Неделя, 09 Август 2020

Понеделник, 06 Юли 2020 13:47

Извънредната обстановка се удължава до края на юли

Български екип е много близко до откриване на лекарство срещу коронавирус, съобщи здравният министър

 

"Взехме решение да продължим извънредната епидемична обстановка с две седмици, тоест до края на юли", обяви здравният министър Кирил Ананиев преди малко. Другото оповестено ново решение - масов контрол при прилагане на мерките; областните щабове при необходимост да въвеждат нови ограничения в рамките на тяхната компетентност. "Ще препоръчаме да намалят масовите мероприятия", каза още Ананиев, цитиран от "Сега".

Днес или най-късно утре ще има нова заповед, с която ще се уточнят гражданите от кои държави (от ЕС и трети страни) ще могат да влизат в България без карантина или с 14-дневна изолация.

Всичко това бе съобщено на извънреден брифинг на Националния оперативен щаб, който тече в момента. Решенията са взети след съвещание с премиера Бойко Борисов тази сутрин.

"Български екип е много близко до откриване на лекарство срещу коронавирус", каза още Ананиев.

Шефът на Изпълнителна агенция по лекарствата Богдан Кирилов уточни, че става дума за препарата "Ивермектин". 30 души в 9 болници били подложени на тестване с разработката. България била първата държава в ЕС с подобно клинично изпитване. Опити се провеждали още в Бразилия, Испания и други държави. Към края на юли или началото на август щяло да има повече информация.

Малко по-късно Кирилов уточни, че самото лекарство било познато от десетки години като противодействие срещу друг вид болести.

"15 души от футболен клуб "Черно море" са заразени", съобщи още Ананиев. Част от тях са футболисти. И в "Царско село" има заразени играчи. Двата тима се срещнаха в последния кръг от първенството. Министърът предупреди, че ако процесите във футбола се задълбочат, може да се мисли за рестрикции при мачовете. Ще се изчака още няколко дни.

Запитан от журналисти, проф. Тодор Кантарджиев коментира информациите за различни резултати от веднага направени един след друг тестове. Например за Доспат бе оповестено, че веднага след положителни PCR проби са регистрирани отрицателни при едни и същи хора. Кантарджиев каза, че се следват световните практики. Ако имало позитивен лабораторен резултат, се гледал него; вторият, ако е негативен, се считал за недобре направен, че материалът е съхраняван недобросъвестно и т.н.

Ананиев пък уточни в тази връзка, че държавните данни не регистрират хора с различни резултати, уточнява "Сега".

Медия

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 06 Юли 2020 13:47
  134 положителни проби за коронавирус при 3612 PCR теста, починали са трима

  Броят на потвърдените случаи на коронавирус в България отново намаля като абсолютно число, но като процент леко се увеличи.

 • Понеделник, 06 Юли 2020 13:47
  Имунолог: Преболедувалите коронавирус изграждат имунитет

  Доц. Снежина Михайлова посъветва хората да се ваксинират за грип и да пият витамини

  Преболедувалите коронавирус изграждат имунитет. Не е ясно обаче за колко време. Това заяви в ефира на Нова телевизия имунологът в УМБАЛ „Александровска“ доц. Снежина Михайлова. По думите й стресът влияе на имунната система.

  „Последният месец действително има увеличение на броя на тестваните. Прави впечатление, че се обхващат все по-големи групи от населението. Разболяват се повече млади хора, защото те повече пътуват, срещат се с много хора, откакто част от забраните паднаха”, каза още специалистът. Тя посъветва хората да се ваксинират за грип и да пият витамини.

  „Не мога да кажа какво би се случило, ако човек се зарази едновременно с коронавирус и обикновен грип. Тепърва ще проучваме”, категорична е Михайлова.

 • Понеделник, 06 Юли 2020 13:47
  195 са новите случаи на коронавирус, което е 3,3 на сто от изследваните

  По данни за последното денонощие новозаразените с коронавирус у нас са 195, при направени 5837 PCR теста. Това е малко над 3,3 на сто от всички изследвани. Седем души са починали, 55-ма пациенти са в интензивни отделения в болници. От днес Германия обявява три региона в България за рискови заради коронвируса - Варна, Благоевград и Добрич, съобщиха от външното ни министерство. Всички пристигащи в Германия оттам ще подлежат на задължително тестване. До получаване на резултата от теста, за тези граждани е в сила задължителна 14-дневна карантина. Обявената глоба за отказ е 25 000 евро.

Оставете коментар