Понеделник, 20 Май 2019
Събота, 22 Април 2017 14:21

Томислав Дончев: Нямаме право да не съставим правителство

"Би се тълкувало като предателство и в голяма степен измяна”, каза още той

Конкретни личности за каквато и да е позиция в изпълнителната власт не са обсъждани. Единствено е коментирана структурата на Министерски съвет, но имена все още не са споменавани. Това посочи пред Дарик Томислав Дончев от ГЕРБ.

Той заяви, че нямат право да не съставят правителство:  

"Би се тълкувало като предателство и в голяма степен измяна. Все пак резултатът от изборите е вид формула, вид задача, която българските граждани дават на политиците и е въпрос на зрялост и мъдрост да се справят най-добре със задачата", каза той. По думите му кога ще има правителство до голяма степен зависи от президента и кога започва конституционната процедура.

"Според мен е възможно да бъде или малко преди Гергьовден, като вероятно става дума за 4 май, ако ли не, ще е след Гергьовден", посочи Дончев.

Той коментира и актуалната тема за завишени нива на уран в питейната вода в някои части на страната. На въпрос дали са имали информация за това, че данните за урана във водата на Хасково са по-високи от определените от самата България норми, той категорично отрече.    

"Имаше вчера дебат в парламента, където всеки изрази позицията си и направи коментар на база опита си. Информация лично аз не съм имал. Проблемът със съдържанието на уран във водата в Хасково и очевидно не само там не се е появил нито в началото на тази, нито в края на миналата година", посочи той.  

"Колкото и да съм информиран, не мога да знам всичко. Тук същественият въпрос е самата система за контрол как е сработила и реагирала, като се започне от точността на замерването до информирането и сезирането на всички по веригата, които трябва да вземат мерки. Има спор - кой кога е открил, кой кога е информирал министерството и всички звена по веригата. Има и техническа специфика - проба от кладенец, данните се разминават при различни източници. Има много неща", посочи още Томислав Дончев.

По повод предложението на БСП за замразяване на депутатските заплати, Дончев беше категоричен:  

"Ако има нещо порочно в модела на определяне на заплатите на депутатите, е редно да се промени самият модел, а не да се размразяват или замразяват. Въпреки силният популистки привкус в едно подобно предложение, ако го четем като сигнал или знак за солидарност към хората, моето лично мнение е, че това предложение е уместно", посочи той.

Оставете коментар