Събота, 21 Април 2018
Събота, 04 Февруари 2017 15:55

Днес е световният ден за борба с рака

В Европа един от четирима загива от коварната болест

4 февруари е обявен за Световен ден на рака. Решението за отбелязването му е записано в Парижката харта срещу рака.

Тя е приета на днешната дата през 2000 година във френската столица по време на Първата световна среща за борба с рака в новото хилядолетие.

Раковите заболявания са водеща причина за смъртност в световен мащаб.

Целта на отбелязването на Световния ден за борба с рака е привличане на общественото внимание към този глобален проблем, да се обърне внимание, колко опасни и често срещани са сега раковите заболявания.

Заболяването е на второ място сред водещите причини за смъртност и честотата тревожно нараства. Въпреки това, ако бъдат открити достатъчно рано, много видове рак могат да бъдат лекувани ефективно.

В света се наблюдава тенденция на увеличаване на смъртността от рак. Изчислено е, че през 2030 година от това коварно заболяване ще починат 12 милиона души. Факт обаче е, че повече от 30% от смъртните случаи могат да се предотвратят.

Ракът е винаги трагедия, но експертите твърдят, че сега са добре известни причините за рак, и това дава възможност да се предотвратят около една трета от новите случаи.

С най-голяма честота са злокачествените заболявания на млечната жлеза при жените и ракът на белите дробове при мъжете. Следват туморите на дебелото и правото черво, на простатната жлеза и гинекологичните злокачествени заболявания при жените.

Въпреки големия процент на заболеваемост, методите за справяне с рак всяка година се подобряват, а може би след известно време ще има ваксина срещу всички форми на тежката болест. Но дотогава лекарите съветват да не се пренебрегва превенцията, да не се злоупотребява с вредните навици и да се води здравословен и активен начин на живот.

Оставете коментар