хигиена и дистанция минимум 1,5 м между масите.

Разрешена е работата на басейните, индивидуалният и колективните спортове за аматьори на открито.

Разрешено е отварянето на музеи, галерии и библиотеки при спазване на социална дистанция.

Позволяват се концерти и културни събития на открито, с допустима заетост на местата до 30%.

Кината също могат да работят при 30% заетост на местата.

 

 

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 13 Май 2020 08:13
  169 са новозаразените с Covid-19 в България

  169 са новите случаи на коронавирус през изминалото денонощие, показват данните на Единния информационен портал.

 • Сряда, 13 Май 2020 08:13
  Красимир Вълчев: Под карантина са 0.4% от паралелките в страната

  По-думите му вече няма да има грипна ваканция, а ще се учи дистанционно

  Общото правило в страната в момента е, че маските на закрити места са задължителни. Ние имахме множество варианти за това как да направим по-безопасна средата в училище, – хибридно обучение, и да няма взаимодействие между паралелките, за да не караме децата да стоят цял ден с маски.

  Избрахме втория вариант. Това съобщи пред Нова телевизия министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

  В момента карантинираните паралелки са 0.4%, дори и да стигнат 4%, ще има максимум деца в стаите, това е по-добър вариант.

  „Сбъдват се по-скоро негативните сценарии с коронавируса. В началото очаквахме той да остане в Китай, след това да остане в Италия, да бъде кратък, лятото да изчезне. Нищо от това не се случи. Далеч по-трудно може би ще бъде следващите месеци, когато ще застудее времето и ще има и грипни вируси”, коментира министърът на образованието Красимир Вълчев пред Диана Найденова в „Карай Направо”.

  По думите му засега стойностите на заразените с COVID-19 са нормални. В момента в училищата няма свръх стойности спрямо общия брой заразени. „Ако имаме бум на заразени в област или община, ще се минава изцяло на обучение в електронна среда. Надяваме се, че тези прагови стойности няма да бъдат достигнати”, заяви Вълчев.

  По-думите му вече няма да има грипна ваканция, а ще се учи дистанционно.

  Що се отнася до носенето на маски в училище той припомни, че общото правило в момента е, че те са задължителни на закритите места.

  „Имахме множество варианти да изберем. Основните бяха два – или паралелките да се разредят, или този, който избрахме – да има невзаимодействие на паралелките. Не можем да накараме децата да стоят целодневно в час с маските. Затова избрахме моделът на невзаимодействие на паралелките. Когато има заразено дете, се карантинира цялата паралелка”, каза образователният министър.

  На въпрос дали правителството ще изкара пълния си мандат или ще приключи преди “втория срок”, Вълчев допълни: “Ако изборите са редовни, ще са март. Ако сега се подаде оставка, те ще са през януари. Тоест разликата е два месеца, но цената е съставяне на служебно правителство, а това значи, че държавата ще остане без приет Бюджет за догодина. Това значи още, че януари месец някои от дейностите няма да стартират”, допълни министърът на образованието.

 • Сряда, 13 Май 2020 08:13
  Д-р Александър Симидчиев: Тепърва училищата ще са място за разпространение на COVID-19

  „Повишението на фини прахови частици ще увеличи и вероятността за зараза с коронавирус“, съобщи пулмологът

  Имаме повече заразени последните два дни. Ръстът на случаите на коронавирус е очакван. Това заяви пред БНТ пулмологът д-р Александър Симидчиев.

  „700 000 ученика бяха върнати в училище – нормално е когато си общуват, заразата да се разпространява. Тепърва училищата ще са място за разпространение на коронавируса. Не предвиждам проблеми с учениците, защото няма да боледуват тежко, но ще са разпространители на COVID-19“, разкри още експертът.

  „Ще наблюдаваме пик на заразата когато хората започнат да си общуват повече без предпазни средства. Когато се събират гражданите на затворени места, на протест или в училище ще виждаме ръст на случаите на коронавирус. Всичко се опира до общественото поведение“, разкри д-р Симидчиев.

  „Повишението на фини прахови частици ще увеличи и вероятността за зараза с коронавирус“, съобщи пулмологът.

  „Да се каляваме с редуване на топъл и студен душ“, препоръча д-р Александър Симидчиев.

  Експертът заяви, че с масово ваксиниране срещу грип ще се намалят заразите с подобни на COVID симптоми. Д-р Симидчиев препоръча носенето на маски и спазването на мерките срещу вируса.

Оставете коментар