Петък, 14 Август 2020

Сряда, 01 Юли 2020 14:48

Гешев категоричен: Прокопиев е подсъдим и ще бъде такъв!

Българската прокуратура има намерение в близкия месец да изложи вижданията си за най-важните промени в Наказателния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс под формата на експертно виждане до Народното събрание. Това обяви пред депутатите главният прокурор Иван Гешев.

Той подчерта, че стандартът на доказване на бъгарския наказателен процес е най-високият в целия ЕС. Ако в България се изисква една единица доказателстав, зв повечето страни – 0,5. Очаква се предлаганите промени да засягат текстовете за престъпления по служба, корупция, подкупът в частния сектор, ефективното използване на кадровия ресурс на прокуратурата, а също реквизитите на обвинителния акт.

Обсъждане на отпадане на наказателната отговорност или редукция на тази отговорност за провокация към подкуп също ще е сред дискутираните теми. Гешев заяви, че очаква от народните представители да се разгледа предложението на прокуратурата за по-строги наказания за дрогираните и пияни шофьори.

"Жертвите са с размер на локален военен конфликт", заяви главният прокурор. Той коментира актуални теми и пред журналисти след края на изслушването си.

"Докладът на прокуратурата се прие с голямо мнозинство, а иначе се намираме пред сградата, където пише "Съдинението прави силата" и няма да коментирам емоционалните изблици на дадени политици. Нашата работа е да работим с факти“, заяви главният прокурор Иван Гешев на въпрос за обвиненията на Румен Радев по повод разследването за търговия с влияние в президентството по аферата "Бобоков-Узунов".

„Според мен ние сме във фазата на война с престъпността и трябва да си върнем държавата от тези, които задкулисно я управляват“, заяви още главният прокурор. Той заяви, че не може да коментира неща по аферата „Узунов-Бобоков“, тъй като разкритията са единствено по преценка на наблюдаващия прокурор.

За акцията в Бургас, Гешев заяви, че повече информация ще се даде утре от специализираната прокуратура и става въпрос за разследване на данни за тероризъм, което е чувствителна тема. Гешев коментира и делото с Иво Прокопиев, като заяви, че точно хората, които са радетели за независим съд, са оказали безпрецедентен натиск върху Темида и са "мрънкали" в някои посолства, след което са били оправдани.

"Подсъдимият Прокопиев, защото той още е такъв и ще бъде такъв, не е по-различен от подсъдимия Цветан Василев, подсъдимите Баневи, Стайков и Арабаджиеви, от обвиняемия Божков, обвиняемия Бобоков. С Брендо, който е осъден, имат общо и ще ви кажа какво - защитниците. Означава ли това, че ако престъпникът Брендо, който е осъден, си основе два сайта, не трябва да бъде съден и няма вече да е престъпник? Означава ли, че ако другите подсъдими и обвиняеми лица си направят сайтове, не трябва да се реализира наказателна отговорност? Това ще кажа на уважаемите граждани и да си направят сами изводите", заяви още Гешев.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар