Петък, 22 Юни 2018
Четвъртък, 02 Февруари 2017 14:07

Гърция в менгемето на времето

Незабавното постигане на споразумение с кредиторите по приключване на изискваната от тях втора оценка на помощната програма е път в една посока за Гърция, пише вестники "Нафтемборики"


Колкото повече договарянето с тях се бави, толкова по-близо става повторението на драмата от 2015 г., когато страната бе на път да излезе от еврозоната, а икономиката й ще се отдалечи от целта за растеж.

На въпроса кой е отговорен за лошия развой на преговорите с кредиторите, отговорът е доста лесен. Отговорностите са както сред европейските високопоставени представители, така и в посока на гръцкото правителство.

Международният валутен фонд (МВФ), който все още не е решил дали ще участва в третата помощна програма, продължава да държи на своите твърди позиции, но това негово поведение е доста познато и то е от месеци.

Отговорна за сегашното състояние на целия процес е и Европейската комисия, която до преди дни публично твърдеше, и това дори личеше в статии на комисаря Пиер Московиси, че програмата ще бъде изпълнена и че тя ще доведе до първичен бюджетен излишък от 3,5 на сто от БВП след 2018 г., тоест след като изтече. Сега обаче позицията й е сходна с тази на МВФ и ЕК призовава правителството да вкара в закони нови превантивни мерки за икономии.

Отговорно е и правителството, което забави преговорите. Очевидно, защото се стремеше към политическо споразумение с кредиторите, залагайки на много блогоприятния за него климат, който цари във вътрешността на ЕС /Брекзит, бежанска криза/, така и в международен план - на смяната в Белия дом и идването на власт на Доналд Тръмп.

Същата грешка то допусна и през 2015 г., придържайки се към "теорията на разиграванията", чийто резултати впрочем са известни.

Но, търсенето на отговорности не води до никъде. По него бъдещите историци ще имат думата.

Сега това, което се изисква, е да бъде доведена до край оценката за гръцката помощна програма и това да стане до следващото заседание на Еврогрупата на 20 февруари. Защото след тази дата всяко споразумение ще е още по-лошо за страната.

На значими европейски партньори /Холандия, Франция, Германия/ тази година предстоят избори, които ще продължат от средата на март до края на септември. Популистите в тези страни са в голям възход. А това означава, че  сегашните правителства няма да се ангажират с "отстъпки" спрямо Гърция.      

Сега очакваното от Атина споразумение минава пред взаимни отстъпки. В противен случай страната няма никакъв шанс да излезе на международните пазари след приключване на помощната програма през 2018 г., а при ситуацията, която цари в еврозоната, изобщо не е сигурно, че партньорите ще предложат на Гърция четвърта такава програма.             

В разпространен късно снощи документ правителството в Атина признава, че досега то е реализирало напълно само една трета или 33-35 на сто от мерките, изискани от него за финализиране на втората оценка.

А това, както посочва в своя публикация Блумбърг, е било отразено и в неотдавнашното писмо на гръцкия финансов министър до неговите европейски колеги.

Според същия документ от премиерската канцелария четири от десет предписани от кредиторите мерки са в процес на реализация и е въпрос "на малко дни" те да бъдат изпълнени, а останалите мерки са "доста щекотливи", тъй като са свързани с трудови, бюджетни и енергийни въпроси.

За сетен път управляващата коалиция свежда постигането на споразумение до взимане на "политическо решение" от страна на партньорите.

Правителството подчертава, че безкрайното дефиниране на мерки може да обслужва някои среди, но в никакъв случай не е в интерес на страната и нейните граждани. То допълва, че предписаните от кредиторите мерки трябва да бъдат разглеждани като "скачени съдове".  

Източник: БТА

Оставете коментар