Неделя, 09 Август 2020

Вторник, 07 Юли 2020 13:23

Ананиев: При над 200 новозаразени на ден връщаме противоепидемични мерки

Премиерът Бойко Борисов разпореди да се продължи с укрепването на болниците

 

 

Ако бъде премината границата от 200 човека, заразени на ден с коронавирус, може да бъдат върнати част от сериозните епидемични мерки. Това каза здравният министър Кирил Ананиев, след като откри най-модерния ядрено-магнитен резонанс у нас, монтиран в болница „Св. Иван Рилски“, цитиран от Нова телевизия.   Здравният министър побърза за каже, че на този етап не се мисли за нови мерки. Това обаче не означавало, че развитието на заразата не се следи.     

„Ако наистина ескалира, ние сме готови във всеки един момент да вземем необходимите мерки. Просто трябва да спазваме дисциплината и дистанцията, както и да носим маски”, призова министърът.   Той даде и своя коментар за сериозното количество заразени в София за ден.

„В София наистина тази сутрин бяха 86 души, но това не е някакво голямо нарастване, в контекста на големия брой хора, които живеят в столицата. Съпоставено с другите областни градове, не е някакъв пик, макар че ме притеснява”.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

Припомняме, че малко преди изтичането на извънредното положение през май премиерът Бойко Борисов коментира, че при преминаване на границата от 100 заразени дневно ограничителните мерки ще бъдат възстановени.

Управляващите обаче промениха мнението си и през юни, след като почти едновременно премахнаха всички рестрикции и в момента няма индикации за затягане на противоепидемичните изисквания.

Тази сутрин премиерът Борисов е провел среща с членовете на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса и с Кирил Ананиев. Министър-председателят им е разпоредил да продължи укрепването на лечебните заведения, в които се лекуват заразени пациенти, съобщават от пресслужбата на Министерския съвет.

Що се отнася до големия брой регистрирани новозаразени в София, здравният министър коментира, че „случаите не са пик“, но че го  притесняват. Той отново призова за спазване на дисциплина и дистанция, както и да се носят маски.

Той увери, че при достигане на капацитета на 10-те болници в София, които приемат пациенти с коронавирус, останалите лечебни заведения имат създадена организация и готовност за откриване на такива отделения.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар