Вторник, 29 Септември 2020

Сряда, 05 Август 2020 08:54

Жандармерията освободи със сила пътя към ГКПП "Капитан Андреево"

Падна блокадата на АМ "Марица", след като протестиращи затвориха пътя край Свиленград снощи. Граждани затвориха аутобана за повече от 3 часа на 109-ия километър, само на 4 км от ГКПП "Капитан Андреево".

Над 10 километра беше опашката от коли. Десетки камиони и автобуси също останаха блокирани, а полицаите регулираха движението и насочваха автомобилите по обходен маршрут.

От МВР съобщиха, че протестът е нерегламентиран. В социалните мрежи той беше насрочен за днес под надслов "Магистрала без изход".

Снощи екипи на жандармерията избутаха събралите се протестиращи край ГКПП „Капитан Андреево“ и пътят към границата бе отворен. Демонстрантите настояваха за оставките на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Те бяха категорични, че няма да напуснат блокирания път.

"Към момента полицията упражнява насилие", коментира адвокат Хаджигенов, след като пътят беше освободен. Той обаче уточни, че "сериозно насилие" от страна на полицията няма.

"Дойдох специално да ме избутат, да ме набият и да ме задържат. В момента, в който си тръгнете, и ще бъда (задържан)", каза юристът пред присъстващите медии с камери като непрекъснато провокираше силите на реда да го арестуват.

По-късно протестиращи се оплакаха, че жандармерията иска лични карти.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

По данни на протестиращите, общо 128 униформени са били изпратени на мястото и са ги избутали встрани от пътя.

"Има възрастни хора, жени. Някой ден ще се върнем, това е престъпление. Ако ще задържате някой, задръжте мен", заяви пред полицаите адвокат Николай Хаджигенов, който бе на мястото от началото на блокадата.

Той нееднократно обяви пред униформените, че правото на протест е човешко право, но не спомена, че блокирането на магистрали е незаконно.

"Попитах този орган на реда, който няма нищо общо с реда, как нарушаваме реда, но той не можа да ми отговори“, заяви още адвокат Николай Хаджигенов, който се чувстваше като господар на положението.

Хаджигенов бе категоричен, че протестиращите не нарушават никой закон. Той цитира Конвенцията за защита за правата на човека и поиска от силите на реда да дефинират норма, която протестиращите нарушават. "Очаквам с нетърпение да ме изхвърлят оттук насила - по-умният начин е да се дръпнете. Но така или иначе ние ще победим - след това ще се върна за Вас, за всички Вас. Ще ви дадем възможност да кажете какво точно означава нарушаване на обществения ред - защото тези милиционерщини слушам 20 години", заяви юристът, който се опитваше да командва цялото ситуация с блокадата..

Хаджигенов опонира, че МВР и жандармерията могат да считат каквото си искат за правото на протест и мястото, където гражданите да го изразят.

Последваха и реплики "какво ще стане" от протестиращи към полицаите, които настояваха, че нарушават обществения ред и трябва да се преместят.

„Двете ми деца избягаха, защото ги е гнус. Аз съм тук, защото не искам да се срамувам от тях, не че нещо ще направим. Бойко Борисов дойде с обещанието да изчисти корупцията, а какво стана? Тук трябваше да има хиляди, но повечето си пият бирата. Затова от утре ще отида и ще викам „Бойко“, такъв управник си заслужаваме. Никога не съм бил пазен от 128 полицая“, каза един от протестиращите.

От МВР определиха блокадата като "нерегламентиран протест".

Около 20.00 часа двете платна на магистралата в района на около 4 км преди граничния пункт Капитан Андреево бяха блокирани в двете посоки заради нерегламентиран протест, което причини струпване на автомобили и тирове.

Преди 23 часа движението по автомагистралата беше възстановено. Полицейски екипи продължават да дежурят в района за гарантиране на обществения ред и сигурността на трафика", се казва в официалното съобщение на пресцентъра на МВР.

източник: Епицентър

 

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 05 Август 2020 08:54
  Замеряха с яйца Караянчева в Благоевград

  Председателката на парламента говорила кой как да се вози не като парламентарист, а като активист на ГЕРБ

 • Сряда, 05 Август 2020 08:54
  Ден 80! Въпреки дъжда, хората зоват: Вървете си, лоши сте!

  Ден 80 на антиправителствените протести! Въпреки дъжда, хората вече са на триъгълника на властта и скандират ”Оставка”. На него стана ясно, че шефът на МВР Христо Терзийски е написал до ЕК, че протестиращите са напръскали журналистите с лютив спрей, което възмути за пореден път хората. Какво се случи на площада хронологично:

  21, 21 часа: Всички изслушаха химна на Рупублика България и се разотидоха.

  21, 10 часа:

  Професор Велислав Минеков алармира, че отново се наблюдава активно придвижване на полицейски сили към София.  Адвокат Николай  Хаджигенов  пък коментира избора на Евгени Иванов за член на ВСС от прокурорите.  Оратор коментира изказванията на Цвета Караянчева от днес.

 • Сряда, 05 Август 2020 08:54
  Sputnik: Управляващата мафия в България нарича протестиращите „измет” и „стадо”

  Поредната унизителна за България в световния новинарски обмен – „Sputnik“излезе с коментар, че управляващата мафия у нас нарича протестиращите „измет“ и „стадо“, пише Narod.bg.

Оставете коментар