Събота, 06 Юни 2020

Петък, 10 Март 2017 08:35

ОКОНЧАТЕЛНО: Спас Русев аут от БТК

Бизнесменът не може да влезе в БТК повече от 15 месеца след измисления търг

Въпреки повече от 10-те опита на Спас Русев да овладее ръководството на Вива Телеком България, както и на Надзорния съвет и Управителния съвет на БТК, в края на февруари Върховният касационен съд постанови, че бизнесменът от Перник и неговите приближени няма да ръководят дружествата преди разрешаването на споровете с легитимния мажоритарен собственик на дружествата г-н Косарев.

Становището на Върховния касационен съд беше потвърдено и от множество определения на Софийски градски съд и на Софийски апелативен съд, с които бяха отхвърлени исканията на Спас Русев за вписването на нови мениджъри. От своя страна и Търговския регистър отхвърля заявленията на Русев, а при последващите обжалвания съдът потвърждава основателността на тези откази.

Именно невъзможността на Спас Русев и ВТБ да източват БТК, както те планираха в резултат на подозрителен търг от ноември 2015г., е в основата на отказа от Левски. Във връзка със странния превод на 2 милиона евро от БТК към ВТБ, извършен през ноември 2016г. от главния изпълнителен директор на БТК г-н Атанас Добрев и за плановете за източване на допълнителни 43 милиона евро вече е сезирана прокуратурата, която потвърди началото на разследване по случая.

Последвалата разпродажба на последните ликвидни активи на семейство Русеви в България и запорите на активи от страна на кредитори на Спас Русев по света, комбинирани с решенията на българските съдилища по казуса "БТК" показват, че след изоставянето на Левски, Спас Русев е окончателно в невъзможност да превземе БТК. Планираната продажба на централен имот на БТК е поредния опит за източване на средства, който няма да успее.

Висящите обжалвания на решенията на КЗК, постановени в полза на Русев в нарушение на закона и при наличие на очевидна политическа поръчка, са на път окончателно да потвърдят невъзможността на Русев и ВТБ да приключат опита за враждебното изкупуване на БТК.

Разследването търга от ноември 2015г., с който прокуратурата упорито отказваше да се занимава, ще разкрие мащабите на подготвяната схема за накърняването на интересите на държавата от страна на Русев и ВТБ, заедно със стоящите зад тях политически, икономически и медийни групи. Синдиците на КТБ пък продължават да подпомагат процеса и не търсят тези 150 милиона лева, които уж ги чакат по сметки на ВТБ в Лондон.

След като съдът потвърди окончателно невъзможността на Спас Русев да овладее и източи БТК, цялата истина за странния търг от ноември 2015 и истинските цели на участниците в него ще бъдат разкрити. Надеждата е, че за разлика от КПМГ, главният организатор на "търга" - Ърнст & янг - няма да избегне отнемането на лиценза си, както и че от Атанас Добрев ще бъде потърсена отговорност за преводи към ВТБ, с които БТК финансира собственото си придобиване.

Оставете коментар