Неделя, 09 Август 2020

Четвъртък, 09 Юли 2020 12:27

Връщат се по-строги мерки: Дискотеките и баровете затварят, без публика на футболните мачове!

Коалиционният съвет взе решение за въвеждане на по-строги мерки заради епидемията с коронавирус, нова заповед на здравния министър влиза в сила от полунощ

 

Отново ще бъде забранено присъствието на публика по стадионите на футболните мачове. Затварят се още нощните заведения и дискотеките, стана ясно след заседанието на Коалиционния съвет между ГЕРБ и „Обединени патриоти“.

„Връщат се част от мерките за борба с коронавируса в страната. Гласувахме доверие на българските граждани и на обществените и частни институции, които провеждат различни мероприятия и дейности, за да може хората да се върнат към нормалния начин на живот. За съжаление анализът на последните десет дни показва, че броят на носителите на коронавирус се увеличава и достигна критичната точка от 200 души на денонощие", коментира на извънреден брифинг здравният министър Кирил Ананиев.

През следващите дни не очакваме да спадне броят на новите носители на вируса, даже може да има тенденция за ново увеличение, посочи той.

С нова заповед, която ще бъде в сила от 00:00 часа, се забранява публиката на всички колективни и спортни мероприятия. Забраняват се посещенията в нощни заведения за развлечения на закрито. На открито се допуска заетост от 50% от общия капацитет на заведенията.

Третата забрана е свързана с провеждането на масови мероприятия - балове, сватби, кръщенета, с повече от 30 човека.

Последните промени в заповедта касаят задълженията на държавните органи и институции за засилване на контрола в рамките на техните компетенции.

Всички останали противоепидемични мерки, въведени до момента в страната, остават в сила, подчерта здравният министър. Областните щабове ще могат да налагат и по-строги мерки в отделните области, ако това се налага.

"Знаете, че отпаднаха много мерки. Това се случи заради желанието ни да върнем гражданите към нормален начин на живот. Трябва да свикнем с коронавируса. Гласувахме доверие както на българските граждани, така и към институциите, които провеждат мероприятия. За съжаление анализът, който направихме, показва, че минаваме границата от 200 души. През следващите дни очакваме да не паднат бройки. Може да има тенденция на увеличение. На тази база предложихме да възстановим част от мерките.", каза още Ананиев.

Предложените днес мерки се смятат за достатъчни на този етап, но при рязък скок на броя на вирусоносителите, възможно е да се приемат и по-тежки мерки, но на този етап няма условие за по-тежки мерки, каза здравният министър.

Ананиев обяви, че си е тръгнал от стадиона по време на мача за купата на България заради масовото пренебрегване на мерките. Увеличеният брой вирусоносители се дължи именно на подобни събития, балове, струпване на много хора на едно място, както и някои трудови колективи, групи от населението, да не споменавам какви, коментира той.

"Има огромни разлики по области, затова дадохме на управителите възможност сами да налагат мерки. Най-много случаи в последните 4 дни има в Кюстендил, Смолян, София-град и София-област, а имаме и области, където почти няма заразени - Видин, Монтана, Търговище. Това не е свързано с конкретни събития, а с огнища, които ние знаем и наблюдаваме", коментира главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Медия

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 09 Юли 2020 12:27
  134 положителни проби за коронавирус при 3612 PCR теста, починали са трима

  Броят на потвърдените случаи на коронавирус в България отново намаля като абсолютно число, но като процент леко се увеличи.

 • Четвъртък, 09 Юли 2020 12:27
  Имунолог: Преболедувалите коронавирус изграждат имунитет

  Доц. Снежина Михайлова посъветва хората да се ваксинират за грип и да пият витамини

  Преболедувалите коронавирус изграждат имунитет. Не е ясно обаче за колко време. Това заяви в ефира на Нова телевизия имунологът в УМБАЛ „Александровска“ доц. Снежина Михайлова. По думите й стресът влияе на имунната система.

  „Последният месец действително има увеличение на броя на тестваните. Прави впечатление, че се обхващат все по-големи групи от населението. Разболяват се повече млади хора, защото те повече пътуват, срещат се с много хора, откакто част от забраните паднаха”, каза още специалистът. Тя посъветва хората да се ваксинират за грип и да пият витамини.

  „Не мога да кажа какво би се случило, ако човек се зарази едновременно с коронавирус и обикновен грип. Тепърва ще проучваме”, категорична е Михайлова.

 • Четвъртък, 09 Юли 2020 12:27
  195 са новите случаи на коронавирус, което е 3,3 на сто от изследваните

  По данни за последното денонощие новозаразените с коронавирус у нас са 195, при направени 5837 PCR теста. Това е малко над 3,3 на сто от всички изследвани. Седем души са починали, 55-ма пациенти са в интензивни отделения в болници. От днес Германия обявява три региона в България за рискови заради коронвируса - Варна, Благоевград и Добрич, съобщиха от външното ни министерство. Всички пристигащи в Германия оттам ще подлежат на задължително тестване. До получаване на резултата от теста, за тези граждани е в сила задължителна 14-дневна карантина. Обявената глоба за отказ е 25 000 евро.

Оставете коментар