Събота, 21 Април 2018
Неделя, 12 Февруари 2017 17:49

След аварията "Топлофикация" вместо обещетение на абонати си иска поскъпване на парното

Общинското дружество ще предложи повишаване на цената на енергията

"Топлофикация" ще предложат на КЕВР по-висока цена на топлинната услуга. Това заяви инж. Любен Параланов, председател на Съвета на директорите на дружеството, в интервю за БНР. 

Новината за софиянци идва само дни, след като кризата с парното свърши - преди седмица  източните квартали на града останаха без парно и топла вода, а спиране на топлоподаването имаше и в "Надежда" и "Люлин". Чак в петък беше възстановено подаването към "Младост", "Дървеница", "Студентски град", "Мусагеница", "Витоша", "Малинова долина". В сряда топлото беше пуснато в "Слатина", "Редута" и "Гео Милев". Вчера без топло остана и квартал "Лозенец" заради авария.

"Авария от такъв характер не сме имали по не от 15-20 години", посочи Параланов. Най-вероятната причина за огромната авария на топлопровод, който захранва източните райони на столицата, е хидравличен удар. От какво се е получил той, тепърва ще става ясно. От "Топлофикация" в началото обясниха, че проблемът е токов удар, но от ЧЕЗ съобщиха, че е нямало такъв. 

Тепърва ще става ясна методиката, по която ще компенсират софиянци. Със сигурност компенсации няма да получат в "Надежда" и "Люлин", защото там проблеми с топлото е имало за по-малко от законовия 48-часов срок.

"Това, което ръководството на "Топлофикация" е решило и което ние ще предложим на Столичния общински съвет за одобрение, е всички наши клиенти, които не са имали отопление, било то нарушено или изцяло, да бъдат обезщетени въз основа на това, че те не са ползвали тази услуга, която трябваше да ползват. Ние ще обезщетим всички наши клиенти, които не са имали отопление", посочи инженерът. Това ще стане с приспадане на пари от февруарската сметка, която ще е готова на 15 март.

По думите на омбудсмана Мая Манолова обаче общинското дружество не само трябва да приспадне от сметките времето на студено, но и да плати обезщетения.

Общинският съвет трябва да гласува един размер на обезщетение и съответно "Топлофикация“ да го приложи още във февруарските сметки.

Ако аз бях общински съветник, бих гласувал за едно обезщетение, което да бъде твърда сума, да кажем 5,10, 20 лева

или нещо подобно, посочи и Богомил Николов, председател на Асоциация "Активни потребители".
В понеделник Асоциация "Активни потребители" ще изпратят писмо до Комисията за енергийно и водно регулиране с предложение да инициира процедура за допълване и промяна на общите условия, за да бъде по-лесно изчисляването на компенсации при следващи аварии.

Оставете коментар