Сряда, 30 Септември 2020

Сряда, 20 Май 2020 13:18

Корнелия Нинова: Паралелната държава е обвила България като пашкул и я души

Управлението на Борисов разгради държавността и я предаде на задкулисието, подчерта лидерът на БСП

 

Паралелната държава е обвила България като пашкул и я души. Това заяви в декларация от името на парламентарната група на "БСП за България" председателят на БСП Корнелия Нинова.

"Управлението на Борисов нанесе много вреди на България, но има една огромна - обезсили институциите, разгради държавността и ги предаде на задкулисието. Днес задкулисието управлява държавата, но е време за равносметка и плащане на политическа сметка", изтъкна лидерът на БСП.

Според нея, ако премиерът не е знаел какво се случва в държавата, той не е за този пост. "Няма смисъл просто да го краси. Ако е знаел и не е взел мерки, той е съучастник. Днес той трябва да отговаря, а не поредният му бушон", категорична бе Корнелия Нинова.

Правителството управлява не с видими решения на институциите, а с невидими записки между бизнесмени, каза от парламентарната трибуна Нинова, цитирана от "Фокус".

"Правителството управлява не с видими решения на институциите, а с невидими записки между бизнесмени. Правителството управлява не с контрол върху държавната комисия по хазарта и НАП, а с ценни указания към девойките в държавни служби. Докато ни обяснявахте, как 20 млн. за деца с увреждания ще сринат бюджета и ги няма в държавата, виждаме, че едни 20 млн. са се размятали за финансиране на медии. Свобода на словото ли? Това изглежда е илюзия в България", каза още Нинова.

Целта ни е възстановяване на икономиката и грижа за хората, правителството нито разбира тази цел, нито има капацитет да я изпълни, каза още лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Според нея са необходими промени, за които от "БСП за България" говорят отдавна. "Промени в модела на здравеопазване, в икономическия и социален модел. Нашата цел е възстановяване на икономиката и грижа за хората. Никой да не бъде забравен. Правителството на ГЕРБ и "Обединени патриоти" нито разбира тази цел, нито има капацитет да я изпълни. Тяхната е оцеляване докрая на мандата. Икономическите и социални мерки на управляващите не работят. Доказват го фактите, близо 150 хил. нови безработни, 1% получили помощ по мярката 60 на 40. Два месеца милиони хора, обеднели без работа и доходи при ръст на цените между 10 и 15 %. Излъгани земеделци, че държавата ще им изкупи продукцията. Излъгани също, че държавата ще им осигури да влязат в търговските вериги. Общини на прага на фалита, данъчни промени, направени с думите на премиера: "Ще пробваме и ако не работи, ще ги отменим". Т.е. работа на парче, на принципа проба-грешка, нестабилност, несигурност и липса на перспектива. Така не се управлява държава", изтъкна лидерът на БСП.

Winbet - победата е емоция! (18+)

"Необходими са ни пет неща, които ние започнахме да правим. Първо, професионалисти, икономисти и финансисти. Не калинките на властта - правят реална оценка и прогноза. Българското правителство прогнозира минус 3 % на БВП, но ЕК минус 10. Ако е минус 3, дефицитът ще се компенсира с 10 млрд. лв. заем, но ако е минус 10, какво ще се случи, уважаеми управляващи?", попита Нинова от парламентарната трибуна. Според нея финансите се планират дългосрочно. Тя попита някой дали е разбрал какво е състоянието на бюджета.

"Ясна ни е вашата цел, да се финансира всичко наесен, защото предстоят избори, да се потушава напрежение. Това не е държавническо мислене. Парите, инвестирани днес, ще спестят много от проблемите, които ни чакат наесен. Трето, определят се секторите, които произвеждат най-голям от БВП и където има най-много заети работници", каза още Нинова.

Според нея целият държавен и институционален ресурс трябва да е насочен към хората.

Можем да спорим за данъчни системи, но можем да сме едно, когато трябва да си върнем държавността и да я подчиним на народа, а не на задкулисието, каза още лидерът на БСП.

"Години наред говорим - има паралелна държава, която убива истинската. Тя е обвила България в пашкул и я притиска до задушаване. От думи - ето я наяве. Виждате я в последните седмици. Уважаеми народни представители, има една много мъдра книга, която бих препоръчала на всеки, който е решил да се занимава с политика. Тя се казва "Защо нациите се провалят". И защо мислите, че се провалят? Дали причината е в културата, географията или в незнанието за правилните политики? Не, нито един от тези фактори не е определящ и съдбоносен от римско време до днес. В основата на успеха на всяка нация стоят създадените от човека институции. Управлението на Борисов нанесе много вреди на България, но има една огромна - обезсили институциите, разгради държавността и ги предаде на задкулисието. Днес задкулисието управлява държавата, но е време за равносметка и плащане на политическа сметка", изтъкна още лидерът на БСП.

Според нея, ако премиерът не е знаел какво се случва в държавата, той не е за този пост. "Няма смисъл просто да го краси. Ако е знаел и не е взел мерки, той е съучастник. Днес той трябва да отговаря, а не поредният му бушон. Какви ценни указания се дават на уж независими държавни органи? И какво получават срещу това онези, които им дават указания. Как един бизнесмен поема ангажимент към друг да му съпротива пред независим държавен орган? Трети въпрос, г-н Борисов, има ли случващото се връзка със 111-ото място на България по свобода на словото и финансират ли се медии срещу политически поръчки?", попита Нинова.

"Най-важният въпрос - ще остане ли безнаказано всичко това, уважаеми български граждани. Ще има ли най-накрая справедливост. Обръщам се към всички вас, смели и здравомислещи, не се страхувайте. Ще ни разединяват, ще ни противопоставят, но ние трябва да се обединим. Можем да спорим за данъчни системи и за здравни модели, можем да бъдем различни, но можем да бъдем и едно, когато трябва да си върнем държавността и да я подчиним на служба на народа, а не на задкулисието", призова още Корнелия Нинова.

Пълен текст на декларацията:

 

Уважаеми български граждани,

кризата с коронавируса доказа необходимостта от промени, за които ние от коалиция „БСП за България” говорим отдавна. Промени в модела на здравеопазване, в икономическия и в социалния модел и грижата за хората - никой да не бъде забравен. Правителството на ГЕРБ и Обединени патриоти нито разбира тази цел, нито има капацитет да я изпълни. Тяхната е оцеляване до края на мандата. Икономическите и социални мерки не работят. Доказват го фактите: близо 150 000 нови безработни, 1% получили помощ по мярката „60:40”, два месеца милиони хора обеднели без работа и доходи, при ръст на цените между 10 и 15%, излъгани земеделци, че държавата ще им изкупи продукцията. Излъгани също, че държавата ще им осигури да влязат в търговските вериги, общини на прага на фалита, данъчни промени, направени по думите на премиера: ”Ще пробваме и ако не работи, ще ги отменим.” Работа на парче, на принципа „проба-грешка”, нестабилност, несигурност и липса на перспектива. Така не се управлява държава. Необходими са ни 5 неща, които ние започнахме да правим:
Първо-професионалисти икономисти и финансисти, не калинките на властта правят реална оценка и прогноза. Българското правителство прогнозира минус 3% на БВП, а Европейската комисия минус 10%. Ако е минус 3, дефицитът ще се компенсира с 10 милиарда лева заем. Но ако е минус десет- какво ще се случи, уважаеми управляващи?
Второ, планират се финансите. А някой разбра ли все пак какво е състоянието на бюджета, че миналата седмица отново министърът на финансите каза, че сме на излишък от милиард и половина, а премиерът отново, че сме на минус 3 млрд.
Трябва това да започне сега, да не се чака есента. Ясна ни е вашата цел- да се финансира всичко наесен, защото предстоят избори. Да се потушава напрежението. Но това не е държавническо мислене. Парите, инвестирани днес, ще спестят много от проблемите, които ни чакат наесен.
Трето, определят се секторите, които произвеждат най-голям процент от БВП и където има най-много работници.
Четвърто, цялостен план за държавно подпомагане на тези сектори, които ще издърпат и другите – съпътстващите ги. Пето - определят се засегнатите от кризата групи хора – бедни, безработни, в неплатен отпуск, пенсионери и се се осигурява безвъзмездна помощ, както прави цял свят и цяла Европа. Това е инвестицията в най-ценното - човека. Целият държавен и институционален ресурс би трябвало да е ангажиран да работи в тази посока.
Вместо това- в последните седмици сме заляти от записи, записки, есемеси, джиратари, джиранти, приели, неприели джирата. Правителството управлява не с видими решения на институциите, а с невидими записки между бизнесмени. Правителството управлява не с контрол към държавната комисия по хазарта и НАП, а с ценни указания на девойки в тези държавни служби от министъра на финансите. Докато ни обясняват как 20 милиона лева за деца с увреждания ще сринат бюджета и ги няма в държавата, виждаме, че едни 20 млн. са се размятали за финансиране на медиите. Свобода на слово ли? Това изглежда илюзия в България. Години наред говорим, че има паралелна държава. Тя е увила България в пашкул и я притиска до задушаване, изсмуква силите й. Ето я наяве, виждате я в последните седмици.
Уважаеми народни представили,
Има една мъдра книга, която бих препоръчала на всеки, който е решил да се занимава с политика – „Защо нациите се провалят“ на Дарон Аджемоглу и Джеймс Робинсън. Тя се занимава с това къде са корените на силата, просперитета и бедността. И защо мислите, че се провалят? Дали причината е в културата, географията, или в незнанието за правилните политики? Нито един от тези фактори не е определящ. От римско време до днес, в основата на успеха на всяка нация стоят създадените от човека институции. Управлението на Борисов нанесе много вреди на България, но има една огромна – обезсили институциите, разгради държавността и ги предаде на задкулисието. Днес задкулисието управлява държавата.
Време е за равносметка и за плащане на политическа сметка. Време е премиерът, а не бушоните му, да дава отговори. Ако премиерът не е знаел какво се е случвало в държавата, той не е за този пост. А ако е знаел и не е е взел мерки, той е съучастник - и днес той трябва да отговаря какви ценни указания се дават на уж независими държавни органи и какво получават срещу това онези, които им дават указания. Как един бизнес поема ангажимент към друг да го „съпортва“ пред независим държавен орган.
Г-н Борисов, има ли случващото се връзка със 111-тото място, което България заема по свобода на словото? И финансират ли се медии срещу политически поръчки? Най-важният въпрос - ще остане ли безнаказано всичко това, уважаеми български граждани. Ще има ли най-накрая справедливост?
Обръщам се към всички вас – смели и здравомислещи, милеещи за България, за семейство, за деца хора. Не се страхувайте, ще ни разединяват, ще ни противопоставят, но ние трябва да се обединим. Можем да спорим за данъчни системи и здравни модели, можем да бъдем различни, но можем да бъдем и едно, когато трябва да си върнем държавността и да я подчиним на служба на народа, а не на задкулисието.

Медия

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 20 Май 2020 13:18
  Нинова вика Борисов в парламента да обясни за F-16

  Премиерът Бойко Борисов и министърът на отбраната Красимир Каракачанов да дойдат в парламента и да обяснят за вчерашните си разговори с американските “Локхийд Мартин” за закупуване на още осем F-16 без това да е било съгласувано с Народното събрание. За това настоя лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна.

  Вчера изненадващо от медиите разбрахме за среща на премиера с “Локхийд Мартин”, за водени разговори за закупуването на нови осем самолета F-16. Нещо повече - от съобщението става ясно, че Министерство на отбраната вече е пуснало писма-заявки за проучване на възможностите за купуване на нови три радари и друго високотехнологично оборудване. Тази информация поражда много въпроси, на които държим днес да поканите министъра и премиера и да отговорят - за какви параметри на сделката става дума, кога се предвижда и в какъв срок, предвижда ли бюджета за 2020 година тези средства. Предвиждат ли петте милиарда лева, които премиерът изтегли, тези сделки, пита Нинова.

 • Сряда, 20 Май 2020 13:18
  БСП от цялата страна с призиви към отцепниците да напуснат незабавно парламента

  Незабавното оттегляне от парламента на депутатите, напуснали парламентарната група на БСП вчера, поискаха партийни организации от избирателните райони на шестимата.

   

 • Сряда, 20 Май 2020 13:18

Оставете коментар