Четвъртък, 21 Юни 2018
Сряда, 10 Май 2017 14:25

Регионалният министър Нанков: Много сме закъснели със строителството на "Струма"

Има голямо лоби против внедряването на тол таксите, а те ще донесат 500 млн. Лева

"Нашите основни приоритети са магистралите „Хемус” и „Струма”. Много сме закъснели с изграждането на Лот 3.2 на магистрала „Струма” – пътят през Кресненското дефиле. Това заяви пред Нова телевизия министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

„Ние сме убедени, че ако форсираме нещата, през 2019 година може да стартираме реалното строителство. Ако приключим до 2022 година, няма да загубим европейско финансиране. Трябва да спазим този срок”, каза още Нанков.

„В началото на 2019 година трябва да имаме избран изпълнител и строително разрешение, за да започне строителството”, уточни той.

„По данни на Световната банка на годишна база дефицитът за адекватна поддръжка на съществуващата пътна инфраструктура е 600-700 милиона евро”, напомни Нанков.

„Има голямо лоби против внедряването на тол таксите, въпреки че това е един справедлив модел”, оплака се той. „Националният интерес е свързан с внедряването на тол таксите”, убеден е регионалният министър.

„По груба сметка с около половин милиард лева ще се повишат постъпленията в Агенция „Пътна инфраструктура” след въвеждането на тол таксите”, каза още той.

Ще бъде разширено платното от Кресна към Симитли, обясни Нанков. Третокласните пътища са в много лошо състояние. Една от причините за това е липсата на пари - има недостиг на 670 млн. лв. на годишна база за поддръжка на съществуващата инфраструктур, заяви регионалният министър.

По думите му паралелно трябва да бъдат въведени тол такси за тежкотоварни автомобили и електронни винетки за леки автомобили. Това трябваше да стартира през 2016 г., но постъпиха осем жалби. Има голямо лоби против внедряването на тол таксите, но това е справедлив модел. И общественият, и държавният интерес е свързан с въвеждането на тол таксите, подчерта Нанков.

Той уточни, че срокът за внедряване на системата е 19 месеца. Сметката за това колко пари ще постъпват още не е направена, но грубо с 500 млн. лв повече ще са приходите в пътната агенция годишно. С тези пари може да бъде изграден магистрален участък колкото този на Кресненското дефиле или да се извърши рехабилитация на няколко хиляди километра републиканска пътна мрежа, каза още Николай Нанков.

Нанков призна, че е е станал много млад обласетен управител на Ловеч - на 24 години. Призна също, че това било възможно, защото е бил активист на ГЕРБ. Кариерата му се развила бурно като партиен кадър, но той полагал големи усилия. Заяви също, че и безпартийни можели да направят кариера, ака много искали да постигнат целите си.

Оставете коментар