Четвъртък, 21 Юни 2018
Четвъртък, 18 Май 2017 12:26

Калоян Паргов: БСП ще подкрепи програмата за управление на качеството на въздуха в София

Има и нестандартен подход - да обявим часове за безплатен транспорт, предлага председателят на групата на „БСП за България“

От БСП искаме да бъдем конструктивни и да подпомогнем процеса за решаване на проблема със замърсяването на въздуха, който очевидно тревожи всички софиянци. Това каза председателят на групата на „БСП за България“ в СОС Калоян Паргов във връзка с Програма за управление на качеството на атмосферния въздух в София до 2020 година, предаде агенция „Фокус“.

„Можем да намалим трафика в центъра и около идеалния център, което би донесло по-големи приходи на столичния транспорт и би довело до намаляване на вредните емисии“, обясни той. Калоян Паргов посочи, че БСП ще подкрепи програмата за управление на качеството на въздуха. Според него зам.-кметът по екология Йоана Христова трябва да заложи на мярката за миене на улици, защото има не малко пари за чистота, които могат да се използват.

„Има и нестандартен подход - да обявим часове за безплатен транспорт, това пък ще намали приходите на ЦГМ, но кое е по-важно здравето или приходите“, коментира той. „Иска ми се поне 1 път в годината кметът на София, защото това е важен проблем за софиянци, на заседание на СОС да докладва за напредъка на тази програма, за да може по този начин на кажем на избирателите ни - грижа ни е за вас и за въздуха, който дишате“, каза още Калоян Паргов.

Столичният общински съвет разглежда на своето днешно заседание програмата за управление на качеството на атмосферния въздух на Столична община за периода 2015 - 2020 г. Сред мерките, които се предвиждат в програмата е електромобилите и хибридните автомобили да паркират безплатно в София, като по този начин се стимулира ползването на екологично чисти превозни средства. Обмисля се и облекчение на данъците или изобщо да не се плащат такси от притежателите на електромобили и хибридни автомобили.

Облекчения ще има и за мобилните търговски обекти, които продават сандвичи, плодове, зеленчуци, пици и др.

Оставете коментар