Събота, 21 Април 2018
Събота, 11 Февруари 2017 18:06

За малоумието на някои партийни симпатизанти

Партийните централи спешно трябва да забранят на хора с беден интелект и кухненски манталитет да ги защитават. Особено в социалната мрежа, където глупостта се радва едновременно на одобрение, но притежава и отблъскващ заряд. Нещо повече – партиите трябва да съдят такива симпатизанти за причинени морални щети.
Давам ви два примера за партийна антиреклама – бесепарска и герберска.


Б. Делчева: „Чета следното нелепо твърдение „Подмяната на областните управители може да бъде определена като опит на БСП да промени политическия баланс по места в своя полза.“
Да, ама не! Служебният кабинет, който подмени областните управители, беше избран от президента, който пък беше издигнат като кандидат от БСП и избран от народа. Съвсем логично е президентът и назначеният от него служебен кабинет да следват желанието на народа, заявено чрез вота му – кадрите на Герб да бъдат изгонени от възловите управленски места в държавата и на тяхно място да бъдат поставени кадри на БСП. Ясно и точно”.
….
Нито е ясно, нито е точно, ами си е класическа глупотевина. Кавър на ХАНКО БРАТ в политически анализ на скучаеща домакиня. От една страна госпожата оспорва твърдението, че подмяната на областни управители било опит на БСП да си подобри партийния си баланс по места. Не било така. След това, обаче, съзира желязна логика да бъдат изгонени кадрите на ГЕРБ от възлови позиции и на тяхно да се поставят кадри на БСП, което води, разбира се, до подобряване на местния рейтинг. Дали ще кажеш: „Алчни сме за власт“ и „За власт сме алчни“ на практика не променя смисъла и целта.
Прескачам изречението за народа, който като избирал Радев, му поръчал да изчисти герберите. Народът, поне засега е така, не пише върху бюлетините си какво очаква от своя избраник. Но да се върнем пак на първата част на Борянкиното творение- ако не откриете тънката червена линия на вродената тъпота, значи сте приятел на персоната, силно пристрастен или пиете от същата напитка.
….
Подобен пример и от лагера на герберистите. Някой си Ал. Садовски нацвъкал из групите следното: „Герб ще позволи ли пак Стефан Данаилов да открива Народното събрание и да ни поучава на демокрация ?!”
Отговорът, макар и не много масов, е: „Неееее!”
Какво означава този призив и това твърдо „Не”? Герберци ще бойкотират конституирането на 44 –то НС, ако няма по-възрастен депутат от Данаилов? Тоест, ще нарушат чл. 76 от Конституцията, който гласи, че най-възрастният депутат открива първото заседание на парламента.
Садовски може би се вижда като избран вече депутатин, оторизиран и с допълнителни правомощия да прекрачва основния закон – и не защото има смисъл, а за кеф. Защото предложението му, ако не сте разбрали, е неокомунистически мисловен запъртък – как по НЕдемократичен начин да се попречи на някого да се ползва от демократично свое право.
Какво е общото между двата примера? Социалистическият авторитаризъм на бригадира от ТКЗС-то, вкоренил се трайно в мирогледа и на двамата „анализатори“.
Единият обаче останал на фиктивно левия бряг, а другият се прехвърлил на фиктивно десния бряг. Поради липса на критична маса, на тези двамата и стотици други със сходен профил, няма кой да им каже да споделят глупавите си мисли само с домашните си животни. Защото вместо да рисуват вежди, вадят очи.
Казано по друг начин – образование може и да имат хората, но с интелект и обща култура не могат да се похвалят. Като им гледам образите, бая партийни школи са преминали по времето, когато обръщението беше „другарю, другарко”.
Защо ви споделям това?
Гласувал съм за Костов, Царя, БСП, после за първия Борисов през 2009 г. След това приключих с упражненията по кредитиране на наглеци.
Сега обаче ще трябва да гласувам, за да не ме лишат от избирателни права. Не че е болка за умиране, но не ми се разправя да ходя да подавам заявление да ме връщат в избирателните списъци. И понеже съм практичен човек, досега не съм си давал гласа за партия, която няма шанс да заеме първо или второ място.
Но как да гласувам за ГЕРБ или БСП при този мътен порой от тъпотии, дето заливат битпазара Фейсбук? Дадох само два примера, а бих могъл да добавя още 2000.
Интернет е широк, има място за всички, но плевелите май станаха множко – така са разпрострели коренища и стъбла, че читава мисъл не може да пробие през тях. А горецитираните не са изключение, те са правилото. Те са еталонът за политическа и гражданска култура. Освен това са винаги готови да дадат подкрепа на своите любимци, дори да става въпрос за доказано престъпление. Затова политиците минаха всички граници, защото винаги имат на разположение „интелигентната” помощ и поддръжка на разни фейсбуци като споменатите от мен.
Сигурно съм гнуслив, но не мога да бъда част от тази смешно-нелепа тълпа. Отвратих се тотално от липсата им на елементарна обективност и смиреност в обвиненията или апологиите. И БСП и ГЕРБ ми станаха непоносимо противни, след стотиците прочетени постове в тяхна възхвала или призиви за разкостването им. Така че за пръв път ще гласувам със сърце и няма да подкрепя голяма партия. Ако не ви харесва – обесете Борянката и Александър. Те бяха последните, които повлияха на окончателното ми решение.
ПП. Не вярвам да ме публикувате, но нещо ми кипна, та реших да пробвам. Поне ми олекна.

Камен Георгиев
Източник: mejdu-redovete.com

Оставете коментар