Неделя, 27 Септември 2020

Понеделник, 27 Юли 2020 18:01

Удължават извънредната епидемична обстановка до края на август

Областните кризисни щабове имат правомощия да прилагат и допълнителни мерки, според специфичната ситуация в региона

 

Извънредната епидемична обстановка в страната ще бъде удължена с месец, до 31 август 2020 г. Това съобщи премиерът Бойко Борисов по време на брифинг, на който бяха представени новите социално-икономически мерки в борбата с COVID-19.

"Със заповед на министъра на здравеопазването извънредната обстановка ще бъде удължена с месец", обяви Борисов и уточни, че това се случва с цел да продължат да действат мерките за борба с коронакризата, както и за да влязат в сила новите мерки за подпомагане на социалната сфера и бизнеса.

Заповедта ще трябва да бъде издадена от новия здравен министър Костадин Ангелов, който замени Кирил Ананиев след рокадите в правителството.

Още на 6 юли се разбра, че ще има удължаване на извънредната епидемична обстановка да края на юли. Преди дни пред журналисти главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обяви, че ще предложи удължаването ѝ. Но тогава конкретен срок не бе фиксиран.

Припомняме, че с предишна заповед на здравния министър от 10 юли влязоха в сила ограничения в провеждането на спортни събития с тренировъчен и състезателен характер на открито и закрито. Въведоха се ограничения за функционирането на нощните заведения на закрито, а клубовете и дискотеките трябваше да работят с 50% от капацитета си и при спазване на дистанция от 1,5 м. Забранено беше провеждането на групови празненства с над 30 души. Маските останаха задължителни на закрито.

Областните кризисни щабове имат правомощия да прилагат и допълнителни мерки, според специфичната ситуация в региона.

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 27 Юли 2020 18:01
  169 са новозаразените с Covid-19 в България

  169 са новите случаи на коронавирус през изминалото денонощие, показват данните на Единния информационен портал.

 • Понеделник, 27 Юли 2020 18:01
  Красимир Вълчев: Под карантина са 0.4% от паралелките в страната

  По-думите му вече няма да има грипна ваканция, а ще се учи дистанционно

  Общото правило в страната в момента е, че маските на закрити места са задължителни. Ние имахме множество варианти за това как да направим по-безопасна средата в училище, – хибридно обучение, и да няма взаимодействие между паралелките, за да не караме децата да стоят цял ден с маски.

  Избрахме втория вариант. Това съобщи пред Нова телевизия министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

  В момента карантинираните паралелки са 0.4%, дори и да стигнат 4%, ще има максимум деца в стаите, това е по-добър вариант.

  „Сбъдват се по-скоро негативните сценарии с коронавируса. В началото очаквахме той да остане в Китай, след това да остане в Италия, да бъде кратък, лятото да изчезне. Нищо от това не се случи. Далеч по-трудно може би ще бъде следващите месеци, когато ще застудее времето и ще има и грипни вируси”, коментира министърът на образованието Красимир Вълчев пред Диана Найденова в „Карай Направо”.

  По думите му засега стойностите на заразените с COVID-19 са нормални. В момента в училищата няма свръх стойности спрямо общия брой заразени. „Ако имаме бум на заразени в област или община, ще се минава изцяло на обучение в електронна среда. Надяваме се, че тези прагови стойности няма да бъдат достигнати”, заяви Вълчев.

  По-думите му вече няма да има грипна ваканция, а ще се учи дистанционно.

  Що се отнася до носенето на маски в училище той припомни, че общото правило в момента е, че те са задължителни на закритите места.

  „Имахме множество варианти да изберем. Основните бяха два – или паралелките да се разредят, или този, който избрахме – да има невзаимодействие на паралелките. Не можем да накараме децата да стоят целодневно в час с маските. Затова избрахме моделът на невзаимодействие на паралелките. Когато има заразено дете, се карантинира цялата паралелка”, каза образователният министър.

  На въпрос дали правителството ще изкара пълния си мандат или ще приключи преди “втория срок”, Вълчев допълни: “Ако изборите са редовни, ще са март. Ако сега се подаде оставка, те ще са през януари. Тоест разликата е два месеца, но цената е съставяне на служебно правителство, а това значи, че държавата ще остане без приет Бюджет за догодина. Това значи още, че януари месец някои от дейностите няма да стартират”, допълни министърът на образованието.

 • Понеделник, 27 Юли 2020 18:01
  Д-р Александър Симидчиев: Тепърва училищата ще са място за разпространение на COVID-19

  „Повишението на фини прахови частици ще увеличи и вероятността за зараза с коронавирус“, съобщи пулмологът

  Имаме повече заразени последните два дни. Ръстът на случаите на коронавирус е очакван. Това заяви пред БНТ пулмологът д-р Александър Симидчиев.

  „700 000 ученика бяха върнати в училище – нормално е когато си общуват, заразата да се разпространява. Тепърва училищата ще са място за разпространение на коронавируса. Не предвиждам проблеми с учениците, защото няма да боледуват тежко, но ще са разпространители на COVID-19“, разкри още експертът.

  „Ще наблюдаваме пик на заразата когато хората започнат да си общуват повече без предпазни средства. Когато се събират гражданите на затворени места, на протест или в училище ще виждаме ръст на случаите на коронавирус. Всичко се опира до общественото поведение“, разкри д-р Симидчиев.

  „Повишението на фини прахови частици ще увеличи и вероятността за зараза с коронавирус“, съобщи пулмологът.

  „Да се каляваме с редуване на топъл и студен душ“, препоръча д-р Александър Симидчиев.

  Експертът заяви, че с масово ваксиниране срещу грип ще се намалят заразите с подобни на COVID симптоми. Д-р Симидчиев препоръча носенето на маски и спазването на мерките срещу вируса.

Оставете коментар