Четвъртък, 21 Юни 2018
Вторник, 01 Август 2017 10:18

Красимир Узунов: Договорът с Македония е исторически

Винаги имаме исторически стъпки, които после са криворазбрани, подчерта той

Договорът с Македония по условие е исторически, но винаги имаме исторически стъпки, които после са криворазбрани. Това коментира президентът на Агенция и Радио „Фокус“ Красимир Узунов в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия. Той коментира предстоящото подписване на Договора за добросъседство между България и Македония.

„След като 25 години чакаме за този договор - значи за четвърт век той става исторически. По условие е исторически, но, ако трябва да започнем с резервите – винаги имаме едни исторически стъпки, които после може би са криворазбрани. При признаването на Македония през 1992 година между първия и втория тур на президентските избори допуснахме една много симпатична грешка – признахме независимостта на Босна и Херцеговина, без тя да е поискана, защото в декларацията има и Босна и Херцеговина. След това обаче се оказа, че – „вие ни признавате, защото искате ни вземете“. Желев допусна една грешка - призна държавата, не нацията, все едно че нация се признава, от което тръгнаха едни отношения, за които имаше почва през 92-93 година. След това дойде войната – първо в Косово с бежанската вълна, след това гражданската в Македония, имаше едни танкове, които им дадохме и те после продадоха, но стана: „давате ни танкове, за да ни вземете“, а като не им помагаме – „що не помагате, като сте наши“. Тоест там няма угодия, така че днес е един много хубав ден да се подпише един договор“, коментира Узунов.

„Вече как той ще се прилага – виждам македонските медии, които веднага казаха, че ще има една такава много дисциплираща комисия, която ще въвежда ред как ще се пише за България, тоест ще се опитомяват сега македонските медии, които по стар Титов обичай пишеха или лошо или нищо за България“, допълни той, като отбеляза, че в последните седмици в медиите там, които са на 70-75 % от кръга, близък до Груевски, се говори само колко е лош този договор. „ВМРО-ДПМНЕ вчера обявиха, че местните избори са лакмуса за правителството точно по казуса България – тоест, който гласува за Заев, това означава, че ще бъде за България, който гласува за ВМРО-ДПМНЕ, това ще бъде за Македония. Едни жестоки избори се очертават на 15 октомври. България ще бъде главна тема вътре“, посочи Узунов. „Сред нормалните хора няма грижи, но в Македония малко чете“, допълни той, като отбеляза, че едва ли ще се стигне до блокада на пътя Охрид - "Св. Наум", както заплаши Охридското сдружение "Прераждане". „Ням да направят блокада на пътища, страх ги е, че ГЕРБ, като сестринска партия, може да поиска замразяване на членството на ВМРО-ДПМНЕ в Европейската народна партия. Големият проблем на Груевски е дали ще може да се снима с европейските лидери“, отбеляза Узунов. „Има страх вътре в обществото, но има и в самото ВМРО-ДПМНЕ да не се преиграе, но темата "България" ще бъде изключително активна с оглед на вътрешните ситуации в Македония. Това ще се развива импулсивно – тоест около изборите ще има говорене, ако има предсрочни парламентарни избори, пак ще има. България е аргумент“, допълни още той.

Оставете коментар