Сряда, 30 Септември 2020

Вторник, 15 Септември 2020 17:02

Правната комисия възложи на ЦИК да купи или наеме машините за гласуване

БСП, ДПС и "Обединените патриоти" гласуваха срещу предложените от ГЕРБ нови правила за избор на ВНС

 

Мнозинството в правната парламентарна комисия възложи на Централната избирателна комисия да купи или да наеме машините за гласуване.

Вече втори час, с размяна на реплики, Комисията обсъжда на второ четене промените в Изборния кодекс, предава БНР.

Заради ангажимента ЦИК да осигурява машините през предстоящите избори, председателката на комисията Стефка Стоева подаде оставка, като каза, че това не трябва да бъде ангажимент на Комисията. Въпреки това, мнозинството остана твърдо зад своето разбиране, че това трябва да бъде правомощие на Комисията.

Въпреки че преди година депутатите бяха решили на следващите парламентарни избори да се гласува само с машини в секциите с над 300 души, сега депутатите върнаха и хартиената алтернатива за гражданите, а темата вдигна градуса, защото привърженици на машинното гласуване се оказаха само депутатите на БСП.

Затова и на техните настойчиви аргументи в подкрепа на машините, от ГЕРБ попитаха защо през изминалия съвсем наскоро пряк партиен избор в БСП избирателите на социалистите са избрали хартиен вариант за гласуване.

"Правим го и заради това", обърна се към Крум Зарков от БСП Александър Иванов от ГЕРБ.

Предложенията на ГЕРБ за нови правила за избор на Велико народно събрание не събраха мнозинство при обсъждането на второ четене на промените в Изборния кодекс.

Срещу тях гласуваха БСП, ДПС И "Обединените патриоти".

С различни мотиви - БСП и ДПС, защото смятат, че не трябва да се свиква Велико народно събрание, тъй като то не може да реши нито един от проблемите, които в момента занимават държавата, а "Обединените патриоти", защото са против предлаганата смесена изборна система 200 мажоритарни и 200 пропорционални депутати, която, според коалиционен партньор на ГЕРБ, ще ощети малките партии.

Анна Александрова, председател на правната комисия каза, че не е изненадана от тази позиция, тъй като тя е предварително заявена. и че нищо не е решено, защото този въпрос ще бъде отворен отново в пленарната зала, когато е възможно да има друго съотношение на гласовете и тази система да мине. Ако обаче това не се случи и ако се стигне до свикване на Велико народно събрание, ще трябва да се гласува по старите правила - т.е. с пропорционални листи.

Бяха взето още две ключови решения от заседанието на правната комисия - първото в секциите над 300 души, освен с машини, както е по закон сега, ще се гласува и с хартия, а ЦИК ще има ангажимента да осигурява машините за гласуване чрез наемане или съответно закупуване.

На въпрос кога ще има нов председател на ЦИК на мястото на подалата оставка Стефка Стоева, срокът за което изтича днес в 18 ч. часа, Анна Александрова отказа да каже коя е кандидатурата на ГЕРБ, но нарече спекулация твърденията, че това ще е бившият правосъден министър Данаил Кирилов, съобщава БНР.

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 15 Септември 2020 17:02
  Румен Радев: Ще внеса моите предложения за промени в Конституцията след избори

  Никога не съм снемал подкрепата си от г-жа Нинова, заяви президентът.

  Моите критики са към тези, които ни управляват неефективно. Не се меся в делата на никоя партия, но и не допускам някой да се меси в моите дела. България е вече в криза - политическа, здравна, икономическа, но най-голяма е управленската. Управлението ежедневно ни тласка към безпътицата. Това заяви президентът Румен Радев след посещението си в БАН днес.

  Според държавния глава България пропада и става негативен герои в световното медийно пространство, губи легитимност във вече всички международни институции. На това трябва да се сложи край. Край с честни предсрочни избори, заяви президентът и подчерта, че е необходим дебат за нов обществен договор.

 • Вторник, 15 Септември 2020 17:02
  Президентът Румен Радев наложи вето върху част от разпоредбите от Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс. Създават се предпоставки за съмнение в честността на изборите

  Налагам вето върху част от разпоредбите от Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс. Това каза в обръщение към народа президентът Румен Радев.

  „Уважаеми сънародници, трите месеца на многохилядни национални протести с искане за оставка на правителството и главния прокурор са свидетелство за дълбока криза на демокрацията. Сондажите регистрират рухналото обществено доверие в управляващите. Знаете, че изборите са фундаментът на всяка демокрация и от тяхната честност и прозрачност зависи как ще продължаваме напред. Отказът на властта да чуе гласът на гражданското удължава агонията. В тази ситуация кабинетът не управлява, а търси избягването на политическата и правна отговорност за многобройните скандали, белязали последните години“, посочидържавният глава.

 • Вторник, 15 Септември 2020 17:02
  Цветанов: „Републиканци за България“ ще бъдат основният опонент на управляващите в смесените региони

  Протестиращите искат справедливост, прозрачност и край на едноличното управление, което имаме днес, заявява бившият втори в ГЕРБ в интервю за БГНЕС

Оставете коментар