Вторник, 29 Септември 2020

Петък, 29 Май 2020 10:01

Муравей Радев: Държавните бензиностанции и намаляването на ДДС са голяма грешка

В пазарна икономика основната функция на държавата е да създава пазарни правила и да контролира спазването им, подчерта бившият финансов министър

 

Създаването на държавни бензиностанции е лоша идея, даже много лоша. Това каза в студиото на bTV бившият финансов министър Муравей Радев.

„Ние и сега си имаме достатъчно държавни предприятия, които почти всяка година явно или скрито от държавата ги субсидираме – БДЖ, държавни ВиК, пощи, топлофикации. Някое от тях да е порокопсало“, даде пример Радев. Според него подобна мярка няма да доведе до очаквания резултат – намаляване на цените на горивата.

Бившият финансов министър напомни, че в пазарна икономика основната функция на държавата е да създава пазарни правила и регулации и да контролира спазването им.

„Смешно е, че държавата щяла да увеличи конкуренцията и да намали цените – това е абсурдно. Все една съдийската колегия да се включи в една футболна среща“, коментира още Радев.

Намаляването на ДДС е пряка заплаха за баланса на данъчната система, която е добре балансирана, и освен това няма да даде ресурс веднага на бранша, а той има нужда от средства сега, обясни бившият финансов министър.

Той разкри, че само за 3 месеца криза държавата е загубила 2 милиарда лв.

"План за излизане на кризата няма как да се направи в дългосрочен план. План за година или две напред ще е грешен. План ще се направи след края на пандемията", завърши Муравей Радев.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар