Неделя, 09 Август 2020

Понеделник, 06 Юли 2020 16:55

ПП АБВ сезира главния прокурор за НОЩ

На 9 юни партията организира митинг-протест пред сградата на Министерския съвет с основно искане - незабавна оставка на правителството

 

Партия АБВ е внесла сигнал до главния прокурор Иван Гешев заради дейността на Националния оперативен щаб (НОЩ) за борба с коронавируса. Това съобщи пред БНР Христо Колев, председател на софийската организация на партията. 

Той разкри, че на 22 май от АБВ са изпратили запитване по Закона за достъп до обществена информация, адресирано до Министерския съвет, до председателя на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски и до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Отправените искания и въпроси са били три:

1. Да бъдат предоставени копия от водените протоколи от заседания на НОЩ.

2. На колко от официално обявените за починали от COVID-19 лица в България е направена аутопсия?

3. Колко са направените тестове от началото на пандемията до 22 май 2020 г. и колко са тестваните лица в страната?

„Още от началото на кризата ние обявихме, че се влиза с хаос в нея, и от отговора, който получихме от МЗ, това се потвърждава – посочи Колев. – От МЗ отговориха, че не създават и не съхраняват информация по поставените въпроси. Излиза, че едни от най-важните решения, а може би и най-важните от национален мащаб в този период, са вземани без никаква писмена следа, без документация. Не са водени протоколи от заседанията на НОЩ. Това е, меко казано, подигравка с българския народ.“

Запитан дали липсата на последователност в действията на щаба в началото на кризата не е била продиктувана от отсъствието на надеждна генерална информация за вируса в световен мащаб, председателят на АБВ за София заяви:

„Не може да се оправдаваме с това, че вирусът е непознат. Цялата реакция на правителството беше неадекватна. Нормално е в началото, като затвориш хората по домовете им, да няма много случаи на заразени. Но какво стана, след като мерките бяха отпуснати? Отвориха се ресторанти, отвориха се дискотеки, отвориха се стадиони. Точно на същия ден на отварянето всичко беше пълно, хората бяха един върху друг по заведенията. Вие представяте ли си никой от тези хора да не е бил заразен и да не е предал заразата? Сега не трябва сега да се затягат мерките, но изолацията не трябваше да се случва толкова строго, защото, когато отпадна, видяхме какво се случи.“

Христо Колев отрече популярният критик на НОЩ доц. Атанас Мангъров да е част от АБВ въпреки присъствието му на партийна сбирка с участието на председателя на партията Румен Петков. „Доц. Мангъров не е част от нашия екип. В качеството си на експерт се е отзовал на наша покана да каже според него каква е реалната обстановка и положение в България“, поясни Колев.

Той добави, че има доверие в прокуратурата: „Ние уважаваме институцията и се надяваме г-н Гешев да обърне внимание на нашия сигнал и наистина да се проведе едно разследване, което да е обективно.“

На 9 юни от 18:00 ч. АБВ организира митинг протест пред сградата на Министерския съвет под наслов „Де е България“ срещу „цялостния антибългарски модел на управление“. „Основното ни искане ще бъде незабавна оставка на правителството“, завърши Христо Колев.

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 06 Юли 2020 16:55
  Блокирани остават трите възлови кръстовища в София

  Трите възлови софийски кръстовища - на Орлов мост, пред Ректората на СУ „Св. Климент Охридски“ и в т. нар "триъгълник на властта" остават блокирани от протестиращи, които настояват за оставките на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.

  Въпреки проливния дъжд недоволните от властта останаха в палатковите лагери през цялата нощ. Около 30 души, предимно млади, разказаха пред репортер на БНР, че нощта на Орлов мост е преминала спокойно. Имало е опит за провокация от младеж, приближил се до палатковия лагер и отправял обидни квалификации към протестиращите. Стигнало се е до повишаване на напрежението, но конфликтът е бил бързо потушен:

 • Понеделник, 06 Юли 2020 16:55
  Ден 31 на антиправителствени протести

  Протестиращите започнаха да се събират на пл. „Независимост” в София

  След като полицията премахна палатките в столицата, протестиращите отново издигнаха лагери пред Министерския съвет, Софийския университет и „Орлов мост“.


   

 • Понеделник, 06 Юли 2020 16:55
  ТАСС: Протестиращи изграждат палаткови градове в България

  За 31-ви ден протестиращите провеждат масови акции в София и други градове на страната, като основното им искане е оставката на правителството и главния прокурор Иван Гешев, разказва Агенцията

  Централният булевард в София – “Цариградско шосе” около моста Орлов мост, и площад Независимост – заключен между сградите на правителството, Народното събрание и президентската администрация, беше блокирана в събота с палаткови лагери, които участниците в антиправителствените протести поставиха късно снощи. Това пише Агенция ТАСС по повод вчерашните антиправителствени протести в центъра на столицата.

  “Протестиращите поставиха палатки на пътното платно и отказаха предложенията на полицията да ги преместят на тротоара. По Орлов мост, централно софийско кръстовище, са изградени твърди барикади. Протестиращите събират камъни и бутилки. Сред лагера имаше много жени, които попречиха на полицията да използва сила”, съобщава главният инспектор на столичната полиция Красимира Стоядинова, цитрана от ТАСС.

  Според Стоядинова преговорите с протестиращите за премахването на палатковия град ще продължат. „Ние уважаваме правото на протест, но призоваваме неговите участници да провеждат мирни акции, които не биха пречили на други жители на София“, добави Стоядинова.

  За 31-ви ден протестиращите провеждат масови акции в София и други градове на страната, като основното им искане е оставката на правителството и главния прокурор Иван Гешев. Според демонстрантите Правителството на премиера Бойко Борисов е затънало в корупция и по време на работата си не е успяло да осигури на гражданите проспериращ живот и достойни заплати. А главният прокурор Иван Гешев е обвинен в нападение срещу президента Румен Радев, организиране на демонстративни издирвания и арести, разказва ТАСС.

  Агенцията припомня, че първият масов протест се проведе в България на 9 юли, когато повече от хиляда души се събраха в подкрепа на Радев в сградата на президентската администрация, включително представители на различни политически партии и обществени организации. От този ден митинги и шествия под мотото “Защити демокрацията!” стават ежедневно, в тях участват предимно млади хора, допълва още Агенцията.

  Източник: БГНЕС

Оставете коментар