Сряда, 30 Септември 2020

Понеделник, 14 Септември 2020 12:22

Природният газ поскъпва три поредни месеца с над 20%

Цената на парното няма да се променя тази зима, уверява енергийният министър

 

Предстоят три поредни месеца на поскъпване на природния газ  -  септември, октомври и ноември. Причината е в по-високите цени на европейските газови пазари. Това става ясно от съобщения на държавното дружество "Булгаргаз". В края на миналата седмица компанията внесе в КЕВР официално спряното на 1 септември заявление за утвърждаване на цената за септември и направи прогнози за следващите два месеца.

Зелена светлина за вдигането на цената на газа от 1 септември даде енергийният министър Теменужка Петкова, която обяви, че поскъпването на синьото гориво с над 20% е напълно законно. Преди това тя безпрецедентно спря увеличението, но разпоредената от нея проверка на държавния монополист е показала, че изчисленията му са коректни. Така сега предложението на "Булгаргаз" е цената на природния газ за септември 2020 г. да бъде 22,46 лв./MWh за крайни снабдители на природен газ и за лице, на което е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. За октомври прогнозите са цената да е в размер на 24,84 лв./MWh, за ноември - 26,25 лв./MWh. Това са без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС.

Отчетено е влиянието на ценообразуващите компоненти към 9 септември 2020 г. Какви ще са окончателните заявления на следващите два месеца, ще зависи и от петролните пазари. Новото предложение на "Булгаргаз" за увеличение на цената на синьото гориво за септември е по-високо спрямо внесеното месец по-рано. На 11 август държавният монополист поиска от КЕВР цената на газа да бъде увеличена на 21,51 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) за крайни снабдители на природен газ и за лице, на което е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Спрямо август това е ръст от 15,21 % (2,84 лв./MWh).

Тогава увеличението беше защитено с повишените с над 45% спотови цени на европейските газови пазари за периода 1-10 август 2020 г. в сравнение с цените месец по-рано. Сега остава единствено следващата седмица КЕВР да вземе решение, като цената за септември ще влезе в сила със задна дата. Теменужка Петкова увери, че това няма да доведе до увеличение на сметките за парно и топла вода през предстоящата зима. Напротив, крайният потребител ще плати по-ниска цена спрямо април. Това се дължи на предоговарянето на условията за доставка на синьо гориво с "Газпром" и включването на пазарен компонент при остойностяването на суровината за крайните потребители, посочи Петкова.

източник: "Дума"

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар