Сряда, 30 Септември 2020

Вторник, 21 Юли 2020 08:30

Каракачанов се готви да пазарува F-16 до 2030 година!

Покупката на изтребителите F-16 няма никакво отношение към МиГ-29, последните ще останат на служба в българската армия до 2030 г. Това заяви в интервю за ТАСС министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

„След като получим първите 8 изтребителя F-16, ще помислим за покупката на нови 8 самолета. Но МиГ-29, според предварителните анализи, ще останат на служба до 2023 г. и ще изпълняват своите функции. Да, те остаряват и броят на изтребителите, които ще продължат да летят намалява, но това е закономерно. Някои от тях са на повече от 30 години“, каза Каракачанов.

Той заяви, че България не възнамерява да ги продава. Подобни идеи е имало, но заради възрастта на самолетите, тяхната продажба е почти невъзможна, уточни министърът.

Коментирайки модернизацията на МиГ-29 Каракачанов заяви, че руската самолетостроителна корпорация „МиГ“ не бърза да изпълни поетите ангажименти. Той се надява, че това забавяне не е умишлено, защото то ще постави под въпрос по-нататъшното ни сътрудничество.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Пълноценният диалог е в основата на разрешаването на всички проблеми, заяви Каракачанов.

Той смята, че „твърдата външнополитическа позиция на Русия“ по отделни въпроси пречи на диалога между Москва и НАТО.

„Но на срещите на НАТО, в които многократно съм участвал, винаги съм подчертавал и отстоявал позицията, че вратите за преговори и диалог постоянно трябва да бъдат отворени, търсенето на компромисни решения по спорните въпроси трябва да продължава. Именно подобни действия са нормалният път за разрешаването на всички недоразумения“, каза министърът на отбраната. 

 

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 21 Юли 2020 08:30
  Нинова вика Борисов в парламента да обясни за F-16

  Премиерът Бойко Борисов и министърът на отбраната Красимир Каракачанов да дойдат в парламента и да обяснят за вчерашните си разговори с американските “Локхийд Мартин” за закупуване на още осем F-16 без това да е било съгласувано с Народното събрание. За това настоя лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна.

  Вчера изненадващо от медиите разбрахме за среща на премиера с “Локхийд Мартин”, за водени разговори за закупуването на нови осем самолета F-16. Нещо повече - от съобщението става ясно, че Министерство на отбраната вече е пуснало писма-заявки за проучване на възможностите за купуване на нови три радари и друго високотехнологично оборудване. Тази информация поражда много въпроси, на които държим днес да поканите министъра и премиера и да отговорят - за какви параметри на сделката става дума, кога се предвижда и в какъв срок, предвижда ли бюджета за 2020 година тези средства. Предвиждат ли петте милиарда лева, които премиерът изтегли, тези сделки, пита Нинова.

 • Вторник, 21 Юли 2020 08:30
  Борисов: Придобиването на F-16 показва желание за модернизация на въоръжените ни сили

  „Придобиването на самолетите F-16 Block 70 не е само покупка, а израз на желанието на България за необратима модернизация на въоръжените й сили с цел постигане на реална оперативна съвместимост с останалите държави членки на НАТО“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на среща с представители на американската компания „Локхийд Мартин“, от която България закупи бойни самолети за нуждите на отбраната ни. В разговора участва също посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа.

 • Вторник, 21 Юли 2020 08:30
  Сватовници на неприличието

  Ето три скорошни истории, които откриват нови хоризонти пред бруталното неприличие в българската политика.

Оставете коментар