Четвъртък, 24 Септември 2020

Четвъртък, 17 Септември 2020 11:07

БСП иска веднага оставката на председателя на парламента Цвета Караянчева (видео)

Ако граждани и медии не могат да стигнат до фоайето, значи Народното събрание има проблем, заяви Антон Кутев

 

 

БСП поиска оставката на Цвета Караянчева сега и веднага заради недопускането на детето с увреждане до тоалетната на парламента. Това обяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Антон Кутев от парламентарната трибуна, предаде „Фокус“.

„Вчера стигнахме до абсурдната ситуация тоалетната на Народното събрание да се окаже политически фактор“, изтъкна Кутев в изказването си.

Според него случилото се вчера е опит за физическо издевателство върху една група физически изтормозени граждани.

„Това дете, което вчера не беше допуснато само преди две години на наше заседание, преди две години седеше вътре в залата. Същото дете, със същата майка“, каза още Кутев.

По думите му резултатът е бил приети законопроекти за хората с увреждания. „Днес те не могат да стигнат до Народното събрани, защото нямат достъп. Няма достъп, защото дотук количката не може да мине. Ако утре в тази зала попадне депутат с по-сериозни увреждания, няма как да си докара количката до пулта“, заяви още Кутев.

Според него по-големият проблем е, че преди две години те са имали достъп до залата на Народното събрание, а сега нямат достъп до тоалетната на парламента.

 „Ако граждани и медии не могат да стигнат до фоайето, значи Народното събрание има проблем“, каза още Кутев.

Декларация от името на ПГ на „БСП на България“

Вече трети месец продължават протестите по улиците на София и на страната. Защо протестират гражданите навън? Защото смятат, че корупцията разбива държавата. Някои от тях смятат, че правораздавателната система е компрометирана, повечето от тях смятат, че няма справедливост. Мислят, че политиците ги лъжат и се подиграват с тях. Убедени са, че живеят в условия на тежки и несправедливи неравенства. Не могат да живеят с доходите, които имат. Не могат да живеят в държавата, в която са родени и която обичат. Не могат да живеят със здравната система, която имат, и много други. Аз оправдавам техните протести, които те се опитват да направят по всякакви начини. Опитват се да въздействат върху властта с методите, които те имат. В по-голямата си част те са напълно демократични и описани в Конституцията и законите. Главното, което искат да кажат е, че ние няма да продължим така. Това, което ни казва улицата в момента е, че тази власт е нелепа, корумпирана и некомпетентна и ние няма да им позволим да продължи по никакъв начин. Гражданите искат пречистващият и най-демократичен механизъм за изход от кризата – изборите.

Във връзка с това искам да ви обърна внимание на едно от нещата, които се случиха вчера, защото то е показателно. Част от тези граждани влязоха в сградата на Народното събрание – във фоайето, което е абсолютно достъпен за граждани. Между другото, самият проблем, че в сградата на Народното събрание не могат да влизат гражданите, т.е. народът,  е сериозен проблем за българската демокрация и това управление. Няма как да се оправдае с COVID-19, че в Народното събрание няма народ, а има само депутати. Това само по себе си прекрачва границата на нормалността. И ако се окаже, че те не могат да влязат даже във фоайето, за да стигнат до деловодството да си подадат документите, защото там не ги допускаха, това означава, че управлението и Народното събрание има проблем.

Искам да ви обърна внимание на едно противоречие, което описва деградацията, която депутатите от ГЕРБ минаха за две години. Вчера се стигна до абсурдната ситуация – тоалетната на Народното събрание да се окаже политически фактор и повод за обсъждане в пленарна зала. Искам да ви напомня, че това дете, което вчера не беше допуснато до тоалетната на Народното събрание, само преди две години, на наше заседание, седеше вътре в залата. Същото дете със същите майки. Преди две години, когато вашата власт беше „във вдъхновение“, тези деца с увреждания и майките им, независимо от всички скандали и спорове, които имахме, те стигнаха до залата на Народното събрание. Резултатът от това беше няколко приети закона и няколко стотици милиона, дадени за хората с увреждания. Днес, те не могат да стигнат до залата на Народното събрание, господа депутати от ГЕРБ, от управлението, защото нямат достъп. Нямат достъп по две причини. Първо, физически достъп – дотук инвалидната количка не може да стигне. Ако утре в тази зала попадне депутат с по-сериозни увреждания от нашия колега Михаил Христов, няма как да си докара количката до пулта. А за тези хора Народното събрание е абсолютно затворено. А даже това е по-малкият проблем. По-големият проблем е, че преди две години те имаха достъп до залата на Народното събрание, а сега нямат достъп до тоалетната на Народното събрание. По-голям цинизъм от това – да доведеш политическата борба до физиологичните нужди на протестиращите, няма. Няма нищо повече, което можете да направите. Няма праг на гнусливост, под който можете да паднете. Това, което се случи вчера, беше опит за физическо издевателство върху една група изключително изтормозени граждани.  И този от вас, който не слезе долу, а тъй като аз бях постоянно долу – нито един от вас не слезе долу, той няма да може да го види. Знаете го, сигурно, наясно сте колко бедни и нещастни са хората. Резултатът от тази ваша сигурност е, че не допуснахте детето с увреждания до тоалетната. Надявам се това да е последният път, в който тоалетната на Народното събрание е политически фактор. Направих всичко възможно – говорих с цялата охрана, с шефа на охраната и НСО в парламента, с председателя на Народното събрание, поставих въпроса в пленарна зала, поискахме почивка да се реши проблемът. Нищо не можа да ви заведе там. Нямаше сила, която да ви обясни, че има елементарни физиологически нужди на гражданите, които не може да забраните.

И сега, единственото, което можем да поискаме от името на ПГ на „БСП за България“, е оставката на Цвета Караянчева - сега и веднага. Нищо повече не може да помогне.

Медия

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 17 Септември 2020 11:07
  Явор Божанков: БСП има основна роля в приемането на България в ЕС, а ГЕРБ ни отдалечава от него

  „За 10 години създадохте корупционен облик на страната ни“, заяви в декларация от името на парламентарната група той

 • Четвъртък, 17 Септември 2020 11:07
  Правната комисия отхвърли президентското вето върху Закона за съдебната власт

  Правна комисия отхвърли президентското вето върху Закона за съдебната власт, предаде Агенция "Фокус".

  "За" повторното приемане на законопроекта гласуваха 15 народни представители, "против" – 7 и без "въздържали се", с което той бе приет, а ветото отхвърлено. Окончателното решение предстои да бъде взето от пленарна зала. Правилникът за организацията и дейността на Народното събрание предвижда ветото да се счита за преодоляно, ако парламентът приеме повторно закона с мнозинство повече от половината от всички народни представители.

  Законопроектът бе приет на 3 септември 2020 г. на второ четене и върнат за ново обсъждане от държавния глава на 17 септември 2020 г. Окончателното решение за ветото ще бъде взето от пленарната зала.

 • Четвъртък, 17 Септември 2020 11:07
  6 минути освиркват Караянчева, докато държи реч във Велико Търново

  Словото на ПКП бе заглушено от мощни викове „Оставка“

Оставете коментар