Събота, 26 Септември 2020

Събота, 25 Юли 2020 13:04

Борисов се съгласил ЕС да "затвори" АЕЦ "Козлодуй". Петкова: Фалшива новина

На извънреден брифинг енергийният министър обясни, че това е фалшива новина и че ЕС ни дава 56 млн. евро само за вече спрените малки блокове

 

Премиерът Бойко Борисов се е съгласил със Заключенията на последния Европейски съвет, според които цялата АЕЦ "Козлодуй", а не само спрените малки четири реактора, трябва да бъде изведена от експлоатация. Централата има два големи работещи реактора - Пети и Шести,  по 1000 мВт, за които ЕС не е поставял условия за предсрочно извеждане от експлоатация и които са гръбнак на българската енергийна система, съобщава „Сега“.

Но на страница 52 в Заключенията са изредени атомните електроцентрали, за които ще бъдат отпуснати помощи от ЕС за извеждане от експлоатация. Там се казва: "С цел подкрепа на ядрената безопасност в Европа ще бъде отпуснато специфично подпомагане за извеждането от експлоатация на следните атомни електроцентрали: ... 57 млн. евро за „Козлодуй“, България, за периода 2021—2027 г., с максимален процент на участие на ЕС 50%."

Днес по обяд министърът на енергетиката Теменужка Петкова свика извънреден брифинг, за да обясни, че това е "фалшива новина" и че "определени медии" четат документа като дявола евангелието. Ставало дума само за вече затворените четири реактора на централата ни, категорична бе тя.

"Тези 56 млн. евро са само за извеждане на блокове 1-4 по целевата програма на ЕС, където сме със Словакия и Литва. Средствата са определени, след като ние сме направили оценка, тя е приета и парите ще бъдат отпуснати в рамките на евробюджета за следващия програмен период. А Пети и Шест блок на АЕЦ "Козлодуй" ще продължат да работят безпроблемно, след като увеличихме с 30 години експлоатационните им срокове", поясни Петкова на извънредната си среща с медиите.

Факт е обаче, че в евродокумента по нищо не личи, че става дума само за малките затворени блокове. А подобни "недоглеждания" могат да бъдат фатални. Сегашният енергиен министър вероятно не си спомня, че навремето точно заради липсата на реакции от българска страна еврокомисарят Гюнтер Ферхойген успешно внушаваше, че реакторите в  АЕЦ "Козлодуй" са от "чернобилски тип" и това бе в основата на натиска София да затвори "опасните" атомни мощности. А един меморандум - "паметна записка" без особена правна сила - подписан от правителството на Иван Костов, че след време България ще затвори малките блокове (като условие да получи покана за членство в ЕС), се превърна в коз на кабинета "Сакскобургготски" да се съгласи за бързо спиране на мощностите и да лансира проекта за АЕЦ "Белене", а ЕК успя да наложи предсрочното извеждане от експлоатация да стане в съвсем кратки срокове.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

В заключенията от последния Европейски съвет заедно с нашата АЕЦ "Козлодуй" са изброени още две. Първата е АЕЦ "Игналина" в Литва  - с два реактора, които наистина са от чернобилски тип, които бяха затворени постепенно през  2004 и 2009 г., и словашката АЕЦ "Бохунице", която по настояване на ЕС затвори през 2006 и 2008 г. два реактора ВВЕР по 440 мвт, но си запази други два от същия тип, каквито са и спрените реактори 1-4 в АЕЦ "Козлодуй". В новия 7-годишен проектобюджет на ЕС са заложени 490 млн. евро за демонтиране на АЕЦ "Игналина", като участието на ЕС е 86%. За "Бохунице" са предвидени 50 млн. евро, и 50% участие на ЕС, но за по-кратък период - до 2025 г. Словашката централа продължава да има работещи реактори, както и АЕЦ "Козлодуй".  

Визираните сега суми са поредни траншове от ЕС - компенсации за предсрочното затваряне на ядрени мощности в трите държави от Източна Европа. 

След завършването на маратонския Европейски съвет, който се проточи пет дни, премиерът Бойко Борисов разказа колко трудно е било да се договорят, защото е трябвало да съгласуват всяко число. Самият той бил поставил за себе си личен рекорд по изпити кафета, за да поддържа бодро съзнанието си. АЕЦ "Козлодуй" е най-важният индустриален обект на Северозападна България. Борисов изрази специална благодарност към лидерите на държавите от ЕС, че са се съгласили да отпуснат от евентуалните остатъци в бъдещия бюджет 200 млн. евро за подпомагане на този район, който е сред най-изостаналите в целия ЕС. Сумата е записана на стр. 34 в Заключенията и за нея премиерът е бил бдителен.

източник: „Сега“

 

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар