Сряда, 15 Юли 2020

Неделя, 31 Май 2020 19:25

Корнелия Нинова: Докато аз съм председател, решенията за БСП ще се взимат от БСП

Кризата налага да има леви политики. Като юрист вярвам на прокуратурата, заяви лидерът на БСП

 

„БСП е истинският носител на леви политики, защото всичко, което се налага да се прави за преодоляване на последиците от коронакризата, ние предлагаме от няколко години. То обаче беше отхвърляно, а сега е реален процес. Сега се говори за ролята на държавата в икономиката. Правят се държавни компании, национализират се компании. Само преди 4 години ние предлагахме държавата да закупи ЧЕЗ. БСП е автентичният носител на лявото." Това каза председателят на БСП Корнелия Нинова в студиото на "120 минути" на bTV.

 "След здравния проблем обаче, както се вижда, идва по-тежкият в икономически и социален план. Виждате и недоволството, което се надига както в България, така и в Европа“, каза Нинова.  Тя цитира проучване на Европейския парламент, което показва, че България е в едно от най-тежкото положение във връзка със загуба на работни места, ниски доходи и огромни дългове, които българите имат да плащат. Нинова изтъкна, че левицата от години настоява да се защити националното производство, както и за нов модел в здравеопазването. По думите й в кризата си е проличало, че държавните и общинските болници са гръбнакът на здравеопазването. Тя изрази надежда, че един ден те няма да бъдат търговски дружества.

„Данъчната реформа, която се обсъжда сега, е внасяна четири пъти от нас – предлагаме премахване на плоския данък и въвеждане на прогресивен. По време на кризата богатите станаха по-богати, а бедните – по-бедни, неравенствата се задълбочиха. Чрез данъчната политика могат да се намалят неравенствата между богати и бедни“ , категорична е Нинова.

По повод избора на председател на БСП, тя коментира: „Датата на избора е 26 септември." На въпрос за кандидатурата на Кирил Добрев и дали това не е театър между двамата, Нинова заяви: "Не участвам в театри. За първи път на този избор ще гласуват всички членове на партията. Всички са добре дошли с програма и идеи- и нека хората да изберат“. По думите й вътрешните противоречия, които напоследък стават публични, вредят на имиджа на БСП и е редно въпросите да се обсъждат на партийните форуми на партията.

„Здравият разум надделя, имунната система на партията проработи“, изтъкна Нинова. Тя отбеляза, че в последните седмици върви кампания срещу БСП. "Политическите ни опоненти, т.нар. вътрешна опозиция и публични говорители повтарят едни и същи думи. Личи, че общ център ги изработва", каза Нинова. Тя каза още, че в петък се е взело решение от Националния съвет да продължи процесът на избор, а именно - отчетно-изборните конференции, избор на председател, конгрес. „Докато аз съм председател, решенията за БСП ще се вземат от  БСП, а не от външни сили“, заключи Нинова.

По повод публикувания от прокуратурата списък с имена на известни бизнесмени, намерен в дома на един от братята Бобокови, Нинова коментира: "Всички гадаем за списъка и може би прокуратурата трябва да каже какво е установила от него“. Тя подчерта, че  като юрист вярва на прокуратурата. „Щом излезе тя, значи е доказано и си е свършила работата.  Не съм общувала с братя Бобокови. Много шумни акции сме виждали, а приключват с оправдателна присъда“, коментира лидерът на левицата.

 

.

Медия

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар