Четвъртък, 26 Април 2018
Събота, 13 Май 2017 15:47

Европол: Глобалната кибератака е на безпрецедентно ниво

"Майкрософт“ пуска актуализация срещу глобалния вирус

Продължават проблемите след голямата хакерска атака, която засегна десетки държави по целия свят. Заразени бяха компютрите на институции, фирми и частни лица. Нанесени са щети за десетки милиони. Все още не е ясно кой стои зад разпространението на вируса, съобщава Нова тв.

Глобалната вълна от кибератаки през последното денонощие е на „безпрецедентно ниво“, пише в доклад на Европол. Атаките изискват сериозно международно разследване за идентифициране на виновните, посочва агенцията.

Близо 100 държави са били засегнати от голямата кибератака, която блокира работата на фирми и държавни институции. Най-малко 57 000 компютъра по целия свят са спрели и на екрана се е появил голям червен надпис.

Той представлява искане за откуп - да бъдат изпратени между 300 и 600 щатски долара на извършителите, за да започне компютъра да работи нормално отново. Глобалният мащаб на атаката накара финансовите министри на държавите от Г7, които се събраха в Италия, да обсъждат евентуалните контрамерки.

Хакерската атака засегна най-различни институции. Голям проблем предизвика във Великобритания, където се срина компютърната система на общественото здравеопазване. Стотици пациенти бяха върнати от болници и клиники.

Испанският телеком „Телефоника” също обяви, че компютърната им система е атакувана, но твърди, че не са засегнати отделни клиенти. Според една от фирмите, разработващи антивирусни програми за компютри, най-масово хакерите са ударили компютри в Русия и Украйна.

Експерти твърдят, че хакерите са използвали софтуерни инструменти и тактика разработени от американската Агенция за национална сигурност. Хакерите вероятно са откраднали кодовете и сега прилагат атака с т.нар. вирус-изнудвач с цел финансова изгода.

Най-вероятно ще има поражения и за България. У нас те ще са по-локални, отколкото във Великобритания, където и болниците, и цялата държавна администрация са обединена в една обща система. Това коментира в „Събуди се” Иво Мирчев, собственик на IT фирма. Той каза още, че това е може би най-мощната хакерска атака, която познаваме до момента.

Майкрософт“ спря да поддържа операционната система Windows XP още през 2014 г., но днес беше пусната нова актуализация срещу вируса WannaCry, предава Betanews, цитирана от "Фокус".

Софтуерната компания предприема този „изключително необичаен“ ход, за да се справи с кибератаките, които до момента засегнаха почти 100 държави по света. Регистрирани са над 45 хил. атаки, включително в Обединеното кралство, САЩ, Русия, Украйна, Индия, Китай, Италия, Египет и Испания.

През март „Майкрософт“ публикува актуализация за поддържаните операционни системи срещу недостатъците, които кибератаката използва. „Злонамереният софтуер“ обаче се разпространява като набелязва остарелите системи.

Това накара компанията да предостави актуализации за всички налични платформи, включително за неподдържаните вече като: Windows XP, Windows 8 и Windows Server 2003.

Оставете коментар