Събота, 08 Август 2020

Четвъртък, 09 Юли 2020 09:20

Николай Марков: Да се твърди, че президентът реално контролира НСО е спекулация

Димитър Лазаров: За какви правомощия говори Радев? Той назначава еднолично началника на НСО

 

 

“Още онзи ден казах, че лицата от клипа, направен от “Демократична България”, са служители на Национална служба “Охрана”, коментира пред bTV бившият служител на НСО Николай Марков.

Марков обясни, че за служителите на НСО у нас е станало нормално да изглеждат по този начин - облечени с тениски и по сандали. Самият той определи вида на гардовете, като на такива, които не стават за охранители и на черешова градина.

Бившият служител на НСО обърна внимание, че охраната, пазеща политици в един момент се превръща в част от семействата им. Той разкритикува остро и начина, по който председателят на комисията по контрол на службите тълкува Закона за НСО.

По думите на Марков, да се твърди, че президентът реално контролира НСО е спекулация. Той прочете в ефир законов текст, от който става ясно, че държавният глава отговоря само за три неща - да назначи и освободи началника на НСО, да утвърди основните структури и удостоява офицери с висши звания.

Темата коментира и депутатът от ГЕРБ и председател на Комисията за контрол над службите за сигурност и използването на СРС Димитър Лазаров.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

След като президентът каза, че няма пълни правомощия над НСО, се повдигна въпросът кой определя кои лица да бъдат охранявани.

"Президентът еднолично назначава началника на службата и заместника. Еднолично назначава и временно изпълняващия длъжността", коментира Димитър Лазаров пред bTV и поясни, че до 2015 г. нямаше закон.

"Кои правомощия да се възстановят? Нека каже г-н президентът кои още правомощия", настоя Лазаров.

Той поясни, че не знае кой е поискал охраната на Ахмед Доган. Решението за такова решение е на началника на НСО.

"Аз не мога да ви кажа кой е предложил. Началникът на НСО предлага дневния ред на комисията. Шефът на ДАНС и министъра на МВР участват в тази комисия - потвърждават или отричат сигнала за заплаха. Отговорността не е само в това дали ще бъде охранявано едно лице, отговорността е ами ако не се охраняват? Г-н президентът го избираха и с гласовете на ДПС, а дали трябва да се охраняват или не - президентът е възложил проверка", коментира депутатът от ГЕРБ.

За случая на "Росенец" Димитър Лазаров каза, че от кадрите става ясно, че има нарушение на "защита достойнството на гражданите".

"За мен не са действали спрямо закона. Периметърът на охраняемата ивица е държавна собственост. Ще трябва да се запознаем с плановете за охрана на този обект", посочи още той.

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 09 Юли 2020 09:20
  Румен Радев: Надявам се да не се превърнем в полицейска държава

  „Нaй-вaжнoтo e дa нямa пoлицeйcкo нacилиe“. Тoвa кaзa прeд БНР прeзидeнтът Румeн Рaдeв, кoйтo рaзгoвaря c грaждaни прeд cгрaдaтa нa "Дoндукoв" 2.

 • Четвъртък, 09 Юли 2020 09:20
  Президентът на гражданите

  Преди 4 години, в началото на август 2016 г., вестник ЗЕМЯ беше първата българска медия, която подкрепи номинацията на БСП за изборите за президент на ген. Румен Радев. Сред причините, които изтъкнахме наред с това, че е достоен офицер, и патриот, мъж на дълга и честта, беше и фактът, че той е ново лице на фона на изхабения български политически елит. Но най-важната причина бе надеждата, че Радев ще стане коректив на оформящата се автократична държава, която бавно и полека бе превземана от мутрите и мафията, за да служи на задкулисието, а не на народа.

 • Четвъртък, 09 Юли 2020 09:20
  Радев: Наследството на катастрофиралата автокрация е тежко

  В Бояна представиха първата част на своеобразна програма на президента за излизане от всеобщата криза.

  "Българите все повече си задават въпроса какво трябва да направим оттук нататък, така че да избегнем повтарянето на тази управленска катастрофа, да гарантираме демократичното развитие на обществото и излизане от демографската криза. Пред нас е примерът на авторитарното управление от последното десетилетие. На резултатите от подмяната на идеите от пропагандата, на суровата действителност от пиара, на законността и обществения морал от лоялността от вожда и партията държава, на законността от задкулусните договорки". Това обяви президентът Румен Радев в началото на представянето на Националния стратегически документ в Историческия музей в София.

Оставете коментар