Неделя, 09 Август 2020

Неделя, 12 Юли 2020 08:04

Борисов няма да подава оставка от отговорност към държавата

Подготвя се да бъде запален Партийния дом, подчерта премиерът

 

 

Премиерът Бойко Борисов заяви късно снощи във видеообръщение, че не възнамерява да изпълни искането за оставка на правителството. Като причина той посочи опасността от вкарване на страната в дълбока криза. Изявлението на премиера стана докато хиляди викаха „Оставка“ под прозорците на Министерски съвет.

В извънредно включване Борисов предупреди, че до него е достигнала информация, че се готвят погроми от огромен мащаб и се обърна към всички протестиращи с молба да се пазят взаимно и да не проливат кръв.

Премиерът Бойко Борисов остро нападна "Да, България" и я обвини в колаборация с ДПС срещу ГЕРБ. Поводът бе днешният протест на плажа край лятната резиденция на Ахмед Доган в Росенец, при който се стигна до напрежение.

"С какво подразнихме ние вчера? Вкарахме България сред най-белите държави в ЕС! Изсветлихме финансите, банковата система... Както са мечтали поколения финансисти. И какво се получи днес? Изведнъж напрежение... Гледам го Христо Иванов... Казах му за НСО и ДАНС... Днес свикахме комисията ... След това се оказа, че те си пият заедно и се прегръщат и се целуват, а до обяд ми се струваше, че ще възникне страхотно етническо напрежение. Това нещо, много добре организирано, за да прерасне след това в още по-голям митинг, добре платен, видимо добре платен, защото няколко агитки много добре ги познавам. Разбира се, има много хора, които искрено протестират, или защото не ни харесват, но това е демокрацията, така е устроен целият демократичен свят", обясни Борисов в извънредно изявление във Фейсбук от дома си. Всъщност точна Бойко Борисов заговори за етническо напрежение в петък, ден преди протеста, в едночасов монолог срещу НСО и охраната на Доган и Пеевски, изпъстрен с нападки към президента Румен Радев.

"И какво се получи днес? Огромен успех за Христо Иванов и "Да, България!" Огромен успех за г-н Карадайъ и ДПС. И накрая в хор се прегърнаха и пееха песни и какво казаха - лоша е държавата, лош е кметът на Бургас, лоша е полицията, лош е ГЕРБ. Е това ли е нашата подкрепа? Това ли е нашата задкулисна коалиция с ДПС?", попита обидено премиерът. И обвини двете формации, че са си направили прекрасни партийни събития на гърба на ГЕРБ и са си втвърдили ядрата.

"Само след месеци ще са изборите. Виждам, че Радев не го боли, когато се пролива кръв на полицаи, когато се хвърлят бомби срещу тях, когато откровено се провокират. Използването на езика на омразата няма да доведе до нищо добро за държавата. Много пъти това се е случвало в държавата - когато запалиха Партийния дом, защото чувам, че за това се готвят след малко, нека си спомнят следващите 12 години в доклада на световната банка как беше застой за България. И като гледам кои са се наредили до президента Радев... Ами те бяха управляващи... Ами Мая Манолова предложи Пеевски, Румен Петков беше вътрешен министър, Христо Иванов беше министър, сам се отказа... ", продължи Борисов на фона на икона.

"Аз съм убеден, че юли и мониторингът на България ще падне. Аз не знам моите колеги от "Да, България" какво щяха да говорят вчера, ако България беше изгонена от банковия съюз и еврозоната, а Хърватия и Румъния бяха влезли. Какви неща щяхме да прочетем. Поколения финансисти са го мечтали. И какво искат? Да строшат Министерски съвет. Държавна собственост. Ами да го строшат, щом искат. Да отидат да строшат и "Тракия", и "Марица", и "Европа" и метрото... Ние само сме градили. За 10 години ГЕРБ са изградили двойно повече магистрали от Тодор Живков, колкото всички премиери взети заедно. Е, затова ли дадем оставка? Затова ли?", разгневи се премиерът.

"Най-добре се справихме с пандемията. За всички в Европа бяхме за пример. Докато не започнаха да торпилират мерките ни... И то пак целенасочено... една по една... същите тези хора... с щедрото финансиране на Божков", каза премиерът. Не е много ясно какво точно има предвид премиера, след като именно той пренебрегна всички препоръки на оперативния щаб и отвори преждевременно баровете и дискотеките, пусна публика по стадионите, което доведе до рязък скок в заразените.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Борисов предупреди работодателските организации и синдикатите добре бърза преоценка какво искат да се случи в страната. "Толкова много вече сме направили... толкова усилия сме положили, че вече нищо не ни задържа в управлението. Освен отговорността за това, че ще счупят държавата. Тези не могат да управляват! Доказали са го! С всяко тяхно влизане в управлението се спират еврофондовете... Всеки път! И те всеки път казват, с някои лъжливи медии, че е заради някои кметове на ГЕРБ. Е как, като дойде ГЕРБ на власт, всички фондове работят и нито едно нещо не се спира. Дойдат ли БСП, веднага спират. Оставаме в управлението само защото щетите сега ще бъдат много по-големи, тъй като светът навлиза в най-голямата си финансова криза", каза Борисов.

"Много мога още да говоря, но се включих само за едно - пазете се, не проливайте кръв, не се замеряйте...Моля ви, протестирайте колкото искате, но пазете полицаите, за да ви пазят и те вас", каза премиерът и се впусна в дълга тирада за полицаите, които били провокирани и обиждани от протестиращите, без да каже нито дума за бруталното отношение на униформените снощи.

"Надявам се на здравия разум. Аз няма като Радев да призова тези стотици хиляди, които са гласували за ГЕРБ, да правят същото като неговите симпатизанти. Ние няма да призоваваме и агитки да излизат и да се държат по този начин. Аз съм демократ. Има си демократични начини да вземеш едно управление. Но да влизаш със служебно правителство през задния вход, за да се саморазправяш, не е демократично. Не че ни е страх. Напротив. Страх ме е от това, което става с полицаите. Моята глава е дебела, можете да я чупите, колкото искате... Но на тези момичета и момчета, които са там... те не са виновни... Те са за една заплата", завърши премиерът. И благодари на всеки, който не иска да счупи държавата и не прати така, че да се бият хората.

Медия

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар