Вторник, 29 Септември 2020

Сряда, 15 Юли 2020 14:11

Маринов: Има тревожни сигнали за ескалация на протеста

Не искам защитното оборудване на полицаите да не се бърка с въоръжение – то не е такова! То е за да го предпазва. Не искам да се говори, че полицията бие – когато полицаят е застрашен, тогава законът му позволява да използва сила. 

Това подчерта вътрешният министър Младен Маринов от парламентарната трибуна. Той беше извикан от опозицията, за да обясни случаите на полицейско насилие във втория ден на протеста. 

МВР шефът съобщи, че отново има данни за търсене на ескалация на протеста тази вечер. "Сигналите са тревожни", лаконичен беше той. 

Маринов уточни, че всички полицаи са инструктирани да се въздържат максимално от реакции срещу протестиращите.

"Полицейските служители не се там, за да бъдат поругавани и атакувани – те са там да пазят живота и здравето и да пазят институциите. Те са там въпреки страха в своите семейства", коментира шефът на МВР. 

Маринов съобщи още, че полицаите са оказали помощ на десетки хора на жълтите павета. 

"Нямам случай да е потърсена помощ от полицията на място и тя на де е оказана. Хора постоянно търсеха помощ – припадаха, ставаше им лошо, ние викахме линейки", разказа той. 

Вътрешният министър обаче избяга от конкретния въпрос за пребитите от полицаи момчета на втория ден от протеста. 

Междувременно той съобщи, че 13 души са задържани след безредиците на протеста снощи. 6 лица са задържани още снощи след опита за погром на бившия Партиен дом, едно от тях е пряк извършитeл на действията по разрушаване на вратата на сградата. Допълнително днес са задържани още 7 души, обясни министърът. Образувано е и наказателно производство. 

източник: lupa.bg

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 15 Юли 2020 14:11
  100 000 на бунт срещу Лукашенко

  Над 100 хиляди души в Беларус излязоха на протест срещу преизбирането на дългогодишния президент Александър Лукашенко, съобщи ДПА.

 • Сряда, 15 Юли 2020 14:11
  Ден 80! Въпреки дъжда, хората зоват: Вървете си, лоши сте!

  Ден 80 на антиправителствените протести! Въпреки дъжда, хората вече са на триъгълника на властта и скандират ”Оставка”. На него стана ясно, че шефът на МВР Христо Терзийски е написал до ЕК, че протестиращите са напръскали журналистите с лютив спрей, което възмути за пореден път хората. Какво се случи на площада хронологично:

  21, 21 часа: Всички изслушаха химна на Рупублика България и се разотидоха.

  21, 10 часа:

  Професор Велислав Минеков алармира, че отново се наблюдава активно придвижване на полицейски сили към София.  Адвокат Николай  Хаджигенов  пък коментира избора на Евгени Иванов за член на ВСС от прокурорите.  Оратор коментира изказванията на Цвета Караянчева от днес.

 • Сряда, 15 Юли 2020 14:11
  Сблъсъци между протестиращи и полиция на протеста снощи

  Към полунощ страстите около Народното събрании се успокоиха.

Оставете коментар