Сряда, 30 Септември 2020

Понеделник, 14 Септември 2020 09:00

Родители се събират на два протеста в София

На протест по обед пред Министерството на образованието днес ще се съберат родители под наслов „НЕ на маските и изолаторите в училище!“, предава БНР. Те настояват мерките против разпространението на Covid-19 в учебните заведения да бъдат препоръчителни, а не задължителни.

Като аргумент те дават проучвания, включително и на учени от Станфорд, за вредата от носенето на маски, особено при децата. За пример те дават и психическите травми, които според психолози могат да нанесат мерките у децата. Според протестиращите всеки родител и дете трябва да прецени дали да носи маска или не, а отказът да не води до рестрикции и репресии.

На отделен протест ще излязат родители днес пред сградата на Столична община в 17,30 часа. За четвърти път тази година ще протестират родители на деца, които не са приети в ясли и детски градини в София.

Те ще отправят исканията си за парични компенсации за всяко неприето дете, за строеж на нови сгради и за спазване на Наредбата за брой деца в група.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Демонстрацията е под наслов „Ваучери за всяко дете, въздух за всяко прието дете“.

Ива Йосифова-Такева, адвокат и част от групата, която организира протеста, заяви: „Ще се съберем стотици родители, които искат всички деца в града да имат равен достъп до публично финансираните ясли и градини, да получават качество в тях. Тези, които не са приети, да получат равностойни компенсации в размер на издръжката на всяко дете“. 

Въпреки че готвените промени в закона за предучилищното и училищното образование, с които се казва, че родителите на неприети деца ще могат да получават по максимум 300 лв., са факт, протест все пак ще има.

Столичната кметица Йорданка Фандъкова коментира вчера, че с компенсациите е намерено решение без да се ангажира общината финансово.

„Моята амбиция е до три години ще бъде осигурено място за всяко дете над три години в детска градина и, разбира се, да увеличаваме местата в яслените групи“, каза тя.

Протестиращите родители ще настояват и за край на лотарията, с която се разпределя кое дете да бъде прието и кое не между тези с равен брой точки.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар