Четвъртък, 21 Юни 2018
Понеделник, 01 Май 2017 12:48

ГЕРБ и ОП разпределиха министерствата

ГЕРБ и Обединените патриоти (ОП) са се договорили късно в събота кой какви министерства ще получи в кабинета "Борисов 3", съобщава "Стандарт".

"Това съответства на съотношението между броя депутати на ГЕРБ и ОП", коментират източници от ГЕРБ пред "Стандарт", съобщава Дарик радио.

Имената на конкретните министри предстои да бъдат окончателно одобрени и съгласувани. Изненадата е, че от квотата на Патриотите министър на околната среда и водите се очаква да стане бившият седесар Нено Димов, който в момента е председател на неправителствената организация Институт за дясна политика. Димов беше главен секретар и зам.-министър (1997-2001) в МОСВ по времето на кабинета "Костов", когато водеше преговорите по околна среда за членство в ЕС. След това участва в създаването на ДСБ, но през ноември 2007 г. напусна партията след критики към Иван Костов.

За Министерството на икономиката фаворит е бившият шеф на Агенцията за приватизация Емил Караниколов, който е от квотата на "Атака". Министър на отбраната ще бъде лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, твърди изданието.

Патриотите обаче няма да получат министерствата на енергетиката и на културата. Трети мандат като културен министър ще има Вежди Рашидов. Така ще се изпълни желанието на Борисов задължително да има етнически турчин в кабинета.

"Няма да има големи изненади в състава на кабинета. Основните министри на ГЕРБ от предишния кабинет - ще останат на постовете си", допълниха запознати с коалиционните преговори.

Оставете коментар