Вторник, 31 Март 2020

Четвъртък, 13 Октомври 2016 17:31

От ЦИК обясниха за полето „не подкрепям никого“

Казусът е в компетенцията на Конституционния съд, заяви говорителят Александър Андреев

ЦИК не може да излезе със становище относно конституционосъобразността на текстовете на един закон, който действа, защото това не е от нейните компетенции. Това каза говорителят на ЦИК Александър Андреев в отговор на въпроса има ли противоречие в конституционността и методологията за изчисляване, според промените в Изборния кодекс, с квадратчето в бюлетината "не подкрепям никого".

Андреев обясни, че това е единствено в компетентността на Конституционния съд, ако бъде сезиран от лицата, които имат право на това. Ако квадратчето "не подкрепям никого" в бюлетината е отбелязано с "хикс" или "ве" /човка/ със син цвят, не излиза от квадратчето и има два печата, то този глас е действителен, обясни Андреев. Той обаче не влиза в действителните гласове, въз основа на които се определя кандидатпрезидентската двойка, спечелила на първи и втори тур.

Според един от говорителите на ЦИК Цветозар Томов в Комисията не е обсъждан въпросът за приемане на каквато и да е друга методика със свое решение. По думите му не съществува и риск от евентуално обръщане на резултата в изборите.

Томов обясни, че ако методиката бъде изменена така, че вотът в квадратчето "не подкрепям никого" се брои, когато се изчисляват резултатите за отделните кандидати, единствената разлика ще бъде в това, че сборът от гласовете за всички кандидати няма да е 100 процента и респективно за всеки кандидат ще слезе надолу. Така се увеличава вероятността за втори тур, друга разлика няма, посочи Томов. На втори тур не би имало никаква разлика, защото изчисляването на резултата от него изисква само сравняване на гласовете за двамата кандидати, достигнали до балотаж, обясни говорителят.

Длъжни сме да изпълняваме закона такъв, какъвто е, обобщиха позицията си от ЦИК. Говорителите казаха още, че методиката е същата, каквато е прилагана и досега в предходните избори.

На въпроса кое наложи да има "две опашки" за избори в район "Младост"- за кметски и президентски избори, Камелия Нейкова, говорител на ЦИК, отговори, че това е наложено от Изборния кодекс, съгласно който местните избори са различни от тези за президент и национален референдум. В закона, по думите й, не е предвидено изключение при подобна комбинация и СИК трябва да се назначат от Общинските избирателни комисии, които да предадат протоколите си на ОИК. СИК, които трябва да проведат президентските избори и референдума, от своя страна се назначават от РИК и съответно на тях предават протоколите с изборните резултати. ЦИК е създала организация за ползване на съседни помещения в училищата, а там, където няма възможност за такива, да се използват по-големи помещения като физкултурни салони и столова, където секциите да са отделени с подвижни прегради. Предложенията са изпратени на кмета и ОИК, каза Нейкова.

Общо 40 са постъпилите до момента жалби и сигнали в ЦИК, каза Камелия Нейкова.От тях 6 са свързани с подписките за националния референдум, а 34 -за изборите. Всички те са изпратени по компетентност на Комисията за защита на личните данни, информира Нейкова.

За периода от 10 септември до 12 октомври пред Върховния административен съд са обжалвани 24 решения на ЦИК, като 20 от тях са потвърдени, 2 върнати за повторно произнасяне и 2 са с частична отмяна. ВАС е отхвърлил жалбата на ГЕРБ и столичния кмет срещу решението на ЦИК, съгласно което кметът на общината трябва да сключи договор с печатницата на БНБ за отпечатване на бюлетините за частичните избори за кмет на район Младост, информира Нейкова. Отхвърлена е и жалбата на кандидатпрезидентската двойка Светослав Витков и Иван Велков срещу решението на ЦИК да заличи тяхната регистрация. ВАС не е уважил и жалбата на Единна народна партия и Съюза на издателите в България срещу реда на предоставяне на медийните пакети.

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 13 Октомври 2016 17:31
  За по-честни избори, или пак мижи да те лажем

  Уважаеми читатели, минаха местните избори, зададоха се парламентарните и в разните точки на властта пак се заговори за Изборния кодекс. Според едните изборите били ОК, ама можело да станат още по ОК, а според другите хич не са ОК и трябва много работи да се променят, за да станат ОК. Заговори се, че не само корекции трябват на кодекса, ама да се напише изцяло нов.

 • Четвъртък, 13 Октомври 2016 17:31
  Бойко Борисов: Скъпо ще е, но ще гласуваме машинно!

  Не искам да се говори, че едва ли не не желаем да има машинно гласуване, а всички други го искат.  Да, ще похарчим няколко десетки милиона. Не съм убеден, че трябва и с това ще се реши нещо.  Нека възложим темата на Томислав Дончев и ЦИК. Гласуваме го!

 • Четвъртък, 13 Октомври 2016 17:31
  Румен Радев: Управляващите избягаха от диалога за честни избори

  Управляващите претендират за диалог между институциите, но на практика избягаха от него и то по един жизненоважен за цялото ни общество въпрос – усъвършенстване на изборното законодателство и на условията, които водят до честни, прозрачни и справедливи избори.

  Това каза държавният глава Румен Радев в рамките на инициираната от него поредна среща на „Дондуков“ 2 за преодоляване на проблемите в изборния процес, съобщава пресцентърът на държавния глава.

  На срещата бяха поканени представители на изпълнителната и законодателната власт и на парламентарно представените политически сили. Отзоваха се представители на парламентарните групи на „БСП за България“ и на ДПС, както и от ръководствата на Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ /ГРАО/ и на Държавна агенция „Електронно управление“. В срещата участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

  „Силно се надявам вчерашното „пожарно“ заседание в Народното събрание да не е стимулирано единствено от мотива да се изпревари срещата при президента и очаквам да доведе до реални резултати“, отбеляза Румен Радев.

Оставете коментар