Четвъртък, 21 Юни 2018
Сряда, 03 Май 2017 09:42

Корнелия Нинова: Имаше група за натиск върху мен за голяма коалиция с ГЕРБ! Гергов е част от нея

Ако отново останем в опозиция - загиваме, с такива думи убеждавали председателя на БСП да направи коалиция с ГЕРБ

"Аз не съм тук, за да отговарям на Георги Гергов. За нас това е приключил въпрос. Аз съм тук, за да отговарям на тези един милион българи, които ни гласуваха доверие, а не на него."

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в сутрешния блок на БТВ. Гостуването й бе в отговор на бизнесмена Георги Гергов, който бе в студиото на телевизията във вторник. Гергов разказа как Нинова го поканила да подаде оставка от Изпълнителното бюро след ЦУМ - гейт, а той й отвърнал "Майната ти! Ти ме предаде!"

Водещият Антон Хекимян пуска кадри от участието на Гергов, в които той казва как се е обаждал на бившия премиер Сергей Станишев да не уволнява Нинова, която бе зам.-министър в кабинета му. Кадри, в които бизнесменът казва, че Нинова го е предала.

Нинова си записа въпросите на Гергов, но първо каза защо според нея се случва всичко това. Причините били две - политически и държавнически, и тя ги изброи.

"След изборите имаше група за натиск върху мен от политически лица от моята партия, от външни политически лица, да направим голяма коалиция с ГЕРБ. Имахме решение да не правим това, но въпреки него, този натиск продължи. После дойде предложението да стана председател на парламента, след това предложението за Деница Златева да остане вицепремиер. Според мен една от причините да се случва всичко това сега, да се бие по БСП и по мен персонално, е твърдият ми отказ да направим коалиция с ГЕРБ. Дотам се стигна, че служебният министър-председател Герджиков да ме вика, за да ми обяснява как Деница Златева трябва да влезе в кабинета. Защо мисля, че това не бива да се допуска? Първо, заради държавата. Защото в една демократична държава трябва да има управление и опозиция. Заради този един милион души, които не можеш да предадеш за една нощ и заради това, че в България и в света трябва да има ляво и дясно. Когато те се слеят става политическото статукво срещу народа. Това е една от причините.

Втората причина са действията ми за промяна в БСП. Казах "Стоп, до тук!" на тези хора, които като феодали, държейки делегати на конгреса, решаваха кой да бъде лидер на БСП. Затова предложих председателят да се избира от цялата партия, като на парламентарни избори!", обясни Корнелия Нинова. Според нея Гергов казва на хората от Благоевград и от други градове, които са гласували за нея на конгреса, че не са важни, като заявява, че той и групата от Пловдив са я избрали за председател на БСП.

"Председателят ще се избира от цялата партия. Повече такова нещо няма да се случи, повече няма да се говори за "моите гласове". "Моите гласове", какво е това отношение към делегатите на конгреса?", възмути се лидерът на БСП.

"Втората част от промяната, които роди тази съпротива, е мандатността, която се въведе. Три мандата за депутат! Усетих, че обществото не иска това политическо статукво и иска промяна. Съпротивата е част от битката срещу тази промяна", категорична е Корнелия Нинова.

"Пред нас имаше избор - или като нов председател аз поемам статуквото, не правя нищо, добра съм с всички, ставам председател на парламента и си гледам личния живот и удоволствията. Това е единият избор, но при него левицата загива и си отива. Другият избор е - изправяме се срещу всичко това и искаме промяна на това задкулисие!", каза Корнелия Нинова.

На въпрос вкарва ли Георги Гергов в това задкулисие, за което говори, тя отвърна: "Да, вкарвам го! Но не искам да персонализирам това задкулисие." Запитана дали бизнесменът е бил част от натиска за коалиция с ГЕРБ, Нинова отговори: "Да, и вчера той го заяви ясно, че е бил на такава коалиция. Изразявал го е и на Изпълнително бюро. Беше на мнение, че трябва да правим голяма коалиция, след това, че трябва да стана председател на парламента."

Трябва да приемеш това, ако отново останем в опозиция - загиваме, с такива думи убеждавали председателя.

Поисках оставката на Гергов, защото политиците не може да се занимават с такива неща - да посредничат на сделки между главния прокурор и бизнесмени, смята тя. С участието си в тази среща г-н Гергов направи така, че да се хвърли съмнение върху БСП, той е политическо лице, той е член на ръководството и ние не приемаме такива неща, добави соцлидерът.

Запитана дали е предала Георги Гергов, Нинова отвърна: "Не, бях принципна! Всичко, което правя днес, е изговорено на конгреса като платформа, не се отклонявам нито на сантиметър от това, което съм обещала!"

"От първия ден на Изпълнителното бюро съм казала - тръгваме ли заедно като юмрук срещу паралелната държава, колеги! Така че за тях моите действия не би трябвало да са изненада", заяви тя.

Ходила съм в кабинета на Георги Гергов не на специални, тайни срещи, а на среща с хора като Мая Манолова и Слави Трифонов, обясни Нинова. С Манолова обсъждали кандидатурите за президент, защото това било по време на президентската кампания. Със Слави Трифонов обсъждали изборната система.

"Не съм искала услуги от тези хора. Разговаряли сме за принципни неща. Предметът на разговорите е бил друг", обясни Нинова разликата между нейните разговори и тези от ЦУМ-гейт.

Оставете коментар