Неделя, 12 Юли 2020

Вторник, 19 Май 2020 17:08

Хазната на минус с 3,5 млрд. лв., не се обсъжда оставка на Горанов

Премиерът Борисов заяви, че до средата на юни ще стане ясно ще "изплуваме ли от кризата", от 1 юни отваря закритите ресторанти

 

 

В средата на юни ще знаем дали ще можем да "изплуваме" от кризата заради коронавируса сами, или ще трябва да си помогнем и с кредит. Това заяви на брифинг в Министерски съвет премиерът Бойко Борисов след участието си във видеоконферентната среща на премиерите на Гърция и на Румъния и президента на Сърбия, на която бе обсъдена темата за облекчаване на мерките при пътувания на гражданите на всяка една от четирите страни на територията на другите три държави в пандемията от COVID-19.

Загубите за българската икономика са в липсата на приходи. Към 3,5 млрд. лева, мисля, че са към момента, но по последни данни на митници, на приходните агенции, в средата на юни горе-долу ще знаем дали ще можем да изплуваме сами, или ще трябва да си помогнем и с кредит, каза Борисов, цитиран от Дир.бг.

Той съобщи още, че се очаква от 1 юни ресторантите в закритата им част да започнат да работят.

Мисля, че след като говорим за туризъм в този период, трябва да отворим и ресторантите на закрито, допълни той.

Премиерът съобщи, че ще има среща с протестиращите превозвачи. С всички се срещаме и тези мерки - което всеки ден правим, то е свързано и с тях, защото в един момент какво се получава - всички системи трябва да бъдат захранвани със стотици милиони и милиарди, каза Борисов.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

В отговор на твърдения, че парите ще дойдат от ЕС, Борисов изтъкна, че те не идват от Общността, като напомни, че страната ни има "огромни вноски", ЕС все още няма приет бюджет и ако се тегли заем от ЕС, всяка една от страните - членки, трябва реципрочно да издаде банкова гаранция, която за България е над 100 млн. евро. Това трябва да мине през парламента, да го одобрят, и тогава да се включим и ние в тези проекти, допълни премиерът.

Той напомни, че европейската препоръка е да ползваме ресурс от програмите за следващия програмен период, както и от "Зелената сделка", за да си оправим централите.

Ние сме доволни от това, което ЕС казва, но все пак ги чакаме, нещо по-простичко, другото е малко игра на думи, игра на хартия. Да, много ни се развързаха ръцете, но все пак става въпрос за нашите пари по програмите, а не за допълнителни пари, каза премиерът.

Борисов напомни, че все още чакаме един милион тестове за коронавируса, като изтъкна, че въпреки недостига, броят на тестваните в България отговаря на средноевропейските равнища.

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 19 Май 2020 17:08
  Директорът на ОДМВР-Бургас подаде оставка

  Не пазим нито една политическа сила, ние пазим българските институции, заяви пък главният секретар на МВР Ивайло Иванов по време на брифинг

 • Вторник, 19 Май 2020 17:08
  Борисов нареди на МВР и на ДАНС да свалят още днес охраната на Доган и Пеевски

  За нас няма кой е министър-председател, кой е президент, нашата работа е да пазим обществения ред, заяви на извънреден брифинг главният секретар на МВР Иванов

 • Вторник, 19 Май 2020 17:08
  В края на пътя си Бойко все повече напомня за Живков. Остана напълно сам

  Спомням си онзи прословут пленум на БКП през 1989-та година, когато свалиха Тодор Живков. Неговите хора му спретнаха преврат не без одобрението на СССР. Помня объркания му поглед, сякаш не вярваше, че всичко това се случва. Тази вечер на брифинга Бойко на моменти гледаше по абсолютно същия начин. Като човек, който не може или не иска да повярва, но вече до съзнанието му достига фактът, че нещо се сгромолясва и нещата не вървят на добре. Не знам дали заслужава съдбата на някогашния си шеф, когото така успешно копира и като маниери, и като поведение, влязъл в ролята на „бащица на нацията”. В края на пътя си е сам, без нито един от тези, които бяха с него от началото на ГЕРБ. Когато през 1990-та година арестуват Тодор Живков, той произнася знаменитата си фраза: „Съдете ме! Но идва времето, когато народът ще остане без хляб и без чест!” Днес думите му звучат повече от пророчески.

  Снимка: БГНЕС

  Мария Николаева, фейсбук

   

Оставете коментар