Сряда, 15 Юли 2020

Понеделник, 01 Юни 2020 16:09

Прокуратурата: Подкупите от „Калотина“ трябвало да се изпират в заведение

Вчера съдът освободи всички задържани по случая, прокурорът по делото ще протестира  решението заради новите събрани доказателства

 

Изключително опитни и прикрити от посредник – такива според спецпрокуратурата са двамата разследващи полицаи от „Калотина“, които бяха арестувани при съвместна операция на прокуратурата и МВР през миналата седмица. Това стана ясно по време на брифинг, на който беше разказано повече за схемата, но също така и стана ясно, че съдът не е видял достатъчна обществена опасност в деянието и е пуснал всички задържани с най-леката мярка – „Подписка“, съобщава bTV.

За участие в организирана престъпна група и искане на подкуп са обвинени двама разследващи полицаи и служителка на столично заведение, която е близка с единия. По думите на началника на звено „Вътрешна сигурност“ гл. Комисар Стефан Банков, става дума за дългогодишни служители – единият с 10-годишен стаж на позицията, а другият – с 2-годишен и с предходен опит в ГДБОП и ДАНС. Двамата искали първоначално по 4000 лв. от каналджии, срещу които се водели разследвания, като твърдели, че парите трябва да стигнат до магистрати. По-късно сумата паднала до два транша от по 1000 лв. Подкупът трябвало да бъде даден на жената, която след това да го „обърне“ през оборота на заведението.

„Схемата с участието на друго лице – от заведението, е много интересна. Подкупите трудно се доказват с посредник. В последния момент лицата се полакомиха и решиха те да вземат парите“, разказа Банков. Той призна, че срещу единия полицай през годините е имало множество скандали за злоупотреби, но нищо не било доказано.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Прокурор Ангел Кънев подчерта: „Категорично е установено, че участие на магистрат в тази престъпна схема няма“. По думите му двамата полицаи имали работни отношения с прокурори и познавали добре правната материя, което им позволявало да създават впечатлението, че не те, а магистратите искат парите. Макар Банков да определи разследването като „красноречив пример за сътрудничеството между МВР и съдебната власт“, участниците в брифинга мимоходом признаха, че операцията не е впечатлила Специализирания наказателен съд.

В неделя и тримата арестувани са били пуснати от ареста без гаранция и само с подписка с мотив, че са неосъждани и няма висока обществена опасност в деянието им.

Прокурор Кънев обяви, че той и колегите му ще протестират решението заради новите събрани доказателства и защото според него има опасност полицаите да повлияят на свидетели по делото.

Медия

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар