Неделя, 09 Август 2020

Петък, 03 Юли 2020 14:29

Президентът: България и Либерия са единствените държави, управлявани от централни нападатели - единият на „Милан“, макар и бивш, другият е активен – макар и на „Витоша-Бистрица“

Прокуратурата подменя конституционната си мисия, за да осигурява безнаказаност на корупцията по високите етажи на властта. Не виждам какво смущава държавното обвинение да публикува комуникацията ми, след като вече погази законите относно презумпцията за невинност, следствената тайна и личната кореспонденция, заяви Румен Радев

 

Единственият начин прокуратурата да покаже, че не действа селективно и манипулативно под нечий диктат, е да публикува пълния чат. В противен случай ще стане ясно, че се режисира поредният медиен скандал около президентството, за да се отвлече вниманието от тежките проблеми в управлението на държавата. Това заяви президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпроси за оповестената вчера от Специализираната прокуратура комуникация на Пламен Бобоков, в която са заличени отговорите на държавния глава.  

Румен Радев категорично заяви, че няма никакви опасения и притеснения за публикуването на комуникацията му, защото не е извършвал злоупотреби. „На ход е прокуратурата. Не виждам какво ги смущава, след като те погазиха и Конституцията, и законите относно презумпцията за невинност,  относно следствената тайна и личната кореспонденция“, заяви Румен Радев и отново настоя обвинението да покаже чата в цялост.  

По думите на президента, упоритият отказ да се разследват сигналите за фрапантни злоупотреби, които вече отекват и в чуждите медии, и в европейските институции, показва, че държавното обвинение е подменило конституционната си мисия с тази да осигурява безнаказаност на корупцията по високите етажи на властта.  

Президентът заяви, че винаги когато програмата му зад граница  позволява, в делегацията си е водил представители на почтени, технологични и успешни наши компании. „Това са били стотици български фирми, представители на българския бизнес, които имат нужда от подкрепа и които изказват признателност“, заяви Румен Радев. По думите му, всеки чуждестранен президент или посланик на друга държава у нас подкрепя и отстоява правата на експортно ориентирания бизнес на своята страна, както и на родните си компании.  

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

В отговор на въпрос дали се е срещал с президента на Либерия държавният глава заяви, че не е разговарял, но ако има възможност, би провел такава среща. По думите на Румен Радев подобен разговор ще представлява интерес предвид факта, че България и Либерия са „двете единствени държави, които се управляват от централни нападатели - единият на „Милан“, макар и бивш, другият е активен – макар и на „Витоша-Бистрица“. „Бих се срещнал и бих казал добри неща за българския бизнес като всеки един президент, който отстоява насърчаването на износа на своята страна“, допълни Румен Радев.

В отговор на въпрос за отношенията с правителството държавният глава подчерта, че проблемите на страната не може да се решат с прегръдка между президент и министър-председател. Проблемите на България ще се решат с прозрачност на решенията, отговорност, отчетност, унищожаване на корупцията, отбеляза президентът и подчерта, че трябва да се стимулира „бизнесът, който осигурява високотехнологични производства, съвременен мениджмънт и въпреки проблемите в законодателство и в администрацията, успява да изнася, да реализира продукция и да внася данъци“.  

„Но аз няма да подкрепям бизнеса, който „дебелее“ от обществени поръчки в нарушение на всякакви правила. Ето това трябва да се изчисти с правителството. В момента едни работят – внасят в хазната, въпреки всички административни проблеми, а други наготово вземат и ползват по   различни начини, без да развият някаква съществена продукция“, допълни Румен Радев.

Попитан за статута на храма „Света София“ в Истанбул, президентът заяви, че българската държава няма как да се намесва в работата на независимия съд на Република Турция, но е необходимо да се вземат предвид  историческите и културните дадености. „Трябва да се отчита, че „Света София“ има хилядолетна история и традиции, свързани с християнството, затова би било удачно това да стане място за духовно единение и близост на културите“, заяви Румен Радев. 

Медия

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 03 Юли 2020 14:29
  „Ди Цайт“: Новите блокади увеличават натиска върху правителството

  Гражданите на София са вече четири седмици на улиците. Те призовават правителството да подаде оставка. Броят на блокираните кръстовища расте, се казва в анализ на германското издание „Ди Цайт“

 • Петък, 03 Юли 2020 14:29
  Западните медии все по-безпощадни към Борисов и управлението

  „Франс прес“ и „Шпигел“ отразяват подробно протестите в България

   

 • Петък, 03 Юли 2020 14:29
  Нинова: Къде са Борисов и Караянчева? Ако сте абдикирали , направете го официално с оставка

  Функционират ли институциите в България?

  В криза като сегашната най-важно е те да работят и да гарантират
  сигурност на гражданите.

  Премирът Борисов се скри и остави Валери Сименов да “управлява”.
  Изпълнителната власт е в ступор.

  Къде е законодателната? Къде е Цвета Караянчева?

  Не отговаря на телефона си. Исках да я питам кога възнамерява да изпълни
  закона и да свика Народното събрание.

  Внесохме необходимите подписи и въпроси – актуализация на бюджета и
  насилието над протестиращи граждани и журналисти.

  Никакъв отговор.

  Ако са абдикирали от властта да го направят по установения ред – с
  оставка.

Оставете коментар