Четвъртък, 27 Февруари 2020

Понеделник, 10 Октомври 2016 14:38

Началото на Биг Брадър и дебюта на реалити формата у нас

Шоуто вече 12 години е в родния ТВ ефир

Идеята за Биг Брадър се ражда преди 17 години (през 1999 година) в Холандия. Създател на шоуто е Джон де Мол, който основава и продуценската къща „Ендемол“. Още в първия си сезон Биг Брадър чупи всякакви рейтинги в Холандия и започва да се излъчва в по целия свят. Сред първите държави взели Биг Брадър са Англия, Австралия, Германия, Канада, Испания и САЩ), и това формата е един от най-успешните телевизионни продукции.

Идеята на Биг Брадър е в специално създадена къща да бъдат събрани най-малко 10 души, обикновено съкварттирантите са около 15, и в продължение на три месеца да бъдат наблюдавани денонощно от камери. Победителят взима награда, а всяка седмица те се борят за оцеляване.

Съквартирантите имат седмичен бюджет, с който купуват провизии и най-необходимите им неща за преживяване в къщата. По време на престоя си „Големия брат“ непрекъснато им дава различни мисии, като от техния успех зависи и бюджета им. При провал съквартирантите трябва да се вместят в ограничени пари за провизии.

Името на шоуто произлиза от романа „1984“ на Джордж Оруел, в който Големия брат (Big Brother) управлява диктатурата си, като непрекъснато наблюдава поданиците си чрез техните телевизионни екрани и им напомня това с фразата 'Големият брат те наблюдава!'.

В България – Биг Брадър се радва на небивал интерес и вече има 18 сезона в редния ефир. Стартът на първия сезон у нас е даден на 18 октомври 2004 година. Наградата е в размер на 200 000 лева, а победител става Здравко Василев. От самото начало водещ на шоуто е Ники Кънчев. В началото екранната му половинка е Елина Павлова, а по-късно става Александра Сърджаджиева, която и до днес води шоуто.

За първите няколко сезона биват създадени специални канали, който излъчват 24 часа в денонощието какво се случва в къщата. „Big Brother LIVE“ и по „Нова+“ обаче не са с национално покритие и не се радват на особен интерес и успех.

Във всяка държава има различни формати на Биг Брадър. У нас през годините са се излъчвали – Биг Брадър (5 сезона), ВИП Брадър (8 сезона), Биг Брадър Ол Старс (4 сезона) и Биг Брадър Фемили (1 сезон).

През годините наградите са варирали от парични суми, през кола, апартамент и плакет. Третото издание на Вип Брадър през 2009 година пък бе с благотворителна цел. В края на сезона организаторите се похвалиха, че над 2 000 000 лева ще бъдат дарени за различни каузи.

В последните няколко издание на „Големия брат“ бе въведена традицията да се кани голяма световна звезда. Досега у нас за по няколко дни гостуваха американския сексимвол Памела Андерсън, милиардерската щерка Парис Хилтън и легендата на световния бокс Майк Тайсън. „Донозавърът“ дори бе в България до преди няколко дни.

Те влизат в къщата за по ден-два срещу огромен хонорар. Това обаче допълнителни вдига рейтинга на шоуто. В сезоните на ВИП Брадър пък се канят български звезди, които също получават хонорар за участието си. Преди да влязат в къщата подписват предварителни договори с права и задължения. Ако искат да си приберат хонорара, нямат право да напускат по собствено желание. Навсякъде, където се излъчва Биг Брадър предизвиква противоречиви настроения сред обществото. Скандалите също са неизменна част от ежедневието на звездите под покрива на къщата на „Големия брат“. Всичко обаче идва от темперамента на участниците. Всеки сезон продуцентите се опитват да съберат на едно място най-ексцентричните хора, за да поддържат интереса към шоуто.

Оставете коментар