Вторник, 14 Юли 2020

Четвъртък, 11 Август 2016 14:14

1/3 от българите искат връщане на смъртното наказание

Оптимисти – 73% очакват добро представяне на спортистите ни на Игрите в Рио

Социологическо изследване показва, че 1/3 от българите са „за” връщане на смъртното наказание у нас. Това сочат данни на агенция „Галъп”. 47% обаче са против подобни крайни мерки. Сред привържениците за въвеждане на смъртното наказание личат преди всичко по-възрастни хора. Хората с по-високо образование са и подчертани противници на смъртното наказание.

Интересното е, че цели 73% от българите са заявили, че очакват добро представяне от нашите спортисти на Олимпийските игри в Рио де Жанейро, които са в разгара си. Почти 50% пък твърдят, че възнамеряват да следят игрите в Рио. Близо толкова декларират, че са следили и Европейското първенство по футбол.

Проучване на „Галъп” е проведено от 28 юли до 4 август, по актуалните теми на лятото.

Повече от 300 хиляди са сънародниците ни, които са преосмисляли планове за пътуване в Западна Европа или Турция, след тежките събития в последните месеци. С 47% „против“ и 33% „за“ обществото ни изглежда по-скоро резервирано към смъртното наказание – може би повлияно и от процесите в Турция.  

82% от попитаните заявяват, че не са планирали пътуване до тези места в последните месеци. Около 6% твърдят, че случващото се не е повлияло на плановете им, а други 6% твърдят, че случващото се е повлияло на плановете им за пътуване по тези места в последните месеци.

Около 40% пък са онези, които твърдят, че това лято са почивали или ще почиват на Черноморието. Българите с по-високи доходи са и закономерно по-склонни да почиват.

BIG5.BG

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар