Вторник, 29 Септември 2020

Вторник, 04 Август 2020 11:56

Нинова: Кандидатирам се за председател на БСП, ще ме замества Владимир Москов (видео)

БСП призова увеличението на заплатите в администрацията да стане чрез актуализация на бюджета

Кандидатирам се за председател на БСП, ще ме замества Владимир Москов, заяви на пресконференция на „Позитано“ 20 лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Нинова обясни, че решението кой да изпълнява длъжността председател, когато тя е в отпуск, го взима председателят, а не Националният съвет.

52-ма са кандидатите за лидер на социалистите, до 6 август трябва да обявят дали ще участват в състезанието.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

Галина Василева (Перник), Кристина Михайлова (Перник), депутатите Красимир Янков и Валери Жаблянов, както и Георги Тодоров (Бургас) са подали декларации, че ще участват в избора на председател, обяви Нинова. Кирил Добрев не е дал отговор засега.

Корнелия Нинова отговори на журналистически въпроси по актуални теми. „Когато Борисов е притиснат от обстоятелства и протести, той тръгва с джипа и развързва кесията“, коментира тя увеличаването на заплатите на държавните служители. Но посочи, че голяма част от заетите в публичния сектор са с ниски заплати и те трябва да бъдат увеличени. В правова държава обаче в такива случаи се прави актуализация на бюджета в парламента, коментира Корнелия Нинова.

„Този подход на финансова политика ни е познат от Борисов. Винаги когато е притиснат от обстоятелства, от протести, той развързва кесията, тръгва с джипа, раздава пари, мислейки, че по този начин ще тушира общественото напрежение“, коментира лидерът на БСП.

В една подредена и правова държава това се прави с актуализация на бюджета – ясно, категорично, приходи, разходи, приоритети, защо на тези служби, защо на други – не, това се внася в парламента, посочи Нинова. Начинът е актуализация на бюджета, приета от парламента, с възможност и опозицията да предлага предложения, добави тя.

Нинова отбеляза, че БСП също има своите виждания какво трябва да се направи по отношение на доходите, но по този начин, по който се прави, не им се дава възможност да направят предложения.

Помолена да коментира осъдителната присъда на Румен Овчаров, Корнелия Нинова коментира, че на първо четене прави впечатление двойният аршин в правораздаването.

Тя отбеляза, че на Овчаров е прочетена присъда за нещо, което се е случило преди повече от 10-11 г. и „по-конкретно за това, че като министър не е упражнил контрол върху едно от търговските дружества, което не е събрало наеми, които се оказва по-късно, че са събрани, и то без това да е задължение на министъра“. „В същото време днес, не преди 11 години, днес, никой не повдига въпроса за търсене на наказателна отговорност на министъра на финансите например за това, че не е упражнил контрол върху Комисията по хазарта, заради което държавата е претърпяла щети от 700 млн.“, посочи Нинова. Тя отбеляза, че присъдата на Овчаров е само на първа инстанция и, по думите й, той ще я обжалва.

 

Медия

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 04 Август 2020 11:56
 • Вторник, 04 Август 2020 11:56
  Шестима депутати напускат парламентарната група на БСП

  Това става след като съперниците на Корнелия Нинова за лидерския пост Красимир Янков и Валери Жаблянов не бяха избрани в националното ръководство, а преди това загубиха битката за лидерския пост

 • Вторник, 04 Август 2020 11:56
  Румен Радев: Ще внеса моите предложения за промени в Конституцията след избори

  Никога не съм снемал подкрепата си от г-жа Нинова, заяви президентът.

  Моите критики са към тези, които ни управляват неефективно. Не се меся в делата на никоя партия, но и не допускам някой да се меси в моите дела. България е вече в криза - политическа, здравна, икономическа, но най-голяма е управленската. Управлението ежедневно ни тласка към безпътицата. Това заяви президентът Румен Радев след посещението си в БАН днес.

  Според държавния глава България пропада и става негативен герои в световното медийно пространство, губи легитимност във вече всички международни институции. На това трябва да се сложи край. Край с честни предсрочни избори, заяви президентът и подчерта, че е необходим дебат за нов обществен договор.

Оставете коментар