Сряда, 30 Септември 2020

Вторник, 19 Май 2020 17:08

Хазната на минус с 3,5 млрд. лв., не се обсъжда оставка на Горанов

Премиерът Борисов заяви, че до средата на юни ще стане ясно ще "изплуваме ли от кризата", от 1 юни отваря закритите ресторанти

 

 

В средата на юни ще знаем дали ще можем да "изплуваме" от кризата заради коронавируса сами, или ще трябва да си помогнем и с кредит. Това заяви на брифинг в Министерски съвет премиерът Бойко Борисов след участието си във видеоконферентната среща на премиерите на Гърция и на Румъния и президента на Сърбия, на която бе обсъдена темата за облекчаване на мерките при пътувания на гражданите на всяка една от четирите страни на територията на другите три държави в пандемията от COVID-19.

Загубите за българската икономика са в липсата на приходи. Към 3,5 млрд. лева, мисля, че са към момента, но по последни данни на митници, на приходните агенции, в средата на юни горе-долу ще знаем дали ще можем да изплуваме сами, или ще трябва да си помогнем и с кредит, каза Борисов, цитиран от Дир.бг.

Той съобщи още, че се очаква от 1 юни ресторантите в закритата им част да започнат да работят.

Мисля, че след като говорим за туризъм в този период, трябва да отворим и ресторантите на закрито, допълни той.

Премиерът съобщи, че ще има среща с протестиращите превозвачи. С всички се срещаме и тези мерки - което всеки ден правим, то е свързано и с тях, защото в един момент какво се получава - всички системи трябва да бъдат захранвани със стотици милиони и милиарди, каза Борисов.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

В отговор на твърдения, че парите ще дойдат от ЕС, Борисов изтъкна, че те не идват от Общността, като напомни, че страната ни има "огромни вноски", ЕС все още няма приет бюджет и ако се тегли заем от ЕС, всяка една от страните - членки, трябва реципрочно да издаде банкова гаранция, която за България е над 100 млн. евро. Това трябва да мине през парламента, да го одобрят, и тогава да се включим и ние в тези проекти, допълни премиерът.

Той напомни, че европейската препоръка е да ползваме ресурс от програмите за следващия програмен период, както и от "Зелената сделка", за да си оправим централите.

Ние сме доволни от това, което ЕС казва, но все пак ги чакаме, нещо по-простичко, другото е малко игра на думи, игра на хартия. Да, много ни се развързаха ръцете, но все пак става въпрос за нашите пари по програмите, а не за допълнителни пари, каза премиерът.

Борисов напомни, че все още чакаме един милион тестове за коронавируса, като изтъкна, че въпреки недостига, броят на тестваните в България отговаря на средноевропейските равнища.

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 19 Май 2020 17:08
  Нинова вика Борисов в парламента да обясни за F-16

  Премиерът Бойко Борисов и министърът на отбраната Красимир Каракачанов да дойдат в парламента и да обяснят за вчерашните си разговори с американските “Локхийд Мартин” за закупуване на още осем F-16 без това да е било съгласувано с Народното събрание. За това настоя лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна.

  Вчера изненадващо от медиите разбрахме за среща на премиера с “Локхийд Мартин”, за водени разговори за закупуването на нови осем самолета F-16. Нещо повече - от съобщението става ясно, че Министерство на отбраната вече е пуснало писма-заявки за проучване на възможностите за купуване на нови три радари и друго високотехнологично оборудване. Тази информация поражда много въпроси, на които държим днес да поканите министъра и премиера и да отговорят - за какви параметри на сделката става дума, кога се предвижда и в какъв срок, предвижда ли бюджета за 2020 година тези средства. Предвиждат ли петте милиарда лева, които премиерът изтегли, тези сделки, пита Нинова.

 • Вторник, 19 Май 2020 17:08
 • Вторник, 19 Май 2020 17:08
  Борисов: Придобиването на F-16 показва желание за модернизация на въоръжените ни сили

  „Придобиването на самолетите F-16 Block 70 не е само покупка, а израз на желанието на България за необратима модернизация на въоръжените й сили с цел постигане на реална оперативна съвместимост с останалите държави членки на НАТО“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на среща с представители на американската компания „Локхийд Мартин“, от която България закупи бойни самолети за нуждите на отбраната ни. В разговора участва също посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа.

Оставете коментар