Неделя, 09 Август 2020

Понеделник, 13 Юли 2020 18:14

Пети ден протест срещу правителството и модела на управление

Освен в София, гражданското недоволство изкара хората по площадите и на други градове в страната

 

 

Пети ден продължават антиправителствените протести в цялата страна. В тях са включени граждани с различни идейни и политически възгледи, обединени от недоволство срещу модела на управление на държавата. Исканията са известни още от първия ден на народното недоволство: оставката на правителството и на главния прокурор.

И днешната проява беше организирана в социалните мрежи от тримата интелектуалци,  известни като “Отровното трио“ – Арман Бабикян, адв. Николай Хаджигенов и проф. Велислав Минеков. Освен за оставка на правителството, те призовават още за свикване на Велико народно събрание и въвеждане на електронно и дистанционно гласуване. Техният призив е протестните действия да бъдат трансформирани в национална стачка.

Ситуацията в района е спокойна, засилено е полицейското присъствие.

Към 17:30 ч. вече събралите се хиляди граждани обходиха пространството пред Съдебната палата, след което вече се събират пред Министерски съвет и скандират „Оставка“.

 „#МутриВън за пети път! А Борисов от два дни никакъв го няма. Равносметката дотук е повече от добра! Оставка!“, написа депутатът от БСП Александър Симов във Фейсбук, който заедно с други социалисти е сред протестиращите.

Към 18 часа множеството се отправи към Орлов мост.

в 19 ч. "Триъгълникът на властта" е изпълнен с няколко хиляди, които скандират "Оставка", Довиждане", "Вие сте позор".

Демонстрацията протича мирно и спокойно. Със скандиранията “всеки ден сме повече до оставките “ демонстрантите отговориха на отказа на правителството да подаде оставка. Протестиращите вече призовават и за свикване на Велико народно събрание и промяна на Конституцията.

Световните медии съобщават, че 40 хиляди души са блокирали центъра на София.

Посолството на САЩ обяви, че подкрепя българския народ в стремежа му за повишаване на доверието в демократичната система и насърчаване на върховенството на закона в България.

- - -

Провеждат се антиправителствени протести и в редица градове на страната.

Протестът в Пловдив - ВИДЕО на живо - Протестиращи за поредна вечер има и пред сградата на общината в Пловдив. Над 300 пловдивчани се включиха в протеста тази вечер, издигащ искане за оставките на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.  Протестът започна пред сградата на общината. По-късно в шествие протестиращите преминаха по главната улица, скандирайки  „Мафията вън“ и „Гешев е позор“. Протестът протече спокойно. Участниците в протеста заявиха, че утре отново ще се съберат. 

Варна протестира четвърти ден. Стотици граждани се събраха пред сградата на общината. От петък насам те поемат по традиция по бул. "Сливница" в посока площад "Севастопол".

В Ловеч протестът премина като "Разходка с каскети".

В Силистра със символична проява на стълбите към парка със старата турска крепост "Меджиди табия" силистренци поискаха оставката на правителството, главния прокурор и на министъра на вътрешните работи. През седмицата се подготвя и друга протестна проява в Силистра.

В Габрово между 150 и 200 души се събраха на протеста в центъра на централния площад "Възраждане" и настояват за промяна и за институции, които да работят за интересите на обществото.

Протестът в Русе пети ден събира на площада пред Съдебната палата граждани с искания за оставки. По-рано днес стана ясно, че русенската адвокатска колегия е подкрепила позицията на пловдивските си колеги с искане за оставките на главния прокурор Иван Гешев и министъра на правосъдието Данаил Кирилов.

Във Велико Търново близо 200 граждани се събраха около паметника Майка България на антиправителствен протест и скандираха „Оставка“ и „Мафията вън“. Те искат оставките на на главния прокурор, на правосъдния, на вътрешния и на финансовия министър, както и на премиера.

В Бургас протестираха с искане за оставка на правителството и главния прокурор. Протестът започна пред сградата на Общината, след което премина по бул. „Алеко Богориди“ и завърши в Морската градина. С плакати "Оставка“ и „Мафията вън от властта“ хората изразиха недоволството си от управлението на страната.

В Ямбол протестът започна пред сградата на общината и поискаха оставка на правителството и главния прокурор. Протестиращите преминаха по централните улици на Ямбол с призива за оставка на управляващите. Сред протестиращите имаше и представители на различни политически сили, но организаторите декларираха, че протестът им е граждански и не е свързан с определена партия.

В Хасково за първи път се включиха към протеста. Над 200 души поискаха оставката на правителството и главния прокурор.

В Сливен също поискаха оставката на правителството и главния прокурор Иван Гешев. Протестиращите направиха шествие по главната улица на града, което започна от площада пред сградата на общината. Спирайки се последователно пред сградата на Областна администрация и партийните централи на ГЕРБ и ДПС в Сливен шествието с протестиращите подкани правителството да си подаде оставката.

В Благоевград стотици хора протестираха срещу мутризацията на държавата и поискаха оставка на правителството и отговорност от главния прокурор. Протестът започна от централния площад и  стигна до съдебната палата.

В Шумен протестът беше неофициален поради пропуск да се внесе в общината искане за провеждането му, но не се стигна до ескалиране на напрежението и намеса на полицията

В Стара Загора над хиляда души се включиха в антиправителствения протест.

- - -

(публикацията се обновява и допълва)

 

 

Медия

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар