Петък, 14 Август 2020

Петък, 31 Юли 2020 10:13

Захариева се срещна със специалния представител на САЩ за Афганистан

Посланик Халилзад благодари на България за подкрепата и подчерта важността на партньорството на САЩ със страната ни

 

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева изрази подкрепата на България за усилията за постигане на мир в Афганистан и настоя за активно включване на жените във вътрешноафганистанските политически преговори по време на среща със специалния представител на САЩ по мирния процес в Афганистан Залмай Халилзад, съобщиха от МВнР.

Посланик Халилзад посети София като част от обиколката си в няколко европейски и азиатски столици преди очаквания старт на вътрешноафганистанските преговори в Катар между талибаните и афганистанското правителство.

"Най-спешната задача е политическият диалог, двете страни трябва да седнат на една маса да разговарят. За мен, като европейка и като жена, също така е много е важно в този диалог да участват и жени. Те съставляват половината от населението на Афганистан и трябва да имат глас каква да бъде страната им." - отбеляза Екатерина Захариева.

Тя подчерта, че на жените и децата в Афганистан трябва да бъдат дадени повече права в бъдещата нова конституция на страната.

В този контекст посланик Халилзад покани Екатерина Захариева да се включи заедно с външните министри на Норвегия и Индонезия в съпътстващо процеса на преговорите събитие в подкрепа на афганистанските жени.

По време на разговора Залмай Халилзад запозна външния ни министър с цялостния ход на мирния процес в Афганистан, след като на 29 февруари 2020 г. в Доха САЩ и представители на талибаните подписаха споразумение. То цели чрез вътрешноафганистански преговори да бъде сложен край на въоръжения конфликт в Афганистан и тероризма, и да доведе до изтегляне на международните сили от Афганистан в рамките на 14 месеца до май 2021 г.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

"Това е голяма мисия. Желая ви успех и мога да ви уверя, че ще ви подкрепим по всички възможни начини", подчерта външният ни министър пред американския специален представител за Афганистан.

Страната ни оказва хуманитарна помощ на Афганистан по линия на официалната помощ за развитие и участва с контингент от 160 души в мисията на НАТО "Решителна подкрепа" в Афганистан. Общият български принос към Доверителния фонд на НАТО за Афганистанската национална армия, стартиран през 2007 г., е в размер на 1,2 млн. долара.

"Нашите представители се ползват с доверието на афганистанската страна и сме готови да продължим присъствието си. Трябва да има координация между съюзниците и оценка на ситуацията преди да решими да преминаваме през различните фази на споразумението." - посочи Екатерина Захариева.

Посланик Халилзад благодари на България за подкрепата и подчерта важността на партньорството на САЩ със страната ни.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар