Неделя, 12 Юли 2020

Петък, 26 Юни 2020 14:27

Крум Зарков: Политическата отговорност за липсващи 700 милиона лева е оставка

Румен Гечев: Загубите за бюджета от лобисткото законодателство са повече от 700 млн. лв.; Антон Кутев:  Тримата замесени трябва да подадат оставка

 

 

"Всяка наглост трябва да има граници и когато обръщаш на шега начина, по който тресеш държавата с месеци и не си способен да приемеш елементарна грешка, ще се опитам да обоснова защо правителствената оставка е  наложителна. И то извън въпросите - само по това, с което всички сме съгласни - и последствията от тези съгласия". Това заяви от трибуната на Народното събрание зам. -председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков. Той изтъкна, че има въпроси - кой е виновен за неплащането на данъци в размер на 700 милиона лева. По думите му е факт е, че 700 милиона лева липсват по признания на управляващите.

"Сам по себе си, този факт води до въпроса за отговорността. Въпросът за наказателната отговорност виси. Въпросът за политическата отговорност е неизбежен. Може да се запитаме - дали финансовото министерство не са събрали тези пари, защото законът е бил калпаво написан, някой е взел подкуп, или нещо друго. Факт е обаче, че тези пари не са събрани, а основното задължение на една огромна администрация е да събира тези пари, когато за тях има създадена комисия. Апропо не независима комисия, а помощен орган на министерство. Самият този факт води до реализирането на политическата отговорност. Политическата отговорност би трябвало да се поеме от ресорния министър. С отказа това да се случи, тази отговорност преминава към целия Министерски съвет и управляващото мнозинство", категоричен е Зарков.

Той обърна внимание, че управляващите не само не поемат отговорност, а се шегуват по време на дебата в парламента.

"Когато политическият процес не следва нормалната си логика, той се изкривява - появяват се фейсбук комикси, записи, непрекъснати скандали, спирала - тя ще завърши така, както трябва да завърши. Този кабинет ще си отиде и една от причините е именно това - неплащане на данъци в особено големи размери", смята Зарков. Народният представител от левицата подчерта, че това е просто пример за една превзета държава, в която хора с пари през годините си правят каквото искат - купувайки, използвайки едно мнозинство. "По стечение на обстоятелствата, дами и господа от ГЕРБ, това мнозинство непрекъснато  сте вие", заключи Зарков.

Румен Гечев: Загубите за бюджета от лобисткото законодателство са повече от 700 млн. лв.

„От БСП искаме министърът на финансите да предостави  анализ за всички лицензирани фирми от хазартния сектор – какви такси, какви бюджетни вземания са осигурили за 5-годишния период.” Това заяви от трибуната на Народното събрание  народният представител от „БСП за България” Румен Гечев.

„Имаме информация, че досега и парламентът, и обществеността са подвеждани, че само част от тези групи фирми от този сектор са ползвали преференции. От БСП обичаме да говорим с факти – тези факти се виждат. Показано е как с са въведени правила, които са поставили участниците в хазартни сектор в неравностойни условия, така,  че едни да отиват към загуба, а други да печелят", каза още Гечев.

„Загубите за бюджета от  въведеното лобистко законодателство от управляващата партия ГЕРБ и техните сателити са много повече от 700 млн. лв за бюджета. Има и други фирми, които са прикривани от правителството. Много от тези фирми са близки до премиера и министри”, обяви социалистът. Той подчерта, че  това, че има още фирми, които са плащали по-малко данъци  се вижда и от одитния доклад на Сметната палата. Гечев добави, че в него се вижда, и че за разлика от частните фирми, които са на печалба, държавното предприятие „Български спортен тотализатор” отива към загуба, след като  5 години е обезкървявано.

„Министър Горанов каза, че комисията по хазарт и НАП не са  разбрали, че изтичат стотици милиони, а Агенцията за държавна и финансова инспекция не е направила нито една проверка за пет години на Държавната комисия по хазарта. В същото време се осигурява чадър”, заяви Румен Гечев.

Антон Кутев:  Тримата замесени трябва да подадат оставка

„Някой не бил контролирал, казва г-жа Менда Стоянова, в тотализатора имало лош мениджмънт. Няма ли някой да каже кой е този някой, който не е контролирал? Шеф на финансова комисия, финансов министър. Борисов знае ли кой не е контролирал? За тях тримата има конкретни обвинения за това, че са получавали пари от един човек, който е вътре. Няма мафия, която да не е била разбита отвътре. Мафията се разбива навсякъде отвътре. По една или друга причина излиза един човек, започва да говори и това довежда до серия от арести обикновено. При нас довежда до серия от нарушения на законодателството - поне засега". Това заяви народният представител от ПГ на" БСП за България" Антон Кутев от трибуната на НС. Той призова: "Възможно най-бърза оставка на тримата замесени- Бойко Борисов, Владислав Горанов и Менда Стоянова."

Георги Свиленски към управляващите: Отклонихте стотици милиони от бюджета и никой не носи отговорност

„През 2013 г. в България няма частни лотарии, само държавна лотария. Това, че са "изпуснати" лотариите тогава - бюджетът не е загубил 1 лев. Когато през 2014г. правите промяна на закона и БСП вече не е във властта - идват бедите и двойният стандарт. Вие сте част от проблема. През 2014 г. създавате проблема и за 6 години държава губи 700 млн от бюджета. 5 години чакаме нов закон". Това заяви зам.-председателят от ПГ на" БСП за България" Георги Свиленски от трибуната на НС. По думите му управляващите искат да се скрият и за следващите 5 години, за да изчезнат още толкова средства от бюджета.

Той припомни, че когато е гледан бюджетът на държавата, патриотите са  казали, че не достигат 500 млн. лева, с които да бъде вдигната минималната пенсия. "Ето ги. Вие отклонихте 700 млн. лева от бюджета и никой не носи отговорност", категоричен е Свиленски.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар