Петък, 22 Юни 2018
Понеделник, 13 Февруари 2017 12:09

Андрей Райчев: За БСП залогът е много по-голям - бъдещето на страната

Според него, силата в левицата идва от новото ръководство

Нинова взе властта в БСП преди малко повече от 6 месеца. Справи се с многото левици - скъса с Първанов, не разговаря с Татяна Дончева, каза социологът в студиото на bTV

Според него преди година социолози са предвиждали, че БСП ще става средна партия, не са очаквали, че отново ще играе роля на политическата сцена.

Райчев смята, че българските социалисти имат индивидуално поведение. Всички левици в Европа се обявяват за антинационалистични и се обявяват за десни, докато Нинова е на обратната линия. Това ще доведе до опъване до нишките с Коминтерна и до по-голям успех в България, според Райчев.

В резултат на това, в България днес има уникална политическа обстановка - отдавна не е било да не знаем предварително кой ще спечели изборите. Според него ГЕРБ и БСП са толкова близко, че ситуацията е непредсказуема. "Не са скачени съдове, защото имат различни история. ГЕРБ започна от повече (проценти - б.р.) и пада плавно", каза Райчев.

Райчев припомни, че БСП са достигали най-много около милион избиратели. Ако Нинова достигне този милион, това е благосъстояние, може да мине ГЕРБ с малко.

На въпроса колко партии ще са в следващия парламент, Райчев заяви, че зависи от това на колко ще се раздроби десницата. Ако бариерата е между 130-150 хил. гласа, никой (от класическата десница - б.р.) няма да влезе. Пак ще имаме протестъри. Въпросът след изборите е не само дали ГЕРБ и БСП ще успеят да направят коалиция, но и какво ще правят с протестърите, мисли Райчев.

Оставете коментар