Понеделник, 10 Август 2020

Сряда, 29 Юли 2020 10:39

Нинова: Премиерът да дойде в парламента да обясни как ще харчи 2 млрд.лв, а не да говори за мазнинки

Настояваме министър-председателят да дойде в парламента и да обясни пред депутатите как ще бъдат изхарчени парите от плана за възстановяване от ковид-кризата - с числа, а да не говори за мазнинки!

Това поиска лидерът на БСП Корнелия Нинова в остра декларация от името на група от парламетарната трибуна, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Лидерът на БСП заяви, че управляващите предлагат дневен ред, който не отговаря на обществените очаквания.  

Корнелия Нинова отчете, че премиерът трябва да обясни откъде идват тези 2 млрд., как ще бъдат компенсирани и да се дебатира как тези пари ще стигнат до семействата, малкия и среден бизнес.

Според нея с това, което се прави днес, се налива още масло в огъня на протестите.

"Не го ли разбирате? Смирете се поне малко. Погледнете, че има Конституция и закони на държавата. Прочетете поне текста, в който пише, че сме парламентарна република", изтъкна още Нинова.

"Едно от исканията на протестите на улиците на България е да има правова държава, върховенство на закона, да функционират институциите, да има разделение на властите и взаимен контрол между тях. Не ги чувате. Това, което правите днес с този дневен ред, е принос към унищожаване на парламентаризма и още един факт на налагане на едноличната власт в България.

Вчера министър-председателят обяви социално-икономически план в размер над 2 млрд. в помощ на икономиката и хората за възстановяване от кризата. Той ги обяви - пак от джипа, пътувайки из страната. Сякаш това са му лични пари. Не, това са парите на българските граждани.

Вместо днес да е тук, да представи анализ на изпълнението на бюджета, да предложи актуализацията на бюджета на парламента, както се прави в парламентарна република, какво предлагате вие? Дори не управляващото мнозинство. Предлага ги един депутат от коалиционен партньор", каза още Нинова.

Тя изтъкна, че управляващите предлагат промени в Закона за местните данъци и такси промяна на ДДС за вино и бира.

"Нормален парламентаризъм ли е това, според вас? Освен това предлагате го по начин, по който лишавате опозицията от всякаква възможност да направим своите предложения и своята позиция по актуализация на бюджета и раздаването на тези 2 млрд. лв. Парламентаризъм ли е това?

През цялото време говорите за подаване на ръка, за търсене на единение в криза и лишавате опозицията от парламентарната възможност за търсене на единение в криза и лишавате опозицията от парламентарната възможност пред нашите 1 млн. избиратели да предложим своето виждане за антикризисен план", изтъкна Нинова.

По думите й това още не е минало на комисия.

"Тепърва ще има комисия, която ще разглежда предложението на Валери Симеонов. Няма правителство, няма коалиция, няма управляващо мнозинство - няма парламентарна група на ГЕРБ - кой носи отговорността за тези предложения. Кой носи отговорността, че не давате никакви гаранции 700-те млн. за бизнеса, че ще стигнат там, където им е мястото, а няма да му отидат в чекмеджето", заяви още лидерът на БСП.

Пълен текст на декларацията на ПГ на "БСП за България"

Едно от исканията на протестите по улиците на България е да има правова държава, върховенство на закона, да функционират институциите, да има разделение на властите и взаимен контрол между тях. Не ги чувате

Г-жо председател и народни представители от управляващото мнозинство,

Едно от исканията на протестите по улиците на България е да има правова държава, върховенство на закона, да функционират институциите, да има разделение на властите и взаимен контрол между тях. Не ги чувате. Това, което правите днес, с този дневен ред, е принос към унищожаването на парламентаризма и още един факт за налагане на еднолична власт в България. Вчера министър-председателят обяви социално-икономически план в размер на 2 милиарда лева в помощ на икономиката и хората, за възстановяване от кризата. Той ги обяви, пак от джипа, пътувайки из страната. Сякаш това са личните му пари.

Не, това са парите на българските граждани. И вместо днес да е тук, да представи анализ на изпълнението на бюджета, да предложи актуализация на бюджета на парламента, както се прави в парламентарна република, какво предлагате вие? Предлага един депутат от коалиционен партньор - в закона за местните данъци и такси, промяна на ДДС върху вино и бира. Нормален парламентаризъм ли е това след вас? Още повече, че го предлагате го по начин, по който лишавате опозицията от всякаква възможност да направим своите предложения и позиция по актуализация на бюджета и раздаването на тези 2 милиарда лева. Парламентаризъм ли е това?

През цялото време лицемерно говорите за подаване на ръка, за търсене на единение в криза. И лишавате опозицията от парламентарната възможност пред нашите 1 милион избиратели да предложим своето виждане за антикризисен план. При това още не е минало на комисия, тепърва ще има комисия, която да разглежда предложението на Валери Симеонов. Няма правителство, няма коалиция, няма управляващо мнозинство, няма ПГ на ГЕРБ. Кой тогава носи отговорността за тези предложения? Кой носи отговорността, че парите ще отидат там, където им е мястото, а няма да отидат в чекмеджето му.

Второ, в днешния дневен ред предлагате второ гласуване на Закона за социалните услуги.

Уважаеми колеги,

От „БСП за България“ внесохме пред КС жалба и той се произнесе, че има текстове, които са противоконституционни. На базата на това направихме предложения на второ четене. Всичките ги отхвърлихте. Подавате ли сте били ръка - на кого? На тези семейства, които се тревожат за децата си? На опозицията ли? На никого. Самодоволни, самодостатъчни, предлагате дневен ред, който не отговаря на обществените очаквания, който е обратен на това, които искат хората. Затова гласувахме против този дневен ред и затова настояваме министър-председателят да дойде в парламента – и да не говори за „мазнинки “, това може да го говори на улицата, тук да дойде с числа - какво е изпълнението на бюджета, какви са прогнозите до края на годината, откъде идват тези 2 милиарда и да дебатираме как тези пари ще стигнат до хората – до семействата, до домакинствата, до малкия и средния бизнес, а не в джобовете на обкръжението ви. С това, което правите днес, наливате още масло в огъня на протестите, не го ли разбирате.

 

 

Медия

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 29 Юли 2020 10:39
  Корнелия Нинова към българските социалисти: Съдбата на БСП и на страната ни е във ваши ръце

  Скъпи социалисти,

  В последните 4 години минахме заедно през много изпитания. Благодаря ви за вярата и силите. Не се предадохме и не продадохме партията. Спечелихме президентските избори, удвоихме депутатите в българския парламент, увеличихме депутатите в Европейския, увеличихме кметове и общински съветници.

 • Сряда, 29 Юли 2020 10:39
  Борисов коментира "оставката": Ами и аз искам оставката на Радев

  Миниcтър-прeдceдaтeлят Бoйкo Бoриcoв приcтигнa в Cвилeнгрaдcкo, зa дa инcпeктирa щeтитe oт гoлeмия пoжaр, рaзрaзил ce в Caкaр плaнинa крaй грaницaтa c Турция.

  C прeмиeрa бeшe миниcтърът нa вътрeшнитe рaбoти Хриcтo Тeрзийcки, нaчaлникът нa "Грaничнa пoлиция" гл. кoмиcaр Cвeтaн Кичикoв, кaктo и гл. кoмиcaр Никoлaй Никoлoв - дирeктoр нa ГДПБЗН. Тoвa cтaнa яcнo oт видeo нa живo, публикувaнo в oфициaлния прoфил нa Бoриcoв.

  "Чух, чe гoри грaницaтa и дoйдoх. Чух, чe гoри държaвaтa и дoйдoх", зaяви прeмиeрът, кoйтo пoздрaви eкипитe нa пoжaрнa бeзoпacнocт, нa гoрcкитe cлужби и нa грaничaритe, взeли учacтиe в пoтушaвaнeтo нa cтихиятa, кoятo към мoмeнтa прoдължaвa дa гoри нa някoлкo фрoнтa.

  Тoй ce oбърнa и към вътрeшния миниcтър пo пoвoд прoтecтирaщитe cрeщу прaвитeлcтвoтo.

 • Сряда, 29 Юли 2020 10:39
  Александър Симов: Подкрепям Корнелия Нинова, тя е първопроходецът в битката с мутрите

  Народният представител официално си направи отвод като кандидат за председател на социалистическата партия

Оставете коментар