Вторник, 24 Април 2018
Вторник, 16 Май 2017 11:02

Димитър Узунов: Цацаров не е нарушил принципа на независимостта!

Защо не проверите посещението на Панов в една адвокатска кантора

Тежък спор избухна в студиото на "Здравей България" между представляващия ВСС Димитър Узунов и Калин Калпакчиев, член на ВСС, който поиска от президента да създаде комисия, която да разследва ЦУМ-гейт.

Калпакчиев не успя да защити аргументирано атаката си срещу главния прокурор. Димитър Узунов попита защо със същата страст той не настоява за проверка на посещението на председателя на ВКС Лозан Панов в адвокатската кантора на защитника на Цветан Василев. Отговор не бе получен.

"Изконната мечта на Лозан Панов и Христо Иванов е главата на Цацаров, те искат да подкопаят авторитета му, нищо повече. Христо Иванов дори създаде цяла партия с тази цел". Искат оставката на Главния прокурор по член за нарушения, но няма никакви доказателства Сотир Цацаров да се е поддал на манипулация или да е извършил нередност. Той е казал, че това с "Цум" гейт е частен случай и не може да окаже влияние, с което директно става ясно, че няма за какво да бъде обвинен", подчерта Димитър Узунов.

"Фактите, които до момента са известни, показват, че главният прокурор се е срещнал извън протокола с бизнесмен, с чиито бизнес е обект на проверки, използвайки друг бизнесмен, чийто бизнес също има проверки", обясни Калин Калпакчиев. Как да очакваме проверката на прокуратурата да е безпристрастна? Главният прокурор отказа да отговаря на въпроси, което е притеснително. Той по този начин се постави над закона. Нека разговорът по темата се води с правни аргименти, а не с лични нападки", добави той.

На думите му се противопостави представляващият ВСС Димитър Узунов, който влезе след него в студиото. Той е част от мнозинството, което не смята, че трябва да се създаде комисия, която да разследва главния прокурор. "С господин Калпакчиев работим от някакво време. В мотивите си той иска освобождаване на главния прокурор. Първият е, че той е нарушил принципа на независимост. Но както от изявленията на главния прокурор, така и от думите на Сашо Дончев и Георги Гергов не се установява главният прокурор да се е поддал на натиск. Няма съмнения за неговата безпристрастност, отказал е влияние. Това значи, че не е нарушил принципа за независимост", заяви той.

"Следващият мотив на Калпакчиев - неетично поведение на главния прокурор. Нито господин Дончев, нито господин Гергов са криминално проявени, не са подсъдими, не са адвокати, не са страни по дела, т.е. среща с тях не нарушава стандартите на поведение.

Калпакчиев твърди, че Сашо Дончев е компрометирано лице, не знам защо го говори това. Той е сезирал ЕК, но това не го прави подсъдим. Нито едно от посочените от Калпакчиев лица не са привлечени като обвиняеми, т.е. Цацаров не се е срещал с хора, които са зависими от него. Има ли значение дали са приятели с Гергов.

Това, че Цацаров не се харесва на господин Калпакчиев и на господин Панов, е друг въпрос", добави Узунов.

Ани Цолова попита дали главният прокурор се притеснява, че Радев може да направи комисия да го разследва: "Президентът е разумен човек и няма да се поддаде на интригата на господин Панов.

Все пак Румен Радев няма правомощия да проверява който и да е, най-вече главният прокурор", отговори той. "Този случай е раздухван, защото изконната мечта на Лозан Панов и Христо Иванов е отстраняването на Сотир Цацаров и овладяване на институцията. Целта е той да бъде унижен и дискредитиран и доверието в институцията да падне.

Г-жо Цолова, не ви ли прави впечатление, че групата, която инициира това нещо, защо не поиска проверка около посещенията на Панов в една адвокатска кантора, защо не се изследва полупиянската прегръдка на Цветан Василев, защо прокуратурата не внася обвинителен акт срещу Цветан Василев", запита Узунов.

"Това, което казахте не опровергава написаното от мен", вметна Калпакчиев, без да коментира, че Узунов подкрепи думите си с правни аргументи и закони.

"Ама защо не искате да проверим господин Лозан Панов и ходенето му в кантората, защо го прави, дела ли договаря?", запита Узунов и добави, че няма общо между двата случая Цацаров е направил срещата посред бял ден, до съдебната палата и е бил с охраната си, а не се е врял сам в кантора на адвокати.

Оставете коментар